Ultima oră

POLITICA:Traian Basescu: Cei care vorbesc de autonomii teritoriale, nu inteleg ca unitatea este in sufletul romanilor

Ziarul de Vrancea
24 ian 2010 382 vizualizări
Presedintele, Traian Basescu a participat la Iasi, manifestarile prilejuite de Ziua Unirii. In discursul sau, presedintele a vorbit despre unitatea romanilor, dar si despre necesitatea reformelor in Educatie, Agricultura si Asistenta Sociala.

"Marcam 151 de ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romanească. Este in mod categoric actul fondator al constructiei Romaniei Mari. Fără evenimentul de la 24 ianuarie 1859 Romania Mare nu ar fi putut exista. A fost efortul si dorinta de unitate a romanilor, indiferent unde locuiau in spatiul carpato-danubian. Era si nevoia romanilor de a fi impreună, de a fi in unitate. Din acest motiv par copilăresti sau lipsite de substantă, aspiratiile politicienilor care ar vrea să vadă intr-un fel sau altul afectată unitatea statului roman. Trebuie să vă spun că, cei care vorbesc de autonomii teritoriale, in mod categoric nu inteleg că unitatea este in sufletul romanilor."


"Trecand peste momentul 1859, trebuie spus că a urmat un lung sir de evenimente care au culminat cu Marea Unire. Poporul roman si-a dat jertfa de sange in Războiul de Independentă de la 1877, poporul roman si-a dat jertfa de sange in Primul Război Mondial. As spune că toate marile evenimente care au dus la constituirea statului unitar roman au fost plătite in primul rand de popor", a spus Traian Băsescu.


Presedintele a comparat momentul 1859 cu realitătile Romaniei contemporane si a tinut să sublinieze că principala similitudine este necesitatea infăptuirii de reforme. "Revenind la momentul 1859 trebuie să observăm o similitudine a realitătilor de atunci si de astăzi. Si atunci era nevoie de o Constitutie, o constitutie modernă, care să corespundă aspiratiilor romanilor de a avea un stat modern. Si atunci, ca si acum avem nevoie de o reformă a Educatiei, avem nevoie de reforme in Agricultură, avem nevoie de un Cod al Asistentei Sociale.


Toate acestea ne arată că natiunile, oricat ar avansa in timp, trebuie să se afle intr-un proces continuu de modernizare de asezare a vietii natiunilor in acord cu aspiratiile fiecărui roman si cu aspiratiile tuturor romanilor la un loc. Dacă ne referim la Unirea de la 1859, nu putem să nu remarcăm faptul că astăzi, cand sărbătorim 151 de ani de la această unire, ne apropiem si de sărbătorirea a 150 de ani de la infiintarea Universitătii Al. I. Cuza din Iasi. Este daca vreti o confirmare a faptului că natiunile evoluează prin educatie, prin stiintă, iar in momentul de fată avem nevoie nu numai de unitate, ci si de o scoală bună care să făurească drumul viitor al Romaniei."


Ca si presedintele Senatului, Traian Băsescu s-a declarat "un sustinător fără rezerve a initiativei primarului ca ziua de 24 ianuarie să fie o zi de sărbătoare natională".


Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.