Ultima oră

Vrincenii scapa de numele hilare

Raluca Manolache
25 ian 2010 1915 vizualizări
Cei care au nume ridicole sau indecente nu trebuie sa publice anuntul de schimbare a numelui in Monitorul Oficial

Unii vrinceni sint nemultumiti de numele pe care il poarta, mai ales ca de multe ori sint luati in ris de prieteni, sefi si necunoscuti. Asa se face ca cei care au nume indecente, ridicole sau greu de pronuntat ajung intr-un final sa-si aleaga un alt nume si sa oficializeze acest lucru. Anul trecut 31 de persoane au apelat la ajutorul salariatilor de la Serviciul Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanelor (SPCEP) Vrancea pentru schimbarea numelui pe cale administrativa. De exemplu, in aceasta situatie s-au aflat persoane ce purtau numele de "Purcel", "Gainagrasa", s-au erau strigati cu nume cu conotatii sexuale. "Marea majoritate a persoanelor care au solicitat schimbarea numelui au avut si alte motive decit faptul ca acestea sint hilare sau au anumite conotatii. Unii dintre cetateni au obtinut diploma la scoala, la facultate cu numele usor modificat. Pentru a nu interveni asupra acestor documente au preferat sa isi armonizeze actul de identitate cu aceste documente obtinute", a mentionat comisarul sef Nicolae Cojocaru, seful SPCEP. Cei care vor sa-si schimbe numele trebuie sa depuna la SPCEP o cerere, insotita de cazierul judiciar, certificatul de nastere si de casatorie, daca este cazul, si o cerere prin care motiveaza de ce vor sa scape de numele lor. Acestia trebuie de asemenea sa publice in Monitorul Oficial solicitarea de schimbare a numelui, dar si numele care urmeaza sa il poarte. Mai apoi salariatii SPCEP verifica dosarul, iar acesta merge mai departe la Consiliul Judetean. Din dispozitia presedintelui Consiliului Judetean se va aproba schimbarea numelui pe cale administrativa. De mentionat este faptul ca persoanele care poarta nume cu conotatii hilare nu trebuie sa mai dea anuntul de schimbare a numelui in Monitorul Oficial. Ei au nevoie doar de aprobare de la seful SPCEP. în astfel de cazuri, raspunsul se da in 30 de zile. Conform legii si schimbarea numelui se face in anumite situatii, cind numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau in alt mod, cind persoana in cauza are nume de familie sau prenume format din mai multe cuvinte, de regula reunite, cind poarta un nume de familie de provenienta straina si solicita sa poarte un nume romanesc sau cind prenumele purtat este specific sexului opus. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.