Ultima oră

Pretul gigacaloriei ar putea creste cu aproape 50%

Doina Ganea
23 ian 2010 749 vizualizări
De trei ani pretul gigacaloriei a ramas neschimbat pentru focsaneni u daca alesii locali vor fi de acord, de saptamina viitoare tariful la caldura ar putea fi majorat cu 50% u sumele propuse de primarul Decebal Bacinschi sint cuprinse intre 170-220 lei/gigacalorie

Focsanenii ar putea fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru caldura din apartamente, daca alesii locali vor fi de acord cu proiectul de hotarire pregatit in acest sens de catre primarul Decebal Bacinschi. Proiectul va fi spus atentiei Consiliului Local Focsani in sedinta ordinara de martea viitoare, cind va fi decisa sau nu majorarea pretului gigacaloriei. Aceasta crestere vine ca urmare a propunerii facute de catre ENET SA si aprobata la inceputul acestei luni de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. în prezent, pretul gigacaloriei platit de catre populatie este de 148 de lei, iar cel de producere, fixat de ANRE, este de 381,71 lei pe gigacalorie. în conditiile crizei actuale, primarul Decebal Bacinschi sustine ca bugetul local nu mai poate subventiona diferenta de pret intre tariful stabilit impreuna cu ANRE si pretul perceput populatiei. Tariful de 148 lei/gigacalorie este pastrat la nivelul municipiului Focsani din anul 2007. In acel an consilierii locali au aprobat un pret de producerea gigacaloriei de catre ENET de 271,11 lei. Pina la finele anului 2009 pretul de producere a gigacaloriei calculat de ENET era de 348,46 lei.


Cum s-au impartit subventiile


Potrivit unei statistici, prezentata zilele acestea la comisiile de specialitate consilierilor locali, subventia acordata in totalitate populatiei a fost in 2007 in suma de 27.444.000 de lei, din care 8.989.000 de lei au fost bani veniti de la bugetul de stat, diferenta de 18.455.000 de lei fiind asigurata din bugetul local al Focsaniului. Anul urmator, in 2008, valoarea subventiei acordata populatiei a fost de 20.002.000 de lei, din care de la bugetul de stat s-a primit 7.987.000 de lei, iar de la bugetul local suma asigurata a fost de 12.015.000 de lei. Anul trecut, valoarea totala a subventiilor la caldura a ajuns la 25.416.000 lei, din care bugetul de stat a acordat 7.697.000 de lei, iar cea mai mare suma, 17.720.000 de lei a fost asigurata din bugetul local. In toti acesti ani pretul platit de populatie la caldura a fost de 148 lei/gigacalorie. Pentru acest an, subventia calculata de Primaria Focsani, in cazul in care se pastreaza in continuare un pret de referinta platit de populatie de 148 de lei, ar fi de 35.944.000 de lei, din care suma platita de la bugetul de stat va fi de 11.152.000 de lei, iar din bugetul local se va plati 24.792.000 de lei. Potrivit proiectului propus alesilor locali spre aprobare, pretul gigacaloriei are trei variante. In prima varianta pretul platit de populatie ar putea fi de 170 de lei, in a doua varianta de 195 de lei, iar in a treia de 220 de lei. Daca alesii locali vor fi de acord cu pretul maxim propus de primarul Decebal Bacinschi, de 220 de lei, aceasta ar insemna ca focsanenii ar putea plati factura la incalzire mai mare cu aproape 50%, fata de pretul actual al gigacaloriei de 148 de lei. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.