Ultima oră

Ger de crapa pietrele in judet!

Raluca Manolache
23 ian 2010 1366 vizualizări
Spitalele si ambulanta trebuie sa fie pregatite pentru a acorda ajutor unui numar mai ridicat de pacienti in aceste zile, cind gerul va fi resimtit pina la - 32 de grade u batrinii sint cei mai expusi pericolului de a face hipotermie

Ger aprig in urmatoarele zile si in Vrancea. Acest lucru este anuntat de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) care a emis o avertizare de cod galben de ger pentru regiunea noastra. Conform Centrului Meteorologic Regional Moldova, in intervalul 22 ianuarie, ora 8.00 "" 27 ianuarie, ora 8.00, Indicele de Racire (IR), in cursul noptii va atinge si depasi local pragul critic de risc ridicat in mai multe judete printre care si Vrancea. Astfel temperaturile minime nocturne se vor incadra in general intre -25 si -15 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative. Practic, din cauza vintului si a umezelii, gerul va fi resimtit mult mai aprig, de pina la "" 32 de grade Celsius. "în regiunile sud-estice, in intervalul 22 ianuarie ora 22 - 24 ianuarie ora 08, vintul va prezenta intensificari, cu viteze de pina la 70...75 km/h, spulberind si viscolind zapada si determinind local scaderea indicelui de racire, IR, sub pragul critic de -32", se arata in atentionarea ANM. Asa se face ca spitalele si ambulanta trebuie sa fie pregatite pentru a acorda ajutorul unui numar mai ridicat de pacienti. "Directia de Sanatate Publica recomanda sa se ia toate masurile care se impun la nivelul unitatilor sanitare, astfel incit acestea sa poata primi, tria si interna un numar mai mare de pacienti pe perioada Codului Galben. De asemenea, Serviciul de Ambulanta va lua masurile pentru suplimentare, pentru aceasta perioada, a numarului de echipaje si dotarea corespunzatoare a masinilor de interventie", a precizat dr. Vasile Costin, directorul adjunct al DSP. De asemenea, toate spitalele vor trebui sa raporteze la DSP zilnic decesele datorate hipotermiei, dupa ce Institutia Prefectului a cerut autoritatilor locale o situatie a oamenilor fara adapost si posibilitatile de adapostire a acestora. O scadere brusca a temperaturii corpului sub 35 de grade Celsius poate duce la deces, iar persoanele in virsta sint cele mai expuse pericolului de a face hipotermie. "Daca observati simptome precum: lacune de memorie, ameteli, o schimbare a aspectului fizic, puls slabit, batai slabe ale inimii si o respiratie ingreunata trebuie sa va prezentati de urgenta la medic. Pacientul trebuie invelit intr-o patura, si trebuie sa i se aseze pe abdomen o sticla cu apa calda. Daca victima este constienta trebuie sa bea lichide calde si sa manince ceva usor. Este interzis sa faca dus si sa bea alcool. Bauturile alcoolice ar trebuie de fapt evitate cu desavirsire in perioadele geroase pentru ca slabesc organismul", recomanda medicii. (Raluca MANOLACHE)

CASETA

Degeraturile, un real pericol

Si degeraturile pot aparea la nivelul fetei, urechilor, miinilor si picioarelor, iar in cazurile grave se poate ajunge la amputarea partilor afectate. Pentru a se evita astfel de situatii, zonele expuse gerului trebuie acoperite. In urmatoarele rinduri va vom prezenta citeva dintre masurile pe care ar trebui sa le urmati in aceste zile geroase:

1. Sa evitati deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig. în cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, este recomandata folosirea mijloacelor de protectie adecvate ""caciuli, manusi etc.

2. Sa consumati alimente bogate in proteine si grasimi nesaturate, fructe, legume si sa evitati consumul bauturilor alcoolice.

4. Sa acordati o atentie speciala copiilor - evitarea situatiilor in care acestia sint lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.

5. Persoanele virstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, trebuie sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii in conditii de temperaturi scazute. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 2 ore, 55 minute, 42 secunde
Pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie (http://vremea.meteoromania.ro) poate fi urmarita evolutia indicelui de racire din ora in ora la sectiunea 'Vremea acum".
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.