Ultima oră

SOCIAL: Scrisoarea unui medic rezident catre ministrul Sanatatii, Cseke Atilla

Ziarul de Vrancea
20 ian 2010 902 vizualizări
Am 31 de ani si sunt medic rezident in anul III. Din motive de confidentialitate nu va voi comunica spitalul meu platitor, unde sunt angajat pe durata rezidentiatului si nici clinicile unde am avut stagii pana in prezent."

"Domnule ministru, intr-un context socio-politic in care onoarea, cinstea, promptitudinea, coerenta in actiuni si profesionalismul pur si simplu se evapora din cotidianul rutinier, am decis, nu fara rezerve, sa va adresez acest mesaj, intr-un mod oficial, ca ultima speranta de a face cunoscute publicului larg situatia prezentata si, poate, remedierea acesteia:


La jumatatea lui decembrie 2009, printr-un ordin al ministrului interimar de atunci, Adriean Videanu, iresponsabil, abuziv, in totala ignoranta, a fost desfiintat Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar (CNPDS) din Bucuresti, institutie subordonata Ministerului Sanatatii (MS), care functiona din 1973 si reprezenta locul unde TOTI rezidentii din Bucuresti isi efectuau operatiuni obligatorii, curente in cadrul programului national de rezidentiat "" rotatii de stagii, detasari, transferuri, repartitii pentru cei din primul an, etc "" dar si medicii specialisti obtineau competente, atestate, se inscriau la cursurile de perfectionare si supraspecializare organizate de MS prin CNPDS.


Exista asadar un cadru institutional cu logistica necesara desfasurarii acestor actiuni intr-un mod cat de cat decent. Exista un sistem informatic prin care fiecarui rezident i se actualizau stagiile efectuate, notele obtinute, putea fi repartizat la urmatoarele stagii in mod electronic, exista de asemenea o lista actualizata a sectiilor/clinicilor si a indrumatorilor disponibili, puteam obtine informatii cu privire la urmatorul stagiu din curicula, etc. De altfel, dupa concursul de rezidentiat toti proaspetii rezidenti au platit pentru carnetul de rezident si log-book, pe carnetul de rezident se aplica un cod unic de bare, care era scanat si astfel apareau toate informatiile cu privire la titularul carnetului, si erau actualizate cu fiecare prezentare a acestuia la CNPDS pentru rotatii de stagii (cele mai importante, obligatorii in cadrul rezidentiatului), vize anuale.


Situatia prezenta:


CNPDS desfiintat pentru "reorganizare institutionala" "" dar fara a oferi o solutie alternativa functionala cel putin provizorie, toata lumea debusolata, confuzie, drumuri, timp pierdut, nervi, in loc sa ne concentram pe singura activitate care conteaza cu adevarat "" PREGATIREA CA VIITORI SPECIALISTI!!!;


Pentru schimbarea de stagiu rezidentii bat drumul la MS pentru a depune cerere, (eterna cerere din sistemul administrativ romanesc) la Registratura institutiei, iar mai apoi, dupa 1-2 saptamani, bat din nou drumul la fostul sediu al CNPDS (acum MS) in Str.Bodesti nr.1/Pantelimon ca sa ridice cererea aprobata, practic rotatia de stagiu; desigur aceste lucruri sunt pur teoretice, in practica, am colegi care trebuiau sa schimbe stagii de la 1 ianuarie si inca nu s-a intamplat acest lucru, probabil retroactiv(?) veti oferi solutiile care se impun prin vreo decizie magica!!!


Daca intrebi putinele persoane care au mai ramas la sediul fostului CNPDS raspunsul este invariabil "Nu stim nimic! Ministerul se ocupa de tot!" Daca intrebi la Minister ("martea si joia intre 11 si 14" "" citat dupa portarul institutiei) raspunsul este "Nu se stie, reveniti cu un telefon!"


Oricum, domnule ministru, dupa cum observati, nu a mai ramas nimic bun in urma reorganizarii institutionale a CNPDS, mai pe romaneste s-a ales praful, iar de noi, rezidentii, dupa 2 luni cu zile neplatite in spiritul solidaritatii sociale si sacrificiului, cu un salariu mediu net intre 900 si 1.100 RON, doar bataia de joc si dezinteresul total din partea unor parveniti iresponsabili, confuzie, drumuri degeaba prin tot Bucurestiul, absenta unor raspunsuri si a unor solutii transante pentru situatia creata.


Va rog respectuos sa acordati putin timp in agenda dumneavoastra extrem de incarcata si noua, medicilor rezidenti, daca in institutia pe care o conduceti si o reprezentati mai exista putina onoare, decenta, profesionalism si transparenta decizionala!


Va rog sa creati si sa sustineti cadrul necesar ca sa putem invata si sa ne vedem de treburile noastre profesionale mult mai importante decat hartiile "fundamentale" in care ne scaldam cu totii!


Va rog sa faceti in asa fel incat normalitatea sa nu mai para ceva senzational, revolutionar si iesit din comun in ce a mai ramas din sistemul de sanatate publica, incluzand pregatirea post-universitara prin rezidentiat, in Romania lui 2010!


Cu respect,

19 ianuarie 2010

Bucuresti,

dr. S.N.Polatos

medic rezident chirurgie generala"



de Magda Barascu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.