Ultima oră

AFACERI: Delegatia FMI incepe miercuri consultarile. Si-a facut Romania temele?

Ziarul de Vrancea
20 ian 2010 376 vizualizări
Avem buget pe placul FMI, dar inregistram restante la legea pensiilor, la cea a responsabilitatii bugetare si avem si un nivel al arieratelor peste limita convenita. Vizita delegatiilor straine prinde asadar autoritatile romane cu o parte din teme bine facute, dar cu intarzieri in alte sectoare.


Daca cheltuielile nu vor fi reduse suficient, nu sunt excluse unele masuri si pe partea de venituri





Misiunea comuna a celor trei organizatii incepe miercuri dimineata, va dura o saptamana si va evalua progresele reformelor structurale cheie in domeniile guvernantei fiscale, reglementarea sectorului financiar si absorbtia fondurilor europene. Daca se va incheia cu succes, Romania va primi simultan doua transe in valoare de 2,3 miliarde de euro.


Delegatia trebuia sa vina din decembrie 2009, dar tensiunile politice care au dus la intarzieri in adoptarea proiectului de buget pentru 2010 au amanat vizita programata in decembrie.


-Imprumutul de la FMI este acordat in 8 transe de-a lungul a doi ani, in valoare totala de 12,95 miliarde euro

-Romania a incasat pana in prezent doua transe, care insumeaza 6,9 miliarde euro

-Transa a treia este de 1,5 mld. euro, iar transa a patra, de 0,8 mld de euro. Total: 2,3 mld euro

-Jumatate vor merge la Banca Nationala a Romaniei si jumatate la Ministerul Finantelor Publice, pentru sustinerea deficitului bugetar.



Cum stam cu transele FMI




Cu toate ca aparent vizita reprezentantilor Fondului ar trebui sa fie o formalitate, analistii spun ca "ceata" care cuprinde programul economic si proiectia bugetara a Guvernului vor solicita serios capacitatea de analiza a delegatiilor straine. "Nu as spune ca aceasta vizita a FMI este o simpla formalitate. Indeplinirea obiectivelor stipulate in Memorandumul cu FMI pentru aceasta etapa pare sa se fi realizat in mare parte si este foarte probabil ca transa urmatoare va fi acordata.




Insa, acum este important ca acest proces sa continue, adica sa se realizeze si implementarea efectiva a masurilor prognozate Din acest punct de vedere este necesara o analiza continuua, cat mai detaliata, a situatiei economice si sociale, tocmai pentru a elimina orice risc care ar putea afecta desfasurarea optima a acestui proces", a declarat pentru HotNews.ro Laurian Lungu, managing partner al companiei Macroanalitica.


La fel crede si fostul ministru de Finante, profesorul de economie Daniel Daianu."Vizita nu este o simpla formalitate intrucat programul economic, care include si proiectia bugetara, are importante variabile asupra carora planeaza incertitudine.


Pe de alta parte, drept este ca trecerea bugetului de Parlament este un moment decisiv, care va trage dupa sine transferul celor doua transe de la FMI si alti bani de la CE. Una peste alta, "lamurirea politica" -adica ce guvern avem- si trecerea bugetului prin Parlament explica de ce sentimentul pietelor s-a schimbat fata de Romania, cel putin pe termen scurt", explica Daianu pentru HotNews.ro.


Calendarul finantarii



20 - 27 ianuarie. Vizita delegatiilor straine si discutii cu autoritatile romane

27 ian.- 1 februarie. Redactarea Raportului, care va fi trimis membrilor boardului FMI

12-15 februarie.Reuniunea Boardului FMI

17 februarie. Eliberarea banilor




Fostul ministru de Finante are insa si incertitudini. "De pilda, este plauzibil sa credem ca somajul va creste in 2010, chiar daca economia va reveni la evolutie pe plus in a doua jumatate a lui 2010. Evolutia creditului spre economia privata este o alta mare incertidine. Absorbtia fondurilor europene este de asemenea o variabila. Din fericire aici s-ar putea sa avem o stire buna in 2010, in sensul ca s-ar putea sa absorbim mai mult. Insa este retinut ca absorbtia, daca nu obtinem, derogari si inlesniri de la CE, implica co-finantare --adica bani prinsi in buget. De aceea este bine ca Guvernul sa negocieze cu CE ca sa putem co-finanta lucrari de infrastructura cu imprumuturi luate de la BEI care sa nu fie prinse in deficitul bugetar", mai precizeaza Daianu.

El considera ca FMI si CE vor manifesta ingaduinta cu privire la legea salarizarii unitare, a responsabilititii bugetare si in chestiunea arieratelor.


De partea cealalta, oficialii FMI admit ca tinta de deficit bugetar de 5,9 % din PIB nu e suficienta ca masura in sine, ci e nevoie de o analiza foarte atenta a veniturilor si cheltuielilor bugetare. "Ceea ce am convenit cu autoritatile romane este un nivel al deficitului bugetar, in 2010, de 5,9% din PIB, dar nu este suficient sa atingem aceasta tinta, ci trebuie sa ne uitam la cheltuieli si la venituri. Asta inseamna ca trebuie sa avem un buget credibil. Cat priveste veniturile, ne vom asigura ca previziunile privind nivelul acestora sunt in concordanta cu programul macroeconomic, adica sunt realiste. Am discutat o gama foarte larga de optiuni privind reducerea cheltuielilor si o mai buna colectare a impozitelor si taxelor. Daca cheltuielile nu vor fi reduse suficient, nu sunt excluse unele masuri si pe partea de venituri", a explicat Tonny Lybek, reprezentantul Fondului in Romania.


Politicile aplicate de FMI sunt insa la randul lor, tot mai contestate. Reactiile aparute in legatura cu hotararile FMI sunt similare celor provocate in anii \'90 in crizele din Asia, America Latina si Rusia. "Din anul 2008, cand a izbucnit criza internationala, FMI a impartit miliarde de dolari catre tari care se aflau in pericol de incetare a platilor, dintre care trei -Ungaria, Letonia, Romania- sunt chiar tari-membre ale UE", noteaza presa europeana.

* Islanda este prima tara care a dat "semnalul de razboi", dupa ce presedintele Islandei a blocat proiectul de lege care prevedea despagubirea cu 5 miliarde de dolari a deponentilor olandezi si britanici, punand in pericol acordarea noii transe in valoare de 2,6 miliarde de dolari din partea FMI. Islanda mizeaza pe un pachet de ajutor economic cu o valoare totala de 10 miliarde de dolari.

*Letonia a redus, la cererea Fondului, veniturile functionarilor publici cu 20%. Un tribunal leton a declarat insa anticonstitutionala reducerea pensiilor, obligand guvernul sa gaseasca 140 de milioane de euro pentru a plati pensiile in intregime. Letonia a semnat un acord in valoare de 7,5 miliarde de euro de la FMI, UE si alte tari, cu conditia sa reduca deficitul bugetar la 8,5% din PIB in 2010.

*Ucraina. Acordul din 2008 pentru un imprumut de 16,4 miliarde de dolari din partea FMI a fost suspendat inca de la finalul anului trecut. Oficial, pe fondul alegerilor prezidentiale care tocmai au avut loc. Ucraina urmeaza sa primeasca a treia transa de 3,8 miliarde de dolari din ajutorul de la FMI. Daca el va mai fi reluat.


de Dan Popa HotNews.ro

.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.