Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei 20.01.2010

Ziarul de Vrancea
20 ian 2010 525 vizualizări
Romania a cheltuit degeaba 70 de milioane de lei pe gripa porcina; Casa poporului, spalata cu mopul de 200 de hocheiste ; Cat de corecte sunt licitatiile bancare pentru imobile; Ministrul de finante, executat de Fisc

Ecaterina rezista de 106 ani in Romania. Cel mai varstnic om din Romania, o taranca din Buzau, a supravietuit incercatului secol XX, ajungand la 106 ani. Cea mai batrana persoana din Romania este, potrivit datelor de la Evidenta Populatiei, Ecaterina Gaman, in varsta de 106 ani, din satul Vintila Voda, judetul Buzau. Mama a sapte copii, femeia a pastrat de-a lungul tulburatului secol XX un singur "secret" pentru supravietuire: "Oricine vine la putere, tu sa te faci mititel, sa poti sa traiesti!". Isi aminteste de momentele-cheie ale istoriei fragmentat, Primul Razboi Mondial se amesteca cu al Doilea, prinde ceva si din comunism. Toate sub un numitor comun: "Traiam greu". Citeste mai multe in EvZ.


Cat costa deszapezirea Capitalei, un secret pazit de intreaga administratie. Primaria Capitalei a amendat ieri, cu cate 50.000 de lei, trei firme de deszapezire si pe cetatenii din sectorul 5. Cele trei firme sunt Romprest - care actioneaza in sectorul 1, Supercom - din sectorul 2 si Rosal - din sectorul 3. Pentru ca in sectorul 5 primaria nu a incheiat contract cu nicio firma care sa dea zapada, amenda a fost data Administratiei Domeniului Public (ADP), adica cetatenilor. Inspectorii lui Oprescu au constatat ca, pe principalele bulevarde din cele patru sectoare ale Capitalei, firmele de deszapezire ori trecusera si lasasera zapada de doi centimetri pe carosabil, ori nu au intervenit deloc, scrie Gandul.


Cat de corecte sunt licitatiile bancare pentru imobile. Jurnalisti ai Romaniei libere au participat incognito la mai multe licitatii organizate de la inceputul anului de bancile din Bucuresti pentru vanzarea de imobile apartinand unor persoane fizice. Concluzia acestui experiment este ca in multe situatii procedura de vanzare a proprietatilor nu este intotdeauna transparenta si unele licitatii ar putea fi suspectate ca ar fi fost masluite. Anunturile privind vanzarea unor apartamente si terenuri scoase la licitatie de bancile din Romania care vor sa-si recupereze creditele acordate unor persoane fizice au inceput sa devina obisnuinta pe site-urile specializate. La inceputul acestui an, sub pretextul ca vrem sa cumparam o astfel de proprietate, am participat la majoritatea licitatiilor organizate in Bucurest i. Citeste mai multe in Romania libera.


Romania a cheltuit degeaba 70 de milioane de lei pe gripa porcina. Defalcat, cele peste 70 de milioane RON au fost cheltuite asa: s-au cumparat antivirale in valoare de 22,5 milioane RON, s-au produs zece milioane de doze de vaccin (la Institutul "Cantacuzino") in valoare de 42 de milioane RON, alte aproape zece milioane de lei noi s-au dus pe patru milioane de masti de protectie si 25.000 de litri de dezinfectant. Toate cheltuielile astea s-au facut dupa ce, in iunie 2009, OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a anuntat trecerea la faza 6 (sase) de alerta pandemica in ceea ce priveste raspindirea cazurilor de gripa A/H1N1. Care va sa zica, imbolnavirea cu gripa porcina in masa era inevitabila. Dar sa vedem cit de inevitabila era: pe 25 mai 2009, a fost inregistrat primul caz de gripa porcina in Romania. In aceeasi zi, Ministerul Sanatatii (MS) era pe baricade, pregatit de lupta cea grea si nemiloasa cu gripa porcina, si semna doua atribuiri de contracte prin negociere fara anunt de participare. Astfel, 22,5 milioane RON au fost platite pentru achizitia de Oseltamivir, respectiv Zanamivir. Cele doua medicamente antivirale produse de SC Roche Romania SRL, respectiv SC GlaxoSmithKline (GSK) SRL, sint antivirale pentru tratarea celor care se imbolnavesc de gripa porcina. Au fost achizitionate 450.000 de doze care ajung pentru tratarea a 90.000 de romani, scrie Academia Catavencu.


Costel Corduneanu, interlopul care a pus Moldova sub asediu, fost sportiv olimpic. Constantin Corduneanu, seful clanului interlop arestat luni, a participat la doua editii ale Jocurilor Olimpice, la lupte libere. Interlopul a fost coleg de generatie cu scrimera Laura Badea si cu boxerii Francisc Vastag si Leonard Doroftei, pe care i-a cunoscut personal. Inainte de a cunoaste "faima" ca si cap al celui mai de temut clan de interlopi din Iasi, Constantin Bogdan, fost Corduneanu, s-a impus drept unul dintre cei mai reprezentativi sportivi din capitala Moldovei. De tanar a fost campion mondial la lupte in perioada junioratului, pentru ca, la seniori, sa participe la doua Olimpiade, scrie Adevarul.


Casa poporului, spalata cu mopul de 200 de "hocheiste". A doua mare cladire a lumii se intretine zilnic ca o scara de bloc: spalata cu mopul, geamurile sterse cu ziarul, perdelele spalate in chiuvete. Doamna Nuti spala zilnic "in fata la Duca, la Mihai Vitezu si la domnu"â„¢ presedinte". Cara dupa ea galeata din plastic in care inmoaie si stoarce mop-ul dupa nevoi. Marmura pe care strainii pasesc cu admiratie cand viziteaza Casa poporului reprezinta pentru doamna Nuti doar un front de lucru prea mare pentru cat de putine si prost platite sunt "fetele". 3.500 de mp de holuri imense pe capul a 15 femei de serviciu. Asta e zona 0 a palatului. Noroc ca Mihai Viteazu nu prea aduce noroi in sala care-i poarta numele, iar "domnu"â„¢ presedinte" al Senatului circula cu masina de serviciu pana la scara. Citeste mai multe in EvZ.


Membru al gruparii Bahaian refugiat in arest. Codruta Kovesi explica de ce dosarele dureaza asa de mult in Romania. Ultimul suspect retinut in dosarul Bahaian nu a fost capturat ci s-a predat singur autoritatilor judiciare. Dan Negurean era cautat de politie, dar el a venit singur si i-a declarat procurorului: "Vreau sa fiu arestat pentru ca imi este frica". Negurean le-a dat de inteles procurorilor ca membrii bandei ramasi in libertate sunt gata sa-l lichideze oricand. "In vremurile astea, pentru mine e mai bine sa fiu in arest", a mai spus Negurean. Surse judiciare au declarat pentru Gandul ca, in cadrul gruparii conduse de Sergiu Bahaian, Negurean era ceea ce in limbajul interlopilor se numeste "sageata" sau "inaintas", adica executa anumite comenzi date de lider.


In 2010, somajul se sparge tot in capul mediului privat. Lideri ai patronatelor din diverse domenii spun ca somajul va lovi si in 2010 industria usoara, constructiile, metalurgia si petrochimia. Procedura somajului tehnic a fost pana acum colacul de salvare impotriva disponibilizarilor masive. Angajatii, patronii si statul aveau fiecare mai putin de pierdut din aceasta ecuatie decat daca oamenii ar fi fost concediati: angajatul era trimis acasa cu 75% din salariu si nu renunta la relatia cu angajatorul, patronul nu inchidea afacerea si nu renunta la contracte, iar statul trebuia sa suporte costurile asigurarilor sociale, scrie Romania libera.


Ministrul de finante, executat de Fisc. Una dintre firmele ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, se afla pe lista societatilor executate silit de Fisc. Astfel, seful Finantelor a ajuns sa fie executat de o institutie pe care o are in subordine. Firma Boss Constructii si Consultanta SRL, unde Vladescu are 47% din capital, figura, la 30 septembrie anul trecut, cu datorii la bugetul de stat, provenind din TVA, de 359 de lei. Pentru aceasta suma, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) declansase executarea silita. Boss Constructii si Consultanta ofera consultanta pentru afaceri si management. Firma a fost infiintata in aprilie 2004, iar in 2008 a avut un profit de 1,4 milioane de lei (circa 390.000 de euro), la o cifra de afaceri de 7,4 milioane de lei (peste 2 milioane de euro), scrie EvZ.


Adrian Vasilescu: "Pentru Romania, criza a fost buna". Adrian Vasilescu, in calitate de purtator de cuvint al BNR, nu priveste criza ca pe o catastrofa, ci ca pe un beneficiu. Am avut noroc cu criza, cum s-ar zice.

Reporter: Cum se anunta anul 2010, fata de anul 2009? O mierlim?

Adrian Vasilescu: Fara indoiala, un an greu. Nu e vorba ca ne loveste criza, in 2010 scapam de virful crizei, de recesiunea care a lovit in 2009. Ceea ce ne intereseaza in mod deosebit este sa depasim nivelul 0, adica sa trecem de la crestere economica minus la crestere economica plus.

Rep.: Cum ajungem la plusul asta? De ce depindem? De bani, de decizii politice?

A.V.: Faptul ca am scapat de instabilitatea politica e deja un bun factor, faptul ca avem un buget e alt plus, faptul ca vineFMI-ul e, de asemenea, un plus, pentru ca in 2009 ne-am bazat fundamental pe finantarea externa. Integral in Academia Catavencu.


Plagiatul romanesc, "promovat" din facultate. Cumpararea de catre redactorii "Adevarul" a unei lucrari de licenta, articol aparut ieri, ridica valul de pe un fenomen fara oprelisti in invatamantul superior romanesc. Ultimul Barometru al Calitatii in invatamantul superior arata ca plagiatul este o problema majora, iar cea mai raspandita practica de copiere este cea a lucrarilor de licenta. Barometrul spune ca, spre deosebire de universitatile occidentale unde plagiatul duce la exmatricularea studentilor, in institutiile romanesti atitudinea este mult mai permisiva, fara masuri severe, scrie Adevarul.


Alesii se cearta, drogurile castiga. Teoretic, exista solutii pentru interzicerea substantelor legale de tip "Special Gold" - "sarea de baie" ce s-a dovedit a contine metylmethcanthinone, un derivat al amfetaminei, si se vinde cu doar 50 de lei/0,25 de grame in "magazinele de vise". Practic insa, de opt luni, parlamentarii plimba proiecte de la unii la altii, amanand luarea de masuri ce ar fi putut salva tinerii ucisi de noul drog. Intre timp, noul ministru al sanatatii, Attila Cseke, singurul care poate interveni rapid pentru a scoate in afara legii pericolul legal "Special Gold", evita sa se confrunte cu realitatea. Contactat telefonic in repetate randuri, Cseke a refuzat sa faca vreo declaratie, ignorand apelurile specialistilor in dependente si demersurile EvZ.



de R.B. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.