Ultima oră

Ninsoarea produce accidente, blocheaza drumuri si ne toaca banii!

Iulia Crețu
20 ian 2010 2101 vizualizări
Iarna a venit din nou cu drumuri de gheata, pe care se circula extrem greu, in timp ce DN 23B Maicanesti - Ciorasti a fost inchis toata ziua de ieri u copiii din satele mai indepartate de soseau nu au putut ajunge ieri la scoala u Ne-am chinuit sa deschidem drumul cu lopetile. Poate se gindeste cineva si la noi , s-a plins un localnic din satul Armeni, comuna Slobozia Ciorasti, izolat de nameti u trei persoane au fost ranite in urma accidentelor produse din cauza vremii, iar cinci masini s-au tamponat intr-un carambol la Haret u autoritatile spun ca au intervenit cu toate utilajele de deszapezire si ca situatia ar fi sub control u atentionarea de cod galben de ninsori si viscol ramine valabila pina astazi, la ora 14.00u O zi de deszapezire in orasul Focsani costa 2,5 miliarde de lei vechi

Scenariul "iarna a pus din nou stapinire pe Vrancea" se repeta si in aceste zile, cind ninsoarea nu a dat din nou pace soferilor si autoritatilor abilitate sa intervina pentru deszapezirea soselelor. Ieri, pe toate drumurile nationale si judetene s-a circulat in conditii foarte grele, carosabilul fiind acoperit cu zapada de 1-4 cm. Desi oficialitatile au dat asigurari ca circulatia se desfasoara normal pentru aceasta perioada, cel mai bine au simtit soferii, pe pielea lor, realitatea de pe drumurile din judet. Unele sate, mai indepartate, au ramas practic blocate intre nameti, copiii neavind posibilitatea de a merge la scoala, iar Ambulanta nu poate ajunge in aceste zone din cauza troienelor. "Sintem blocati, copiii nu au mers astazi la scoala din cauza nametilor, trebuie sa faca 3 km pe jos. Am trei copii la scoala, unul in clasa intii, al doilea in clasa a doua si unul intr-a saptea, am vrea sa vina si la noi cineva sa ne desfunde, ca sa ajunga copiii din sat macar miine (azi, n. r.) la scoala, ca data trecuta n-au mers o saptamina la ore. Avem si multi batrini aici, fereasca Dumnezeu sa se intimple ceva, ca nu ajunge nicio Salvare. Am cerut la Primarie si ne-au spus ca nu sint utilaje. Ne-am chinuit cum am putut sa deschidem drumul cu lopetile. Poate se gindeste cineva si la noi", ne-a spus Petre Postolache, din satul Armeni, comuna Slobozia Ciorasti, care ne-a sesizat telefonic la redactie. Ieri, circulatia a fost inchisa pe un singur drum national, 23B Maicanesti "" Ciorasti, intre km 0-15, unde omatul era viscolit si gros de 30-50 cm. Aici s-a actionat pentru deszapezire cu doua utilaje. "Singurul drum blocat este cel dintre Maicanesti si Ciorasti. In rest, pe drumurile din judet se circula in conditii de iarna", ne-a spus comisarul sef Alexandru Cara, de la Serviciul Politiei Rutiere. Primarul de la Maicanesti ne-a dat asigurari ca nu s-au inregistrat probleme deosebite cu transportul copiilor sau cu aprovizionarea in comuna din cauza inzapezirii acestui drum. "Noi am dus si am adus cu microbuzul copiii de la Stupina, si masina cu piine a putut sa vina, nu sint probleme. Drumul este inzapezit de la Stupina la Ciorasti, portiune pe care nu circula masinile mici. S-a actionat in zona cu utilaje, dar vintul fiind puternic se acopera la loc", ne-a spus Costel Necula, edilul din Maicanesti.


Sosele acoperite cu zapada


Chiar daca nu au fost inchise, pe mai multe drumuri nationale si judetene s-a circulat cu mare dificultate din cauza zapezii de pe carosabil si a viscolului. Alte 10 drumuri nationale erau ieri acoperite cu zapada, la fel ca si sase drumuri judetene, respectiv: DN 23, Focsani-Maicanesti -Braila, DN 23 A Focsani-Ciorasti, D2N Bogza-Dumbraveni-Dumitresti-Jitia, DN2 R Jitia ""Vintileasca, DN 2L Panciu "" Soveja, DN24 Tisita - Pod Cosmesti, DN2 D Focsani - Bolotesti-Vidra, DN2M Focsani-Odobesti-Andreiasu, DN 2 E 85 Tisita ""Adjud, DN 11 A Onesti""Adjud-Podu Turcului, DJ 205 E Bizighesti-Tifesti-Clipicesti-Iresti-Vidra, DJ 205 B Odobesti-Bolotesti-Tifesti-Panciu, DJ 205 H Panciu-Movilita, DJ 205 L Negrilesti-Soveja, DJ 205 L Paulesti ""Tulnici, DJ 202 F Balesti-Mihalceni. Pe aceste drumuri s-a actionat cu cite un utilaj sau doua, iar in zona de munte pirtia s-a facut cu ifronul, pe alocuri. Ieri dupa-amiaza, DJ Vulturu - Maluri a fost deszapezit, dupa ce la primele ore ale diminetii acesta a fost blocat. Pe E 85 carosabilul a fost acoperit cu zapada batatorita. In aceasta zona s-a actionat cu doua utilaje cu lama si doua care imprastie material antiderapant.


Prefectul, in inspectie pe E85


Pe toate drumurile nationale s-a actionat cu 16 raspinditoare cu lama si doua autogredere, iar pe drumurile judetene cu 16 raspinditoare cu lama, 6 incarcatoare si doua autogredere. "Am avut toate cele 14 utilaje in actiune si am actionat intensiv pe E85. In plus, am suplimentat o autofreza in zona Caiata- Bogza, dar si 2 autogredere. Astazi (ieri, n. r.) nu am actionat foarte mult cu material antiderapant, ca in ziua precedenta, ci mai mult cu lama. Ne-am descurcat bine, nu am intimpinat probleme", ne-a declarat Lucica Chiper, directorul Sectiei de Drumuri Nationale Vrancea. Ieri, la ora 15.30, pe toate drumurile judetene erau prezente utilaje de deszapezire si combatere a poleiului, dupa cum sustin autoritatile. "Nu s-au semnalat drumuri judetene impracticabile si nici evenimente deosebite, iar circulatia se desfasoara in conditii de iarna", a transmis Comitetul de Iarna de la Consiliul Judetean. De altfel, pentru a vedea cum se circula in judet, prefectul Ion Oprea s-a deplasat ieri in teritoriu pentru a verifica starea drumului E 85. Prefectul spune ca a verificat modul in care se desfasoara traficul rutier in zonele cunoscute cu probleme de circulatie pe timp de ninsoare, respectiv daca utilajele de deszapezire intervin si se imprastie material antiderapant pe carosabil. "în urma actiunii prefectului, acesta a constatat ca utilajele lucreaza la deszapezirea drumului si la aceasta ora, cind ninsoarea continua sa cada", a transmis Cristina Tanasa, purtatorul de cuvint al Prefecturii.


Carambol cu cinci masini la Marasesti


Ieri, din cauza vremii, s-a produs si o avalansa de accidente. Politistii rutieri au avut de rezolvat doua tamponari, dintre care un incident in lant in care au fost implicate cinci masini. Ieri dupa-amiaza in satul Haret din Marasesti, cinci autoturisme s-au acosat, dupa ce soferul unui Seat a pierdut controlul volanului pe gheata, s-a tamponat cu un autotractor MAI, iar trei autoturisme nu au putut evita carambolul. Din fericire nu au existat victime. O alta tamponare s-a produs pe E 85, la Dumbraveni. Chiar daca utilajele de deszapezire au iesit destul de tirziu pe teren, unul dintre acestea a fost implicat intr-un incident rutier la Vinatori. Astfel, Gheorghe Apostil, 64 ani, din Focsani, din cauza neadaptarii vitezei la carosabilul acoperit cu gheata si polei, a intrat in coliziune cu autospeciala Iveco, dotata cu dispozitiv de imprastiere a materialului antiderapant. In urma tamponarii a rezultat ranirea conducatorului autospecialei, Andrei Biliboc, 40 ani, din Sascut, care se afla in partea din spate a autospecialei pentru remedierea dispozitivului de imprastiere a materialului antiderapant. Pentru ca victima se afla in timpul orelor de serviciu, cercetarile sint continuate de ITM si Parchet. Alte doua accidente s-au produs la Obrejita si Vinatori. Astfel, in afara comunei Vinatori, Alexandru Rosca, 38 ani, din Focsani, in timp ce conducea o Dacia Nova, nu a adaptat viteza la conditiile de carosabil acoperit cu polei, motiv pentru care a derapat, a intrat pe contrasens si apoi in coliziune cu o Dacia Logan, care se deplasa regulamentar din sens opus. In urma accidentului a rezultat ranirea usoara a lui Ion Ilie, 62 ani si a Auricai Ilie, 54 ani, ambii domiciliati in Vinatori, pasageri in autoturism. La Obrejita, pe E 85, Mihai Marcovici, 30 ani, din Birlad, in timp ce conducea un Ford, pe fondul neadaptarii vitezei, a intrat in coliziune cu o Dacia 1310, condusa regulamentar de Costel Grajdan, 30 ani, din Dumbraveni. Cel de-al doilea sofer a fost ranit usor. Politistii repeta pentru conducatorii auto toate masurile care trebuie luate inainte de a pleca la drum in aceasta perioada. "Soferii sa se informeze despre situatia traseului pe care urmeaza sa se deplaseze. De asemenea, este recomandat ca autovehiculele sa fie echipate corespunzator, sa fie efectuate din timp reviziile si pe cit posibil anvelopele sa fie specifice sezonului rece, sau cel putin acestea sa aiba o calitate care sa permita deplasarea in conditii de siguranta", recomanda comisarul sef Alexandru Cara. Pentru ca cei mai multi dintre soferii care au plecat ieri la drum au avut nevoie de lopata pentru a iesi din parcare, comerciantii au speculat zapada cazuta din cer si au scumpit ustensilele. Astfel, ieri, in Piata Moldovei, se gaseau lopeti pentru facut pirtie la 30 de lei, mai scumpe cu 10 lei fata de zilele precedente.


Gheata la mal


Judetul nostru ramine in continuare si astazi sub atentionarea de cod galben de ninsori si viscol, care s-a extins pina la ora 14.00, alaturi de alte judete din regiune. Astfel, se anunta ninsori viscolite si intensificari ale vintului de 55 km/ora. Vremea va fi in continuare rece si in zilele urmatoare, meteorologii preconizind ca pina miercurea viitoare nu se intrevede o imbunatatire a vremii, vrincenii avind parte de nopti geroase. De asemenea, ieri a fost emisa o avertizare hidrologica pentru intreaga tara, fenomenele vizate fiind extinderea si intensificarea formatiunilor de gheata (gheata la maluri, pod de gheata, blocaje de gheturi) in intervalul 20 "" 27 ianuarie. Va fi afectat si bazinul hidrografic al Siretului. Inainte de a pleca la drum este bine sa va informati despre situatia traseului pe care urmeaza sa va deplasati, la numarul 021/9360 - Comandamentul Central de Iarna sau la Comandamentul de Iarna al CJ Vrancea, telefon 0237/614.170. Daca mergeti cu microbuzul, sunati la dispeceratul de la Autogara Focsani 0237/614. 661, iar daca vreti sa calatoriti cu trenul puteti suna la informatii CFR 0237/615.379. (Mihaela BESLEAGA, Dan CHIRIAC)


Se suspenda "traseul" pentru obtinerea permisului


Viitorii soferi mai trebuie sa astepte pentru a intra in posesia permisului de conducere. Din cauza conditiilor meteo nefavorabile s-a decis ieri de catre Perefectura suspendarea probei practice a examenului pentru obtinerea permisului auto pentru perioada 19-20 ianuarie 2010. Reluarea testului de traseu se va face dupa imbunatatirea starii vremii si eliminarea riscurilor de accidente in trafic. (R. M.)


Zapada de miliarde


O zi de deszapezire in Focsani costa 2,5 miliarde de lei


Primarul Decebal Bacinschi ii roaga pe focsaneni sa foloseasca transportul in comun si sa-si lase masinile acasa in zilele cu ninsoare abundenta, cum a fost in aceste zile. Edilul spune ca utilajele de deszapezire ar actiona mai usor pe bulevarde daca traficul ar fi mai redus. "Si eu sint nervos pentru ca nu reusim sa aducem strazile la asa cum trebuie sa fie ele normal, dar sint bulevarde si strazi unde am actionat de 3 sau 4 ori de dimineata. In citeva ore, zapada se depune la fel. Transportul Local a functionat perfect. Foarte putina lume circula cu autobuzele noastre. Avem 14 midibuze, 18 microbuze, s-ar putea circula o zi-doua pina mai reusim sa rezolvam problema circulatiei", a declarat primarul municipiului. Pe strazile din oras au intervenit 14 utilaje si un efectiv de 92 de oameni care au curatat si trecerile de pietoni, statiile de autobuz si intersectiile. Un calcul al consumului tuturor utilajelor de deszapezire pentru o zi ajunge la suma de 252.000 lei noi (2,5 miliarde lei vechi) in Focsani. "In aceasta noapte (n.r. marti-miercuri) vor mai actiona 35 de oameni pentru ca numarul masinilor este mai mic. O ora costa intre 6 si 9 milioane lei vechi, un utilaj actioneaza 18-20 de ore din 24, inmultit cu 14, sint foarte scumpe utilajele. Majoritatea sint ale CUP, ENET si am preluat citeva si de la agentii economici", a completat Bacinschi. Acesta spune ca in Focsani n-au fost probleme, dar s-a circulat in conditii de iarna. (I. C.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 13 ore, 8 minute, 14 secunde
Da de ce costa asa mult mai frate?! doua miliarde jumate numai in focsani pe zi?!In loc de nisip ,arunca cu granule de aur?
, acum 739396 zile, 13 ore, 8 minute, 14 secunde
pe ce se duc banii astia ca in focsani pe strazi nu se cunoaste ca sa intervenit cu mijloace de dezapezire
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.