Ultima oră

Versuri ascunse in noul pasaport biometric

Dan Chiriac
19 ian 2010 2423 vizualizări
Cei care au elaborat pasaportul biometric au apelat la multe elemente de siguranta printre care si o strofa dintr-o poezie, ce poate fi vazuta doar la microscop u a doua versiune a pasaportului biometric va fi lansata tot in 2010, in perspectiva aderarii Romaniei la Spatiul Schengen peste doi ani u ieri a fost prezentat la Focsani cel mai sigur pasaport romanesc u tot ieri a fost inagurat si sediul Serviciului de Pasapoarte Vrancea

Pasaportul biometric a fost prezentat ieri, la Focsani, in premiera de catre secretarul de stat Mihai Capra din cadrul Ministerului de Interne, si de seful Directiei de Pasapoarte, chestorul Aurel Sime. Tot ieri au fost preluate si primele cereri ale vrincenilor pentru eliberarea noului document, dar a fost inagurat si noul sediu al Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea Pasapoartelor. Panglica cu care s-a marcat simbolic deschiderea sediului a fost taiata de prefectul Ion Oprea, alaturi de Mihai Capra, Aurel Sime, dar si comisarul sef Maricica Olaru, sefa Serviciului de Pasapoarte din Vrancea. Judetul nostru a fost ultimul din tara unde pasaportul biometric a fost lansat. "Sint bucuros ca in aceasta zi am reusit sa realizam trei obiective: am inaugurat locatia, am lansat pasaportul, dar am incheiat si etapa asumata de Guvernul Romaniei prin care tara noastra vrea sa adere pina in 2012 la spatiul Schengen. Implementarea acestui pasaport era un pas important in acest sens. De altfel, am reusit o devansare a termenului pentru ca ne planificasem sa incheiem actiunea pina pe 31 ianuarie. Noul pasaport chiar a fost apreciat la superlativ de unii vamesi. Am un prieten care a fost cu un astfel de pasaport in Turcia, iar cei de acolo s-au aratat stupefiati de faptul ca acest pasaport a fost fabricat si eliberat in Romania", a spus Mihai Capra, secretar de stat in MAI.


Versuri ascunse pentru infractori


Noul pasaport pune accent pe elementele de siguranta. Specialistii de la Inspectoratul General al Politiei Romane, Directia de Pasapoarte si Imprimeria Nationala au muncit doua luni si jumatate pentru eliberarea primului specimen la sfirsitul anului 2008. Pina acum, in Romania au fost eliberate 10.000 de pasapoarte noi. Noua varianta permite si eliberarea unui pasaport temporar, valabil un an de zile, care se elibereaza in regim de urgenta pentru persoanele care trebuie sa faca o calatorie imediata in strainatate. Acesta costa 126 de lei si se elibereaza in doua ore. "Cetatenii trebuie sa stie ca vechile pasapoarte vor putea fi folosite pina la expirare. Noul pasaport are 50 de elemente de siguranta, fata de cele 32 ale celui vechi. Cel nou are un grad sporit de siguranta si are cele doua elemente biometrice, respectiv imaginea faciala si amprenta digitala. Pe document sint patru poze, ceea ce micsoreaza foarte mult posibilitatea falsificarii. De asemenea, intr-un anumit loc exista o strofa dintr-o poezie, care se poate vedea doar la un microscop care mareste de 200 de ori. Din cind in cind, in aceste versuri, am decis sa intoarcem cite o litera pentru a face imposibila falsificarea noului pasaport. In cursul anului 2010 urmeaza sa lansam si a doua varianta a pasaportului biometric, unde vor fi si mai multe elemente de siguranta, iar gradele de securizare vor fi dublate", a detaliat Aurel Sime, seful Directiei de Pasapoarte. Acesta a tinut sa lamureasca si informatiile aparute despre eliminarea vizelor de catre SUA sau despre prezenta numarului "666" in noul act. "Speram ca in viitor SUA, Canada si chiar Australia sa permita eliminarea vizelor pentru cetatenii romani. Noul pasaport era prima conditie impusa de aceste tari. Cifra 666 nu exista nicaieri pe acest act si va asigur ca daca ar fi fost asa as fi plecat de mult! Aceasta combinatie poate aparea in seria unui pasaport, dar nu intr-un loc ascuns", a precizat Aurel Sime.


Primele solicitari de la sefii de institutii


Pentru noul pasaport, vrincenii vor plati 266 lei, fata de 167 de lei cit costa vechiul document de calatorie. In acest moment se studiaza posibilitatea ca la Serviciul de Pasapoarte sa fie deschis un ghiseu al celor de la Finante, unde sa se poata plati taxa. Primii vrinceni au venit de ieri sa-si depuna actele. "Sint multi doritori, am avut cereri inca de dimineata. Chiar unii sefi de institutii ne-au solicitat un astfel de document pentru ca le asigura mai multa siguranta privind datele de identitate", ne-a spus comisarul sef Maricica Olaru. Prefectul Oprea a precizat ca noul sediu a fost reabilitat cu fonduri de la minister. "Locatia apartine Consiliului Judetean si am incheiat un contract cu acestia. Apoi a fost nevoie de reabilitarea sediului cu fonduri de la MAI. Fara acestea eram in imposibilitatea de a renova acest spatiu si de a satisface cerintele cetatenilor. De asemenea, ne bucuram ca am creat si celor de la acest serviciu conditii foarte bune de munca. Acestia s-au mutat de la citiva metri patrati la un spatiu considerabil", a spus prefectul Ion Oprea, care nu a organizat licitatie publica pentru aceste lucrari. La actiunea de ieri au luat parte seful Politiei vrincene, comisarul sef Sandel Doaga, comandantul Pompierilor, lt. col. Flaviu Chiscop, dar si responsabilii sefi de la Permise Auto, Marian Patrascu, Autoritatea pentru Straini, Dumitru Amititeloaie, si de la Serviciul de Informatii si Protectie Interna din cadrul IJP Vrancea, Vasile Tirala. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.