Ultima oră

OPINII: Ce am aflat din filmul mut cu Stroe si Prigoana de Dan Tapalaga HotNews.ro

Ziarul de Vrancea
18 ian 2010 473 vizualizări
Cifrele seci indica faptul ca PDL a pierdut cateva procente in colegiul 1 din Bucuresti fata de alegerile de acum un an, In schimb, PSD si PNL au adunat, in comparatie cu alegerile din noiembrie 2008, peste zece puncte in plus

A fost o competitie ca un film mut, cu doua umbre, cu doi figuranti de partid, cu actori de serie B. Chiar si asa, putem trage cateva concluzii: banii nu inseamna totul; PDL a intins coarda sfidand bunul simt; alegatorii nu par sa sanctioneze alianta dintre PSD si PNL; se deschide calea unei eventuale colaborari si in sectorul 4 sau chiar pe termen lung; politica poate cobora oricat de jos: se vor gasi oricand oameni dispusi sa aleaga intre catastrofa si apocaplipsa.


* La alegerile din 17 ianuarie 2009, Honorius Prigoana (PDL, 23) a obtinut 31,2%. La alegerile din noiembrie 2008, colegul sau de partid, anonimul Gheorghe Groza luase 33, 97% in colegiul 1 din Capitala. Altfel spus, in interval de un an, PDL a pierdut aproape 3% in colegiul 1 din Capitala. Asta inseamna ca Honorius Prigoana nu a reusit sa capitalizeze victoria partidului sau in alegerile prezidentiale. Dimpotriva, a coborat sub stacheta.


* La alegerile din 17 ianuarie 2009, Radu Stroe (PNL, 61) a obtinut 68,79%. La alegerile din noiembrie 2008, candidatul PSD+PC, Mihaela Anton, a luat 29, 42%, iar candidatul PNL, Bogdan Olteanu, a adunat 26,68% in colegiul 1. Altfel spus, Radu Stroe a strans mai bine de zece procente in plus fata de punctele adunate la un loc in 2008 de PSD+PC si PNL.


* A fost un scrutin nefiresc: am avut in sectorul 1 alegeri uninominale in varianta pura si dura, intr-un singur tur, cu doi candidati foarte slabi. Adica, intr-o lupta cu miza simbolica, atat PDL cat si Alianta PSD+PC+PNL au iesit la razboi cu oameni de paie.


* PDL a propus o falsa alternativa, un fals simbol al noii generatii, un nou experiment de tip EBA si a fost drastic sanctionat de electorat. In mod normal, orice lider rezonabil din PDL putea sa-l bata fara emotii intr-o competie uninomniala, cum a fost cea din sectorul 1, pe liberalul Radu Stroe, simbolul politrucului de sorginte comunista, un candidat cenusiu, tern, vulnerabil.


* PNL si PSD au propus un politician expirat, anti-charismatic, fara un proiect clar, dar cu o memorie institutionala si politica incontestabile. Radu Stroe poate fi detestat, dar nu anulat ca vietuitoare politica. In schimb, Prigoana jr a aterizat ca o musca pe ecranul televizoarelor, direct din neantul tomberoanelor, combustibilul tatalui sau, Silviu Prigoana.


* De ce a pierdut PDL? De ce a castigat alianta PSD+PC+PNL, cuplul Chiliman "" Vanghelie? Greu de imaginat totusi cum si-a fundamentat fiecare alegator, in sinea lui, optiunea. Cum alegi intre un orb si un schiop? Care alearga mai iute?


* Candidatura lui Honorius Prigoana a fost puternic contestata chiar din interiorul PDL. Europarlamentarul Cristian Preda l-a atacat si ridiculizat in plina campanie electorala, validand acuzatiile de nepotism. Chiar si asa, electoratul PDL n-a dezertat masiv, dar scorul indica totusi o dezamagire in randurile militantilor.


* Radu Stroe a beneficiat de sprijinul primarului Andrei Chiliman si a ales in mod inspirat solganul "Lupt impotriva nesimtirii". Mesajul sau aparent general a avut o tinta precisa, perfect identificabila.


* Alegerile din colegiul 1 au dovedit ca partidele pot cobora stacheta oricat de jos, ca tot se vor gasi alegatori dispusi sa voteze catastrofa sau apocalipsa. Prezenta la vot la alegerile partiale cu caracter uninominal din sectorul 1 a fost de peste 27, 7% potrivit BEM, ceea ce pare mult in raport cu oferta deplorabila a partidelor.


* Alianta PSD+PC+PNL din sectorul 1 ar putea fi repetata din secotul 4, unde vor avea loc alegeri anticipate daca senatorul PC Daniela Popa va fi numita la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Oficializarea relatiei dintre PSD si PNL este de acum o chestiune de timp.


* Am vazut, in final, un candidat care nu stie sa piarda si un altul parca stanjenit de propria victorie.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.