Ultima oră

Vrancea, locul 1 la cercetari de infractiuni economico-financiare

Dan Chiriac
16 ian 2010 974 vizualizări
Multe structuri ale politiei s-au reorganizat in 2009 u raportat la suta de mii de locuitori, Vrancea ocupa primul loc la numarul de persoane cercetate pentru infractiuni economice u numarul de accidente si furturi a scazut usor, dar au crescut infractiunile care se comit cu bani u multi sefi, dar nu si comandantul, au fost schimbati in 2009, la politie

Politistii vrinceni au prezentat ieri rezultatele obtinute in 2009, in prezenta delegatilor din institutiile subordonate Ministerului de Interne si Justitiei. Seful politiei vrincene, comisarul sef Sandel Doaga, a prezentat principalele modificari realizate in 2009 in structura IPJ. "Incepind cu data de 15 septembrie s-au facut modificari organizatorice. Astfel, s-a reusit integrarea structurilor de cercetare penala in cele operative, dar si infiintarea Centrului de retinere si arestare preventiva. De asemenea au fost create Biroul de combatere a delictelor silvice in cadrul Serviciului de Ordine Publica, Biroul de combatere a infractiunilor contra patrimoniului in cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, Biroul de ordine publica pentru mediul rural in cadrul Politiei municipiului Focsani, dar si Compartimentului Psihologie. In 2010, Biroul Arme, Explozivi, Substante periculoase, dar si Detasamnetul Politiei de Interventie Rapida au devenit servicii", a spus inspectorul sef. Politia vrinceana a suferit modificari importante si in ceea ce priveste cadrele. Astfel, comisarul sef Mariana Apostol a fost schimbata dupa multi ani din functia de purtator de cuvint, motivatia oficiala dar pe care nu a crezut-o nimeni fiind ca aceasta avea un grad prea mare pentru postul respectiv. De asemenea, in 2009 au fost numiti cei doi adjuncti, Tomita Pavaloiu si Victor Norocea, dar si seful Politiei rutiere, Viorel Gheorghe, si cel al Serviciului de Investigare a Fraudelor, Marian Harap. Si seful Politiei a fost la un pas de a fi schimbat. Sandel Doaga a fost amenintat cu schimbarea inaintea alegerilor prezidentiale, dar acesta a raspuns cu un concediu medical. Dupa revenirea la serviciu, Doaga a ramas pe pozitii, iar nici un politician nu mai vorbeste in acest moment de inlocuirea sa.


Sintem in top la infractiuni cu bani


La capitolul indicatori, IPJ Vrancea se situeaza pe locul 1 pe tara, cu o medie de 440 persoane/cercetate la 100.000 locuitori, in ceea ce priveste infractiunile economico-financiare in anul 2009. Locul 1 tara este posibil si datorita numarului mic de locuitori pe care ii are judetul, dupa cum sustin oficiali din cadrul Politiei, pentru ca, la 400.000 de locuitori, fiecare patru persoane cercetate contabilizeaza un punct in ierarhia generala. Pentru un punct in acelasi clasament, judetele mari, precum Cluj, Suceava sau Constanta, au nevoie de opt-zece persoane cercetate. «La infractiunile sesizate ocupam locul 14 pe tara, din totatul celor 12.871 infractiuni 2.643 fiind economico-financiare - locul 6 pe tara, 6.121 judiciare - locul 22 si 4.207 de alta natura - locul 12 pe tara. La infractiunile solutionate ocupam locul 18. Per ansamblu, din situatiile privind volumul criminalitatii la 100.000 locuitori, la infractiunile economico- financiare Vrancea ocupa locul 6 la infractiuni sesizate, locul 4 la infractiuni constatate si locul 12 la infractiuni solutionate", se arata in bilantul unitatii. La infractiunile cu violenta, politistii vrinceni au stat cam la fel cu anul 2008. Astfel, in judet s-au comis tot 6 omoruri, cinci tentative de omor , cu una mai putin ca-n 2008 si doua lovituri cauzatoare de moarte, tot cu una mai putin ca in anul precedent. Si in ceea ce priveste furturile de masini sau din locuinte, numarul acestora a scazut usor. Anul trecut, in Vrancea s-au produs 233 de accidente rutiere grave si 326 de accidente usoare, soldate cu 55 de morti, 216 raniti grav si 469 de persoane ranite usor. La nivelul inspectoratului, anul trecut, au fost constatate 281 infractiuni la regimul armelor, explozivilor , substantelor periculoase si braconajului, cu 50 mai multe decit in anul 2008.

In acest context, Sandel Doaga se declara multumit de activitatea politiei din ultimele 12 luni. "Toti indicatorii sint foarte buni, iar activitatea noastra a fost apreciata de toata lumea. Avem cresterii la toti indicatorii la care sintem apreciati. Chiar si seful Parchetului a vorbit in cuvintul sau despre rezultatele bune si colaborarea pe care au avut-o cele doua institutii. Sintem pe primul loc la numarul de persoane cercetate, dar si pe locurile 2-3 la infractiuni silvice, iar la altele ne situam pe locurile 5-6. Activitatea nu a fost perfecta, dar am avut si cresteri la ultraj, de exemplu. Vom incerca sa ne pregatim mai bine in 2010. Va fi un an greu, dar vom face tot posibilul sa ne mentinem la acesti indicatori", a concluzionat seful Politiei. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 4 ore, 19 minute, 38 secunde
aceasta este dovada ca politia isi face meseria
, acum 739397 zile, 4 ore, 19 minute, 38 secunde
politia intotdeauna isi face datoria, ea este non-stop prezenta in jurul cetateanului, pe strada ca acolo se intampla cel mai des fapte antisociale. problema nu este politia ci JUSTITIA care nu isi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.