Ultima oră

Telefonia mobila s-a furisat si la Penitenciar

Ziarul de Vrancea
16 ian 2010 620 vizualizări
Anul trecut a crescut numarul incercarilor de introducere a telefoanelor mobile in Penitenciarul Focsani de catre unii detinuti u oficialii unitatii au intocmit peste 300 de rapoarte in urma incidentelor, dar i-au si rasplatit pe condamnatii cuminti, care s-au comportat conform regulilor

Oficialii Penitenciarului Focsani au prezentat ieri datele statistice cu care au finalizat anul 2009. In ciuda crizei economice si a bugetului micsorat alocat pe 2009, unitatea de detentie a reusit sa treaca onorabil peste datorii si sa nu incheie anul in "gaura". Lipsurile s-au facut simtite insa in ceea ce priveste personalul unitatii, numarul mic de angajati facind inerente conflictele intre detinuti. Potrivit datelor statistice, in 2009 au fost 65 de cazuri de violenta intre detinuti, in sase dintre acestea fiind sesizate si organele de urmarire penala. De altfel, in 2009 au fost intocmite 348 de rapoarte de incident, dintre care 11 cazuri inca sint cercetate. In urma rapoartelor care au fost finalizate au fost aplicate 237 sanctiuni disciplinare, 65 de dosare fiind inchise fara repercursiuni pentru persoanele private de libertate implicate in incidente. Cei mai multi dintre detinutii care au creat probleme, probabil minore, au primit avertisment, in timp ce numai cinci dintre acestia au fost trimisi la izolare, pentru a reflecta asupra incidentelor in care au fost implicati. Printre incidentele cu care s-au confruntat angajatii penitenciarului se numara si procurarea sau detinerea de bani, bunuri si alte valori decit cele admise, dar si a telefoanelor mobile cu care sa tina legatura cu lumea. In privinta acestui ultim aspect oficialii penitenciarului au precizat ca au fost 55 de incidente de acest gen, in crestere fata de anii trecuti. De altfel, numai sase dintre cele 55 telefoane nu ajunsesera la detinuti, ci au fost gasite asupra colaboratorilor sau a unor membri din familiile venite in vizita. "Din cele sase cazuri nu pot spune ca urmau sa ajunga neaparat la o persoana privata de libertate. Pentru noi este ingrijoratoare cresterea numarului de telefoane aflate in interior. Trebuie sa descoperim caile prin care se introduc, persoanele, si sa luam masurile legale. Poate asa se reflecta si lipsa de personal", a precizat comisarul sef Ion Dita, directorul Penitenciarului Focsani. Oficialii penitenciarului nu au detaliat doar problemele cu care s-au confruntat anul trecut, ci au tinut sa faca publica si comportarea buna a unor detinuti. Astfel, anul trecut au fost acordate 331 de recompense, dintre care 51 cu permisiunea de iesire din penitenciar, 217 dintre detinutii cuminti au avut dreptul a primi pachete si vizite suplimentare, in timp ce alti 39, datorita comportarii, au scapat de sanctiuni disciplinare aplicate anterior. (Nicoleta CRISTEA, Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.