Ultima oră

POLITICA: Statutul si data Congresului, pioni in lupta pentru putere din PDL(sursa:www.impactnews.ro)

Ziarul de Vrancea
15 ian 2010 489 vizualizări
Intentia tinerei generatii de politicieni, dar si a aripii Stolojan de a-si asigura printr-o serie de modificari statutare o reprezentare cit mai buna in functiile de conducere ale PDL, irita pe membrii cu state vechi din aceasta formatiune politica

Partizani ai amanării datei Congresului PDL, intelectualii si fostii peledisti caută să consfintească prin statut necesitatea reprezentării tuturor curentelor si platformelor din partid la nivelul structurilor de conducere. Cu interesele amenintate, liderul Emil Boc si veteranii democrati ar dori organizarea cat mai rapidă a Conventiei Nationale si a alegerilor interne pentru a nu oferi timp pentru intărirea manifestărilor divergente.

Prin ofensiva declansată de către garnitura mai nouă de membri PDL pe linia statutară se incearcă contrabalansarea rezultatelor electorale de la ultimele tururi de scrutin unde capacitatea si contributia lor in a aduce voturi a fost privită drept neglijabilă de vechea gardă. Dacă veteranii partidului pornesc de la aceste rezultate ca cea mai sigură cale de promovare in PDL, foºtii peledisti adusi de Stolojan in functiile de vicepresedinti, dar si "intelectualii" adusi si protejati de Traian Băsescu in acest partid nu doresc să se multumească cu resturile căzute de la masa celor mari.



Conform surselor citate, tinerii democrat-liberalii precum Cristian Preda sau Sever Voinescu ar putea sustine o eventuală formulă de statut care să ofere o intărire si o reformare a activitătii de partid, cat si reprezentarea tuturor curentelor din partid, a fostilor peledisti, a reformistilor "virusati" de crestin-democratia de la Bruxelles, si a conservatorilor, adepti ai politicii pasilor mărunti,cum sunt perceputi lideri precum Vasile Blaga sau Radu Berceanu. Această formulă se află in prezent in analiza prim-vicepresedintelui PDL, Theodor Stolojan, dar si a arădeanului Gheorghe Falcă, după ce tactica diminuării puterii vechii gărzi prin impunerea unor restrictii pentru liderii care ar activa si ca miniºtri este creditată cu prea putine sanse de a căpăta sprijin consistent.


Divergente există intre aceste tabere si cu privire la stabilirea datei de desfăsurare a viitoarei Conventii Nationale. Lui Stolojan, Preda, Valeriu Stoica le-ar surade propunerea liderului PDL de Buzău, Cezar Preda de amanare a acestor lucrări pentru luna septembrie. în acest fel ar obtine răgazul pentru popularizarea propriilor propuneri de modificare a statutului si de intărire a pozitiilor lor in lupta pentru functii, sustin surse din partid. în schimb, Emil Boc, Elena Udrea, dar si Gheorghe Flutur, fost peledist s-a apropiat de vechii democrati, ar fi mai interesati ca aceste lucrări să fie organizate cat mai rapid, eventual in luna aprilie.


Un al treilea curent, reprezentant de vicepresedintele Ioan Oltean vehiculează luna iunie pe motiv că este destul timp pentru ca fiecare din cei nteresati să vină cu propriile propruneri de modificare a statutului.


Oltean a criticat ideea de a modifica statutul pentru a rupe ministrii de partid. în opinia sa, această propunerea va fi respinsă in mod sigur dacă va fi propusă spre aprobarea structurilor de partid.


"Este un proiect de statut prin care se incearcă, de către o parte dintre colegii nostri, să se genereze o rupere a ministrilor de partid, ceea ce este un lucru de neacceptat. Ministrii sunt oameni politici. Ei reprezintă partidul din care fac parte si nu pot fi rupti de partid", a afirmat vineri, Oltean, adăugand că in cazul in care o asemenea idee va fi sustinută, ea va fi respinsă cu certitudine.


Vicepresedintele PD-L a precizat că luni, in cadrul Biroului Permanent National, se va decide crearea unei comisii care va prelua toate propunerile de modificare a statutului partidului. Din această comisie vor face parte, pe langă membrii desemnati de către BPN si patru membri propusi de către grupurile parlamentare, doi de la Camera Deputatilor si doi de la Senat.


"S-au inmultit vocile celor care apreciază că in PD-L această conventie trebuie să fie de natură a aduce o schimbare, o modernizare, o reformare a partidului. Cu sigurantă sunt cateva lucruri care trebuie modificate in actualul statut. Noi trebuie să adaptăm statutul la ceea ce trăim in acest moment. Partidul este unul de guvernămant. De aceea, din multe puncte de vedere, statutul partidului trebuie să fie racordat si la această realitate", a declarat Ioan Oltean


Mihai Stefan

sursa:/www.impactnews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.