Ultima oră

Otelaria Laminorul, o bomba cu ceas ?

Ziarul de Vrancea
13 ian 2010 3100 vizualizări
Locatarii din Sud vor sa convinga autoritatile sa alunge investitorul din cartier u odata cu deschiderea unei otelarii electrice in curtea Laminorul exista riscul ca orasul sa fie poluat cu substante toxice, dupa cum atrag atentia expertii u cum locatarii au atras atentia privind posibilele efectele nocive asupra mediului, primarul Bacinschi s-a vazut nevoit sa promita ca nu va da autorizatie daca avizele nu sint in regula u locatarii din cartierul Laminorul au cistigat un prim proces in instanta, dar s-a facut recurs u Agentia Regionala de Mediu Galati a eliberat Acordul de mediu, fara a semnala probleme grave, desi un Raport la Studiul de Evaluare a Impactului Asupra Mediului arata ca situatia nu este tocmai roz u reprezentantii investitorului spun insa ca poluarea nu va fi mai mare decit cea generata pina anul trecut, cind activitatea fabricii s-a restrins u Laminorul era acolo inaintea cartierului , argumenteaza oficialii firmei u potrivit normelor UE, zonele industriale din orase ar trebui mutate in extravilan

Daca planurile investitorului de la Laminate SA se vor indeplini, in curind in Cartierul Sud va fi amplasata o otelarie, care va asigura locuri de munca pentru sute de salariati. Investitia ii deranjeaza insa pe cei care s-au mutat in zona industriala in ultimii 20 de ani si care au inceput un demers juridic prin care sa alunge investitorul din cartierul lor linistit. Modelul de otelarie prezentat in acord este considerat cel mai performant din Europa. Cu toate acestea, studiul de impact, facut la comanda societatii constructoare, nu are date prea linistitoare pe termen lung. Impactul asupra mediului va fi semnificativ, in special pentru acest cartier, dar va afecta si centrul orasului, poluarea afectind, teoretic, zone de minim 2 km in jurul fabricii, iar in conditii de vint mai puternic tot orasul. Locuitorii din zona Laminor sint cei mai speriati de aparitia otelariei. Acestia au cistigat o prima batalie cu investitorul, prima instanta suspendind avizele eliberate de la Directia de Sanatate Publica Vrancea si Directia Apelor Siret Bacau. Recursul procesului se judeca in aceasta luna la Galati. "Nu vrem sa se construiasca o otelarie pentru ca noxele degajate vor avea un efect dezastruos. Nu le dati autorizatie de construire", a cerut Constantin Nedelcu, fostul sef al Politiei Focsani, unul din locuitorii de la Laminorul, aflat ieri in audienta la primarul Decebal Bacinschi. Otelaria se va intinde pe 5 ha avind amenajate cel putin 10 puturi de apa proprii si depozite de zgura, existind riscul ca locuitorii sa nu mai poata bea apa din puturile forate. Potrivit Studiului de evaluare a impactului asupra mediului, intocmit de Centrul de Prevenire a Poluarii din Bucuresti, orasul va fi acoperit cu pulberi de de grafit, pulberi cu un continut metalic, diversi compusi de azot si sulf. Noxele vor fi aruncate in aer din cosuri inalte de 30 m, desi inaltimea minima prevazuta este de 200 m. Potrivit aceluiasi studiu, pinza freatica ar putea fi poluata cu cianuri, azot amoniacal, fosfor sulfuri si hidrogen sulfurat, sulfiti, fenoli, cadmiu, crom si plumb, astfel incit si vegetatia ar putea fi afectata. Totodata, potrivit normelor Uniunii Europene, zonele industriale din interiorul oraselor ar trebui sa fie mutate in extravilanul localitatilor in decurs de cinci ani.


"Va fi o poluare in limite normale"


Autorii proiectului recunosc faptul ca fabrica va produce "o pauperizare a florei si o modificare vizibila a fitogenezei locale". Conform "Raportului la studiul de impact asupra mediului inconjurator" pentru investitia "Otelaria electrica cu turnare continua" indicele de poluare globala (Ipg) are o valoare de 1,59. Valoarea se incadreaza pe pozitia nr. 6 in scara de bonitate ceea ce inseamna "mediul este afectat peste limitele admise "" nivel 1", iar "efectele sint accentuate". Unul dintre specialistii angajati ai investitorului, inginerul Manlache Fratita, ne-a precizat insa ca poluarea va fi in limite normale si ca datele din Studiul de impact sint inscrise la valori maxime tocmai pentru ca cei care dau avizele de mediu sa poata evalua corect situatia. "Exista o poluare, dar ea nu va depasi limitele admise. Este adevarat ce scrie in Studiul de impact, dar cei care l-au intocmit au luat valorile maxime din tabel, nu pe cele medii sau minime, tocmai pentru ca cei de la Mediu sa nu poata face obiectiuni", ne-a declarat ing. Manlache Fratita, responsabil de protectia mediului in cadrul noii otelarii.


Nici primarului nu-i convine otelaria


Cu toate ca focsanenii din zona incearca din rasputeri sa stopeze construirea otelariei, se pare ca institutiile calca diplomat peste dorintele focsanenilor oferind rind pe rind avize favorabile. Edilul municipiului, Decebal Bacinschi, desi nu stie prea multe despre efectele nocive ale otelariei, spune ca nu va acorda autorizatie de constructie fara ca firma sa nu aiba toate avizele legale. "Primaria a eliberat certificat de urbanism cu conditia sa aduca toate avizele cerute. Eu nu voi elibera autorizatie de constructie daca nu au toate avizele cerute in certificat", a subliniat Bacinschi, care a recunoscut ca nu ii convine un astfel de proiect. "Nu pot sa nu le dau autorizatie de constructie pentru ca asta ar insemna sa incalc legea, ei sa ma dea in judecata si eu sa fiu obligat sa le platesc despagubiri mari. Nici mie nu-mi convine sa am acolo o otelarie unde am un proiect de milioane de euro pentru modernizarea drumurilor, amenajarea de parcuri, alei si zone verzi, introducerea unor retale de utilitati", le-a explicat edilul sef celor prezenti ieri la audiente. Nici prefectul nu este prea informat cu privire la situatia otelariei din cartierul industrial. "Pentru mine este normal ca orice investitie facuta in oras sa ma bucure. Important este sa se faca cu respectarea tuturor normelor de protectie a mediului. Nu cred ca un investitor se angajeaza sa faca o investitie fara sa aiba toate avizele. Este un lucru benefic pentru judet sa avem investitii pe timp de criza", spune prefectul.


Locuitorii de la "Laminorul" cred ca ar putea ramine fara apa


Pentru a atrage atentia asupra problemelor ce tin de protectia mediului, locuitorii au trimis un memoriu mai multor institutii. "Desi acest proiect ne afecteaza direct si iremediabil mediul de viata, conditiile de locuit si nu in ultimul rind sanatatea, contrar celor mai elementare norme legale atit interne cit si comunitare, nu am fost consultati in nici un fel si nu ni s-a cerut acordul cu privire la realizarea acestui proiect", spun cei 118 de focsaneni care au semnat petitia. In document, acestia prezinta toate aspectele proiectului, care nu au fost prezentate de autoritati, precum eliberarea in atmosfera a mai multor substante nocive. "Avem si oameni la 10-20 de metri de proiectul care genereaza pulberi cu continut de metale, reziduuri de zgura si multe altele, poluare fonica si riscuri de explozie a bailor de metal lichid. Atit am vrut sa spunem! Oricum, fata de disperarea pe care o simtim, cuvintele sint prea slabe", spun semnatarii, in fapt locuitori cu buna stare din noul cartier. Potrivit Studiului, pentru racirea utilajelor va fi nevoie de 3.650 mc/apa/ora cantitate ce ar putea secatui destul de mult pinza freatica. Multi locuitori din zona Sud nefiind racordati la reteaua de apa a orasului si avind puturi in curte se tem ca ar putea ramine adesea fara apa. Temerea lor este insa contrazisa de specialisti. "Cetatenii care au puturi in zona le au la 10-20 m adincime, noi avem prevazute puturi betonate la 50-150 m adincime, betonate, in asa fel incit sa nu afecteze pinza freatica. Studiul hidro ne-a recomdandat o forare la aceasta adincime", ne-a explicat inginerul Fratita.


De ce "cadouri otravite" se mai tem focsanenii din zona


Cu toate masurile de protectie promise, de genul respectarea normelor de mediu, amplasarea de bariere fonice, otelaria ar putea da batai de cap vrincenilor la propriu. In afara poluarii peste limitele admise, locatarilor din zona le este frica de o posibila inundatie produsa de cei 544.800 mc de ape reziduale care vor fi deversati anual in canalizare. Aceasta in conditiile in care canalizarea orasului este oricum suprasolicitata. Riscul pare sa fie insa inexistent, dupa cum sustin investitorii. "Exista doua feluri de retele de canalizare: una pentru apa pluviala care va fi eliberata in canalizarea orasului, iar alta care inseamna apa menajera. Cit priveste fluxul tehnologic folosit de obicei in industrie, adica acea apa industriala ea este cu circuit inchis si chiar daca este impregnata cu diferite substante, ea trece printr-o statie proprie pe care o are Laminate SA, de preepurare. Nu evacuam apa industriala", sustine Manolache Ftatita. In proiect, la situatii de risc, mai este descrisa si posibila explozie a bailor de metal lichid, fie in cuptoarele de elaborare, fie in instalatii. Explozia poate produce arsuri grave celor aflati in zona de actiune, dar poate cauza si incendii.


Otelaria a primit aviz de mediu


Desi legea prevede in mod expres informarea cetatenilor inainte de acordarea unor avize de constructii,locuitorii din zona care se opun proiectului pretind ca toate autorizatiile au fost acordate de administratia locala pe ascuns. Ei sustin deasemenea ca DSP a fost la rindul ei fortata sa-si dea acordul pentru constructie fara sa faca minime verificari. Astfel, nu s-a stabilit o zona minima sanitara de 200 mp pina la prima locuinta. Legislatia Uniunii Europene este drastica in acest domeniu si prevede scoaterea tuturor obiectivelor industriale din zona de locuinte, care inca mai exista in Europa de Est, si nicidecum constructia altora noi. "S-a precizat in mod cinic de catre initiatorii proiectului ca daca vor aparea imbolnaviri se vor face cercetari", sustin locuitorii. Desi au fost inaintate sesizari catre Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu, directorul Gheorghita Berbece sustine ca institutia pe care o conduce nu este abilitata sa intervina decit dupa ce s-a produs poluarea. In ceea ce ii priveste pe reprezentantii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Galati, acestia sustin ca a fost emis acordul de mediu pentru construirea otelariei, fara a mentiona eventuale probleme intimpinate in obtinerea acestui document. "Proiectul de investitie "Construire otelarie electrica cu turnare continua", Bd. Bucuresti, nr. 80, mun. Focsani, titular SC Laminate SA Bucuresti-Sucursala Focsani, a parcurs procedura de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu si s-a emis Acordul de mediu nr. 21/08.12.2009", ne-au transmis sec oficialii ARPM Galati, fara sa ofere alte amanunte.


Laminorul sau cartierul?


O explicatie a amplasarii acestei otelarii in zona de locuinte poate fi justificata de valoarea mare a investitiei 3,6 milioane de euro, care atrage dupa sine taxe si impozite locale pe masura, dar si crearea a 400-600 de locuri de munca. Un atuu numai bun pentru campania localelor din 2012. "Daca tot se urmaresc astfel de afaceri profitabile, o idee ar fi construirea unor depozite radioactive, de tip Cernobil, in Piata Unirii, unde e o groapa deja facuta", a spus unul dintre protestatarii de ieri de la primarie. Primarul Decebal Bacinschi spune ca daca investitorul doreste i-ar putea oferi o suprafata corespunzatoare pe una dintre suprafetele de pasune detinute de Primarie la Bolotesti, numai ca sa se scape de poluare. Specialistii din cadrul firmei sustin insa ca sub nicio forma otelaria nu va putea fi construita mai departe de linia de laminare existenta si ca in memoriul cetatenilor din zona sint foarte multe lucruri inexacte. "Nu va fi o poluare mai mare decit cea de pina acum a Laminorului. In primul rind pentru ca noi nu lucram cu cocs. Noi vom topi fier ruginit pe care apoi il vom lamina. Vom turna fier intr-o oala cu electrozi si il vom topi. Nu exista nici o prevedere legata de distanta la prima locuinta si, fie vorba intre noi, Laminorul era acolo inainte ca oamenii sa primeasca autorizatie de locuinte. Apoi nu exista o norma privind dimensiunea furnalului, ca acesta sa nu fie mai mic de 200 m", a argumentat in final inginerul Manlache Fratita. Cum locuitorii zonei "Laminorul" au amenintat ca vor merge cu judecata pina la CEDO, amintim un caz similar cistigat in 2009 de un grup de cetateni la Curtea de la Strasbourg impotriva procedurii tehologice folosite de catre SC Aurul Baia Mare. Acestia s-au plins ca autoritatile romane nu au reglementat de maniera eficace folosirea cianurii si a altor substante toxice de catre firma respectiva care le-ar fi pus in pericol sanatatea. Astfel, Curtea europeana a concluzionat ca Romania nu a respectat art. 8 din Conventie pentru ca nu a luat toate masurile necesare pentru a asigura protejarea dreptului la un mediu sanatos ca parte a dreptului la viata si de familie. (D. GANEA, I. NICOLAIE, D. GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 22

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 6 ore, 56 minute, 26 secunde
sa-mi zica si mie flacaul ala sefu politiei cum a avut el banuti sa-si faca casuta acolo, dar nu mai conteaza. lumea acolo se plange insa aia e zona industriala, ei insa traiesc ca la tara. au citeste integral
, acum 739393 zile, 6 ore, 56 minute, 26 secunde
Libertatea in democratie inseamna ca esti liber sa faci ce vrei atat timp cat nu deranjezi pe altii. Daca Laminorul nu deranja uite ca otelaria ar deranja. Oamenii aceia au primit de la Primarie citeste integral
, acum 739393 zile, 6 ore, 56 minute, 26 secunde
Studiul de impact a fost facut de catre propietarii viitoarei otelarii. Intrebarea este cum de este posibil ca diversele institutii sa dea avize pe baza unui studiu facut de catre una dintre partile citeste integral
, acum 739393 zile, 6 ore, 56 minute, 26 secunde
Evaluarea impactului asupra mediului nu a fost facut de otelarie pentru simplul fapt ca nu este acreditata de Ministerul Mediului sa o faca. Sunt o serie de societati si persoane fizice ACREDITATE de citeste integral
, acum 739393 zile, 6 ore, 56 minute, 26 secunde
Ati folosit incorect mereu termenul singular de Otelarie, cand mai corect era Otelarie Electrica. Acum cei care si-au construit case acolo isi dau seama de grozavia pe care au facut-o, construindu-si citeste integral
, acum 739393 zile, 6 ore, 56 minute, 26 secunde
PT "INEXACTITATI" din comentariile tale ..nu numai la articolul asta am impresia ca tu nu locuiesti in Focsani ... ESTI TAMPIT SAU NU INTELEGI CA NU VA AFECTA DOAR PE CEI CU CASE IN SPATE LA citeste integral
, acum 739393 zile, 6 ore, 56 minute, 26 secunde
Frumoasa poveste, tipic romaneasca. Platforma industriala nu exista atunci cand au fost ridicate casele ? Proprietarii caselor nu stiau ce riscuri isi asuma ? Acuma, ce ar urma ? Mutarea liniei de citeste integral
, acum 739393 zile, 6 ore, 56 minute, 26 secunde
da ... intr-adevar trenurile si gunoiul deversa cianuri in panza freatica si metale grele in aer ... "Bogdan" am impresia ca tu esti nitel implicat in povestea asta ; eu am copii si ii vreau citeste integral
, acum 739393 zile, 6 ore, 56 minute, 26 secunde
compententa\" minus 0\" sau interes imobiliar???
, acum 739393 zile, 6 ore, 56 minute, 26 secunde
Locuitorii de la laminorul sunt ''bosii''de dupa revolurtie care au luoat terenul locuitorilor din Golesti de la CAP,prin frauda.E de datoria noastra a tuturor sa veghem la pastrarea sanatatii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.