Ultima oră

Catedrala ortodoxa a Focsaniului ar putea fi desavirsita in 2012

Doina Ganea
13 ian 2010 705 vizualizări
Pentru finalizarea lucrarilor ar mai fi nevoie de 11 milioane de lei u pina acum constructia a inghitit 150 de tone de armatura, 1.500 mc de beton si 500 mc de zidarie si un zid de o grosime de 70 cm u cele doua turle mici cintaresc 120 de tone si au cite 35 de metri inaltime, iar turla mare, care va avea 200 de tone si 53 de metri inaltime

Pentru finalizarea lucrarilor la Catedrala "Sfinta Cuvioasa Paraschiva" din centrul Focsaniului ar trebui alocate pe viitor cel putin 11 milioane de lei, adica peste 2,6 milioane de euro. Cel putin asa sustine reprezentantul constructorului edificiului, directorul Mircea Momanu de la SC General Construct SA. Constructorul care a preluat lucrarea in 2007, de la arhicunoscuta Aispa Stars care turnase doar 80% din fundatie, spune ca termenul de finalizare a lucrarilor este 2010, dar in functie de fondurile alocate acesta s-ar mai putea amina. "In anul 2007 s-a alocat un milion de lei de la guvern, in 2008 am primit de la Consiliul Judetean 3 milioane de lei, iar in 2009 am mai primit inca un milion de lei. Acum nu mai avem fonduri. Cit am putut suporta noi cheltuielile am lucrat, dar din luna august muncitorii lucreaza mai putin, mai mult se duc pentru a pazi cladirea. Speram sa mai primim bani in curind pentru continuarea lucrarilor", a declarat Mircea Momanu. Potrivit acestuia, pina acum constructia a "inghitit" 150 de tone de armatura, 1.500 mc de beton si 500 mc de zidarie. Zidul are o grosime de 70 cm, fara tencuiala. Anul trecut s-au ridicat cele doua turle mici ale catedralei ortodoxe care cintaresc amindoua 120 de tone si au 35 de metri inaltime fiecare. In prezent se lucreaza la turla mare, care va avea o greutate de 200 de tone si 53 de metri inaltime. Pentru montarea ei a fost necesara aducerea unei macarale de 500 tone forta. "Turla mare se lucreaza de catre noi in incinta firmei. Ea va fi ansamblata la fata locului. Nu a fost vorba de incredintarea lucrarii altei firme. Vom vedea la final daca turlele vor fi acoperite cu tabla zincata, asa cum este prevazut in proiect, sau cu tabla din otel de culoare aurului. Turla se va ridica in doua etape. O parte pentru 140 de tone si o alta parte pentru ridicarea a 60 de tone", a precizat Mircea Momanu, directorul firmei constructoare. Acesta mai spune ca pentru a fi dat in folosinta lacasul de cult in 2012 musai ar trebui ca partea de constructie sa fie incheiata anul acesta. Dupa finalizarea constructiei, insemnind inclusiv tencuiala, vor incepe si celelalte lucrari de amenajare interioare, inclusiv pictura. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.