Ultima oră

Cartile de munca vor fi in format electronic

Daniel Garleanu
13 ian 2010 2971 vizualizări
Pina la acesta data au fost scanate 35.743 de carti de munca si validate de CNPAS 31.769 u ITM mai are de predat la Casa de Pensii doar 4.400 de carti de munca u procesul de scanare trebui sa fie gata anul acesta

Cartile de munca din visteria Inspectoratului Teritorial de Munca vor trece in administrarea Casei Judetene de Pensii. Procesul de scanare a fiecarei carti de munca a debutat in luna februarie a anului trecut si este in plina desfasurare. Pina la sfirsitul anului 2009 au fost scanate de catre CJP un numar de 35.743 de carti de munca prin cele cinci scanere puse la dispozitie. "Aceasta obligatie are ca scop scanarea datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 01.04.2001, precum si a veniturilor salariale aferente, elemente care, conform legii, sint utilizate la la calculul pensiilor, urmind a se crea o arhiva electronica", ne-a transmis purtatorul de cuvint al CJP, Monica Moldovan. Procedura HG 1768/2005 prevede ca dupa scanarea integrala a cartilor de munca, acestea sa intre in posesia detinatorilor. Casa de Pensii mai are la dispozitie aproape un an pentru a duce la bun sfirsit colaborarea pe care o are cu ITM, termenul dat de Guvern fiind sfirsitul anului 2010. In conditiile in care numarul aproximativ de carti de munca existente la nivelul judetului se ridica la 71.000, CJP si-a propus o norma lunara de aproximativ 4.000 de carnete. Carnetele de munca se pradau de catre ITM in functie de CNP, seria si numarul de carnet de munca, numarul de file si codul fiscal al ultimei societati la care lucreaza angajatul. ITM mai are pina la epuizarea integrala a arhivei 4.400 de carti de munca, in conditiile in care a predat deja 36.000 in cutii de cite 50 de carti pe baza unui proces-verbal. "Angajatorii care detin carnete de munca au fost informati ca au obligatia sa depuna documentele la Casa de Pensii fara sa le mai aduca la ITM urmind sa ne comunice stadiul de predare", ne-a declarat Mircea Moise, purtatorul de cuvint al ITM. Din totalul de 35.743 au fost validate de catre CNPAS 31.769 de carti de munca, diferenta urmind a fi reverificata. De asemenea, in interiorul ITM exista 800 de carti de munca a caror proprietar nu poate fi identificat din cauza deteriorarii CNP-ului, pentru acestea urmind a fi stabilita o precedura speciala din partea CNPAS. Astfel, dupa ce procesul de scanare va fi terminat si cartile vechi de munca vor intra in sistem informatic, munca functionarilor de a stabili dreptul la pensie, cuantumul de incasat si alte date specifice va fi mai simplu. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.