Ultima oră

Biserica lui Dumnezeu , vinduta pe 1,3 miliarde de lei

Iulia Crețu
13 ian 2010 4584 vizualizări
Act de vinzare-cumparare pe credinta rromilor din Slobozia Bradului! In noiembrie 2009, doi rromi au batut palma pentru vinzarea Bisericii Penticostale din satul Cornetu u la mijloc pare a fi un conflict intre pastori pentru putere u enoriasii s-au adunat ieri furiosi la biserica si au spus ca daca aceasta este vinduta, echilibrul social in comuna s-ar putea rupe u se stie ca dupa convertirea rromilor la Biserica Penticostala acestia s-au linistit, iar tulburarile din comunitate au disparut u potrivit satenilor, cumparatorul ar vrea sa faca in biserica un magazin sau o crescatorie de pasari u cei implicati in tranzactie s-au ferit sa ofere explicatii la fata locului, de teama de a nu fi luati pe sus de credinciosi

Caz fara precedent la Slobozia Bradului. Biserica Crestina Penticostala Betania din satul Cornetu a fost vinduta in luna noiembrie a anului trecut pe suma de 136.000 lei noi (1,3 miliarde de lei vechi) intre doi cetateni de etnie rroma. La mijloc pare a fi, dupa cum acuza enoriasii, o folosire ilegala a stampilei cu insemnele Bisericii. Tranzactia a iesit la iveala abia la inceputul acestei saptamini, cind contractul a ajuns la Primaria Slobozia Bradului. Primarul Valerica Zamfirescu sustine ca actul ar fi ilegal, pentru ca un bun al intregii comunitati nu poate fi instrainat si transformat din lacas de cult in"¦ magazin second-hand. Ieri, oamenii s-au adunat furiosi in fata Bisericii si nu vor sa li se ia lacasul de rugaciune.


Un act de vinzare-cumparare intre doi vrinceni din comunele Slobozia Bradului si Timboiesti ar putea transforma bancile de rugaciune ale unei Biserici Penticostale in rafturi de magazin, iar altarul in ghiseu de plata la un supermarket satesc. Acest scenariu i-a ingrozit pe localnici care s-au strins ieri in fata lacasului de cult spunind ca ei nu l-au imputernicit pe Virgil Marin, din Slobozia Bradului, sa le vinda bunul comunitatii pentru 136.000 lei noi. Despre acesta oamenii spun ca nu mai este membru al parohiei din Cornetu si ca la mijloc este o incercare de inselatorie. Mai mult, satenii povestesc despre cumparator, un rrom din Timboiesti, Petru Iordan, ca acesta se lauda cu relatiile sale si ii ameninta ca va face din biserica satului supermarket si magazin de haine la mina a doua. Unde poate ajunge spiritul intreprinzator al tiganilor? Pina la a-si vinde simbolurile credintei. "Biserica Crestina Baptista Sfinta Treime din comuna Slobozia Bradului, sat Cornetu, judetul Vrancea, in calitate de vinzator, prin imputernicit misionar pastor, conform legitimatiei nr. 22/1977, Marin Virgil, domiciliat in comuna Slobozia Bradului, sat Liesti, judetul Vrancea, in baza deciziei nr. 31 din 20.11.2009, eliberata de Adunarea Generala a Uniunii Bisericilor Baptiste din Romania si Iordan Petru, domiciliat in comuna Timboiesti, sat Slimnic, in calitate de cumparator, a intervenit prezentul contract de vinzare cumparare", se arata in actul autentificat de notarul Gina Constantinescu. Cei doi rromi au negociat tranzactionarea bisericii pe 136.000 lei, vinzarea facindu-se practic pentru cladirea lacasului si o suprafata de teren de 298 metri patrati. De la Bucuresti, Cultul Crestin Penticostal, Biserica lui Dumnezeu Apostolica din Romania, se delimiteaza de ceea ce au facut rromii din Vrancea. "Respectiva tranzactie s-a efectuat fara respectarea dispozitiilor legale si dorim sa ne prevalam de acest lucru in fata autoritatilor competente", spun reprezentantii Bisericii Penticostale. In plus, actul parafat intre Virgil Marin si Petru Iordan va ajunge in fata instantei. "Cultul Crestin Penticostal a sesizat Uniunea Bisericilor Baptiste din Romania si au convenit ca impreuna sa inainteze actiune in instanta cu dovezi legale ca tranzactia din 26.11.2009 a fost incheiata in mod ilegal si este nula", se arata in adresa Bisericii Crestine Penticostale Betania.


Cumparatorul ar vrea magazin second-hand in biserica


Primarul din localitate, Valerica Zamfirescu, spune ca a privit cu suspiciune actul, mai ales ca vinzatorul nu a fost indreptatit sa parafeze acest contract. "Ca orice conducator de institutie, cind primesti un astfel de document de vinzare-cumparare intre doua persoane fizice, mi s-a parut un act suspect, in sensul in care persoana care a vindut nu era autorizata de Adunarea Generala a Bisericii privind vinzarea bisericii respective. Am fost sesizat de la Biserica Penticostala a doua zi despre ilegalitatea care s-a facut prin vinzarea bisericii. Actul in sine depus la Primarie de cumparator pare autentic si legal. Ce este ilegal: vinzarea de catre o persoana fizica catre o alta persoana fizica, a unei biserici a unei comunitati de 400-500 de enoriasi", a precizat edilul.

Presbiterul Bisericii Penticostale din satul Cornetu, Costel Ivan, cel care predica oamenilor in zilele de rugaciune, spune ca enoriasii au fost uimiti cind au aflat ce s-a intimplat cu biserica. Acesta spune ca lacasul ar putea ajunge magazin alimentar sau de haine la mina a doua. "S-a facut ceva fraudulos si nu este legal ca cineva sa vinda proprietatea noastra, la o persoana care n-are habar de biserica lui D-zeu. Sora acestui cumparator a zis ca o transforma in supermarket si poate sa faca si o crescatorie de pasari in ea. El a zis ca aduce tiruri cu hainesa deschida un second-hand din aceasta biserica. Enoriasii sint suparati, au inceput sa plinga si, vazind durerea lor, m-am adresat forurilor de la Bucuresti sa salvam biserica. Nu a avut drept nimeni sa o vinda. Cel care a vindut-o a spus ca e pastor misionar, el care nu mai participa la biserica asta de mult timp. El a obtinut cindva legitimatie, cind biserica era la baptisti, si el era misionar la baptisti in 1997. Avind relatii, a luat legitimatia si a vizat-o la Bucuresti, si a obtinut imputernicire ca a facut Adunare Generala, fara sa faca adunare, si a vindut biserica", a povestit ieri presbiterul.


Rromii vad in Biserica Penticostala un factor de echilibru


Comunitatea de penticostali din Cornetu considera Biserica un factor de echilibru si liniste in viata lor. Barbatii amintesc cum era satul in urma cu ceva ani, cind tiganii nu aveau credinta in nimic, iar faradelegile erau la ordinea zilei. "Se va intimpla un dezastru! Noi toti nu vom mai avea lacas de inchinare", a spus un enorias, venit ieri in fata Bisericii pentru a-si spune pasul. Femeile, la rindul lor, erau revoltate: "Raminem pe drum. Eu sint mama de 15 copii si 30 de nepoti si nu vreau ca ai mei copii sa se duca in lume! Si noi nu sintem niciunul din cetatea asta de acord sa se vinda biserica!". Potrivit satenilor, Biserica din Cornetu a fost ridicata in urma donatiilor realizate de un tigan de prin zona, care s-a realizat prin America. Cei doi rromi implicati in actul de vinzare-cumparare nu au fost de gasit ieri, acestia anuntindu-se plecati cu treburi mai importante pe la Focsani. Dupa izbucnirea scandalului si notarul care a autentificat actul cere lamuriri de la partile implicate, dorind o delimitare de tranzactia "pe credinta" de la Slobozia Bradului. (Iulia CRETU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.