Ultima oră

POLITICA:Miron Mitrea in discutie online cu cititorii Hotnews.ro-Daca nu va rezista atacurilor puternice ale actualei conduceri ale partidului, Geoana

Ziarul de Vrancea
12 ian 2010 589 vizualizări
Miron Mitrea este unul dintre sustinatorii vicepresedintelui PSD, Cristian Diaconescu, care a declarat recent ca ar putea sa-si asume candidatura la presedintia partidului. Nu este clar daca sunt si alti lideri de anvergura care ar sprijini eventuala candidatura a fostului ministru de externe la sefia PSD. In scurt timp, in partidul condus de Mircea Geoana urmeaza sa fie convocat un Consiliu National, care va stabili data la care se va desfasura Congresul pentru alegerea structurilor de conducere centrala.

Intrebari puse de cititorii HotNews.ro:


*

întrebarea nr. 1 Stefu


1. Ce viitor poate avea in romania un partid de stanga (declarat), nereformat, avand fundamentele in structurile vechiului PCR? Reforma incercata de Geoana cu repozitionarea partidului mai aproape de centru de ce nu si-a gasit sustinere in randurile partidului?


2. Ce plus credeti ca puteti oferi partidului in comparatie cu M. Geoana si de ce credeti ca sunteti mai potrivit in aceasta functie decat dl. Diaconescu?


o

Miron Mitrea


1. Nu cred ca partidul a fost repozitionat mai aproape de centru de catre Geoana. Solutiile economice date de Guvernul Nastase au fost mai degraba de centru, ramanand in acea perioada si o puternica componenta sociala, cum era si firesc. Astazi cred ca principala problema a PSD-ului este faptul ca nu se adreseaza electoratului activ de centru-stanga si tinde sa devina un a partid definit de expresia "va dam". Sigur, daca vom reusi sa ne adresam si electoratului activ, avem sansa ca in 2012 sa recastigam puterea in Romania.


Referitor la structurile vechiului PCR, eu nu am fost membru al Partidului Comunist si nu pot compara cele doua partide. Nu incerc la ora actuala sa imi propun o candidatura independenta pentru presedintia partidului. Cred ca o echipa in care sa existe mai multe abordari poate fi o solutie. Ma gandesc la Cristian Diaconescu, Adrian Severin, Sorin Oprescu, Marian Sarbu, Madalin Voicu, Mihai Tanasescu si la altii.


*

întrebarea nr. 2 adrian p.


1. Dl Mitrea, de ce nu infiintati un nou partid de stanga? PSD nu poate fi reformat.


2. Dl Mitrea, o dezicere de Ion Iliescu v-ar apropia o multime de oameni care voteaza dreapta si confunda anticomunismul cu dreapta, cand de fapt ei sunt cetateni cu viziuni evidente de stanga.


De ce nu aveti curajul sa va deziceti de Ion Iliescu? Ati castiga imens in urbanul tanar.


o

Miron Mitrea


1. Nu e foarte simplu sa infiintezi in partid de la zero, dar poate fi o solutie daca reformarea PSD-ului esueaza.


2. Sigur ca o dezicere de Ion Iliescu ar apropia o parte din electorat, care a ramas anti-Iliescu, dar ar face sa si piarda o parte din electorat.


*

întrebarea nr. 3 Zak


Buna ziua,


1) credeti ca este normal ca un partid etnic, care reprezinta o minoritate locala si a carui obiective pe termen lung concureaza interesului national in Ardeal, sa guverneze in Romania?


2) credeti ca un partid care a mostenit mare parte din nomeclatura lui Ceausescu are vreo sansa de a reforma Romania?


Numai bine.


o

Miron Mitrea


1. Nu, nu este normal. Pentru o tara europeana cu o democratie consolidata ar fi mai degraba firesc ca si electoratul maghiar sa se orienteze stanga -dreapta.


2. Sunt convins si stiu ca nomenclatura lui Ceausescu s-a impartit intre toate partidele, din pacate.


*

întrebarea nr. 4 victor pop


Ce parere aveti despre oportunitatea unui gest simbolic, precum retrogradarea lui Ion Iliescu din functia de presedinte de onoare al PSD?


o

Miron Mitrea


Ar fi o decizie care ar insemna asumarea unor riscuri politice, tinand seama de electoratul pe care Ion Iliescu il are astazi in Romania. Nu spun ca nu este foarte dificil sa castigi electorat tanar urban, pentru care "legenda" Ion Iliescu nu este atragatoare.


*

întrebarea nr. 5 Flo


Buna ziua


Domnule Mitrea , de ce nu incercati sa formati o conducere noua, in care sa nu mai apara veche clica, comunista; oameni precum Vanghelie, care nu stie sa lege doua cuvinte va strica imaginea! Sunt cel putin doua motive pentru care inca nu as vota PSD!!!!


o

Miron Mitrea


Incerc din greu sa scap de oameni precum Vanghelie de la conducerea partidului. Nu e comunist Vanghelie, in mod cert, dar asta nu inseamna ca face bine imaginii partidului.


*

întrebarea nr. 6 lulu


domnule Mitrea inteleg ca primiti sfaturi de la consilierul prezidential sebastian lazaroiu. asta inseamna ca indirect, presedintele, se implica in lupta de putere din interiorul PSD??


o

Miron Mitrea


Din pacate nu am o relatie personala cu Sebastian Lazaroiu. Nu mi-a dat nici un sfat, asta nu inseamna ca n-as lua in calcul orice punct de vedere exprimat cu buna-credinta.


*

întrebarea nr. 7 mada


In cazul in care va candida la sefia PSD, ce sanse de reusita credeti ca are Adrian Nastase?

Care este problema numarul unu a PSD, in acest meoment si cum poate fi rezolvata?


o

Miron Mitrea


Daca va candida Adrian este greu de spus astazi ce sanse are. Exista cel putin doua unghiuri de vedere diferite in ceea ce-l priveste pe el: acela al unui prim-ministru in mod evident de succes pentru Romania si al doilea al unui contestat politician.


Echipa de conducere in frunte cu Mircea Geoana, care a inchis partidul atat din punct de vedere al oamenilor, cat si al solutiile pe care le propune.


*

întrebarea nr. 8 Ardeal


Buna ziua,

Domnule Mitrea, acum un an ati fost unul din partizanii intrarii la guvernare alaturi de P.D.-L. Din cauza participarii la dezastrul reprezentat de guvernul Boc, Domnul Geoana a pierdut alegerile. Acum cereti schimbarea conducerii partidului, pe motiv de insucces electoral. Desi Mircea Geoana are "meritul" personal important pentru pierderea alegerilor, si dumneavoastra, ca si alti lideri P.S.D., aveti partea de vina pentru aceasta. De mentionat ca multi capi ai partidului s-au facut ca il sustin in campanie pe Mircea Geoana, ba chiar s-au bucurat, voalat sau nu, de esecul propriului partid. Ce parere aveti de aceasta inconsecventa, ca sa nu spun rea intentie a unor lideri P.S.D., inclusiv Domnia Voastra?

In alta ordine de idei, ce credeti ca poate aduce nou Domnul Diaconescu (de altfel, o persoana mai mult decat onorabila) in partid, in conditiile in care seamana izbitor cu profilul pe care il avea Mircea Geoana in 2004? Reforma in P.S.D. trebuie sa fie profunda, incepand chiar cu, paradoxal, singurul om de succes al partidului de pana acum, Ion Iliescu!


o

Miron Mitrea


Am fost unul dintre partizanii intrarii la guvernare. Cred in continuare ca PSD-ul, ca orice partid politic, ca sa-si puna in practica ideile trebuie sa guverneze. Mircea Geoana a pierdut alegerile pe mana lui si a echipei cu care a hotarat sa atace alegerile. Daca vrem sa facem analize putem s-o luam si din 95, dar pana la urma important este ca atunci cand intri in lupta sa castigi. Restul sunt discutii colaterale.


Sunt de acord ca profilul lui Diaconescu seamana cu cel al lui Geoana din 2004. Sper din toata inima sa nu semene niciodata cu cel al lui Geoana din 2009.


*

întrebarea nr. 9 A.D


La alegerile pt Primaria Capitalei l-ati "aruncat", fortat, constrans pe Cristi Diaconescu sa candideze pentru 5% in plus pe plan national. A fost ideea d-voastra si recunosc ca n-a fost rea deloc pt partid. A fost rea, in schimb, pt candidat. Acum, spuneti ca-l sprijiniti din nou. Care-i calculul, care-i jocul de data asta. Exista masa critica necesara schimbarii lui Geoana conturata macar Vedeti viabila varianta Diaconescu-Presedinte si Adrian Nastase-Presedinte executiv? Dvs. doriti vreo functie sau vreti sa ramaneti doar broker de putere? As aprecia raspunsuri de o sinceritate dezarmanta, chiar si spuse printre randuri...


o

Miron Mitrea


PSD-ul avea nevoie la alegerile locale din 2008 sa creasca de la 18% la peste 30%. Asta nu se putea face doar pe o organizare foarte buna a partidului, care exista. In nici un caz nu putea partidul sa accepta candidatura lui Marian Vanghelie la Bucuresti, daca voia sa castige alegerile. Sigur ca am jucat intre Sorin Oprescu si Cristian Diaconescu aceasta campanie, plus sprijinul puternic din teritoriu. Si am castigat. Deci, am avut dreptate.


In mod evident, o varianta tandem Diaconescu-Nastase nu este viabila. Da, doresc o functie in partid, nu ma interseaza postura de brocker de putere. Asta este pentru oameni de tip Hrebenciuic, de care partidul trebuie sa scape. Vreau sa intru in echipa de conducere pe care o vom propune la Congres. Am spus si repet: daca gasca din jurul lui Geoana reuseste sa sperie alti candidati in ideea de a candida din nou singur, am sa candidez eu impotriva lui Geoana.


*

întrebarea nr. 10 florin iancu


Domnule Mitrea, ati incercat sa discutati cu Adrian Nastase despre viitoarea conducere a PSD ?Daca da, de ce nu v-ati inteles, din cauza lui sau din cauza dvs.?


o

Miron Mitrea


Am discutat cu Adrian Nastase despre viitoarea conducere a PSD-ului. Nu am incheiat inca discutia. Daca nu ne vom intelege, va fi sigur din cauza mea.


*

întrebarea nr. 11 ana


Credeti ca sunt sanse sa fie ales Adrian Nastase, in functia de presedinte psd? /(editat de HotNews.ro)


o

Miron Mitrea


Am raspuns deja la intrebare. Are sanse, dar nu e singurul.


*

întrebarea nr. 12 Silviu


V-as ruga sa comenati urmatoarele aspecte (din pacate numai doua caci atat permit moderatorii):

1. PSD-ul actual (Vanghele, Nica, Dragnea, etc) seamana foarte mult cu un patid muncitoresc cu lideri vizibili care au senzatia ca se pricep la toate: cum se va delimita PSD, ca partid social democrat de un partid muncitoresc si care va fi politica viitoare de cadre, avand in vedere ca "textilistele obraznice" si "lacatusii ratati" sunt deja parlamentari alesi? Cat in % dintre liderii actuali au devenit intelectuali cu "acte", inclusiv doctorate pe care nici nu si le-au citit inca?

2. Toate partidele social democrate europene dau o atentie foarte mare resurselor umane cu expertiza europeana: dupa atatia ani de guvernare, PSD-ul fie a marginalizat fie a neglijat atragerea expertilor. In cazul in care PSD isi va schimba strategia, credeti ca niste experti europeni pot sta alaturi de 99% dintre cei care sunt in structurile actuale de conducere in care tema la ordinea zilei este "cum furam banii europeni pe semnatura altora"?


o

Miron Mitrea


Nici PSD-ul nu a scapt de tendinta post-decembrista de a obtine in anumite cazuri, desigur, diplome pe banda rulanta. De aceea, din pacate, e adevarat ca nu foarte des, se vad lideri care in mod evident nu au scoala. Eu spun totdeauana ca in politica scoala nu este intotdeauna obligatorie, dar nici nu face rau. Lasand gluma la o parte, este dureros sa ai la nivelul unei organizatii ca si Bucurestiul un lider care nu si-a terminat nici liceul.


2. PSD-ul a avut un moment in care a pregatit foarte multi oameni si era si considerat in mod corect partid al expertilor. Nu as fi de acord ca au fost toti inlaturati. Sunt inca multi in partid. E adevarat ca nu mai sunt toti la nivelul la care sa fie foarte vizibili si nici la decizie, de aceea cateodata bajbaim.


*

întrebarea nr. 13 elis


nu sunt simpatizanta psd deocamdata dar va intreb cand scapa psd de influenta lui Iliescu,Hrebenciuc,Vanghelie fie in functii de "onoare" sau nu.Cred ca dl Diaconescu ar fi mai bun in locul dlui Geoana dar repet fara influente.Sunt sanse de a se schimba ceva in acest partid?


o

Miron Mitrea


Nu l-as pune pe Ion Iliescu alaturi de Hrebenciuc si Vanghelie. Cred sincer ca echipa reprezentata de Hrebenciuc-Vanghelie nu mai trebuie sa aiba nici un fel de influenta in partid iar Cristian Diaconescu ar fi mai bun in functia de presedinte decat Mircea Geoana.


*

întrebarea nr. 14 soimul gigel


adversarii dvs din psd va acuza ca sunteti omul lui basescu. ca-i faceti jocurile. cum le raspundeti?


o

Miron Mitrea


Cata vreme am condus campania partidului, inclusiv in 2008, PSD-ul a invins PDL-ul. Sunt convins ca si alegerile prezidentiale puteau fi casigate. Acuza ca sunt omul lui Basescu e al lui Hrebenciuc, care nu are alta idee si care, in loc sa plece dupa ce a pierdut alegerile, se agata de scaun.


*

întrebarea nr. 15 catalin predescu


am citit, la repezeala, cateva dintre postarile dvs de pe blog. fara sa am pretentia unei analize exhaustive observ ca ati avut pozitii critice de ceva timp. acum, insa, vad ca iesirile dvs se rezuma la pozitia de secundant. probabil al lui diaconescu. sunteti modest? este diaconescu un lider atat de puternic? nu de alta, dar n-a dat semne pana acum. impresia generala este ca dl diaconescu este un bun profesionist, dar nu are curajul unei abordari de ansamblu. si m-as teme de un nou geoana. asa ca, pe scurt, de ce nu aveti curajul sa candidati personal si nu sa va ascundeti in spatele unei figuri onorabile, dar fara garantii ca este mana forte si vizionarul de care are nevoie un partid?


o

Miron Mitrea


Nu sunt pe pozitii de secundant. Din contra, in ceea ce priveste analiza si critica in partid, se pare ca sunt printre putinii care o fac. Ar fi extrem de ciudat din punctul meu de vedere si educatia mea ardeleneasca, sa strig ca sunt cel mai bun si ca toata lumea trebuie sa ma aleaga pe mine. Mai mult, am un dosar in justitie, mi-am dat demisia din Parlament ca sa pot fi judecat, si cred ca, daca exista o persoana onorabila cum este Diaconescu pentru functia de presedinte e normal sa incerc o solutie de a construi o echipa si sa-l sprijin pe el. Repet, daca nu va rezista atacurilor destul de puternice ale actualei conduceri ale partidului, Geoana nu ramane fara candidat, ma duc eu.


*

întrebarea nr. 16 piri


Domnule Mitrea, va rog sa-i intrebati pe colegi s-au raspundeti dv.de ce Mircea Geoana care a avut o sustinere de 70% dupa turul 1 fara sa punem tvR.-urile a pierdut alegerile( in marea fraudare nu cred ) si de ce daca chiar a vrut un PSD reformat s-a inconjurat de oameni ca Vanghelie...( credeti ca noi ardelenii putem vota un PSD cu asa conducere chiar daca avem convingeri de stinga ? ).Si eu cred in C. Diaconescu insa nu stiu daca moldovenii dv. si sudistii sint pregatiti pt. un presedinte PSD ca dinsul. BAFTA !!!


o

Miron Mitrea


Sunt nascut in Sighisoara, asa ca nu pot sa vorbesc despre moldovenii mei. Poate despre ardelenii mei. Geoana a pierdut alegerile in turul doi pe mana lui.


*

întrebarea nr. 17 lulu


1.Sunteti perceput ca avand o relatie de tip"cordon ombilical" cu baroni locali gen Oprisan sau Mazare.Cu rugamintea sa nu reiterati explicatii de tipul"lideri locali capabili,rezultate bune in judete,increderea comunitatilor locale,bla,bla...",considerati ca aceasta realitate va ajuta sau nu sa deveniti un lider politic de anvergura nationala?

2.in acest moment,relatiile dvs cu Nastase si Iliescu par ambigue.In ce stadiu se afla ele de fapt?


o

Miron Mitrea


1. Am avut si am o relatie cu multi lideri locali, inclusiv Oprisan - Mazare, si nu intotdeauna aceasta realitate m-a ajutat in opinia publica, dar ea exista si nu am de gand sa o neg sau sa renunt la ea.


2. Cu Adrian Nastase am discutat in ultima perioada, chiar si cu Ion Iliescu. Nu pot sa spun ca mergem pe un drum comun, dar nici nu suntem in conflict.


*

întrebarea nr. 18 Marius


PSD ca urmas direct al partidului stat PCR este si nu este numai opinia mea, autorul strategic al blocarii dezvoltarii firesti a Ro. Stiti bine ca toate structurile statului au fost, in strategia Iliescu impanzite cu oameni santajabili si profesionisti in arta raului (ma refer la justitie, procuratura, politie, educatie, sanatate, administratie). Intrebari:

1. Isi va asuma vreodata PSD-ul acest rau imens facut Ro (anti-national) prin politica de clientelism comunist, bazat pe ignorarea valorii profesionale pe care a dus-o?

2. Ar sustine vreodata PSD-ul o lege a lustratiei avand ca reper, nu ce au fost inainte de 89, ci pe ceea ce au facut structurile PSD-ului dupa 1990? (privatizari clientelare, delapidari de banci, insusirea "legala" a proprietatilor altora, distrugerea sistemului de educatie, de justitie, de sanate, administratia etc). Fac un scurt comentariu: o shimbare a lui Geoana cu Diaconescu nu va aduce un mare plus PSD-ului atata timp cat partidul este structurat doctrinar pe business-ul cu banii bugetari, adica pe furat, iar marii "oameni de afaceri" din PSD (adica milonarii) sunt ZERO intr-un business localizat oriunde in UE, adica unde functioneaza legea. Aceasta numeste PSD-ul partiotism, adica un business cu licitatii aranjate si de 10 ori pretul real?


o

Miron Mitrea


1. Afirmatia ca PSD-ul este urmasul direct al PCR, am spus si repet: nu am fost membru al Partidului Comunist. Vin dintr-o familie de burghezi din Sighisoara. Bunicul meu a fost primul editor de limba romana din Ardeal. Comunistii ne-au luat totul in 1945 - 1946, asa ca nu am fost niciodata simpatizant al Partidului Comunist. Nu pot nega insa ca in PSD au existat si mai exista oameni din linia a doua a fostului Partid Comunist, ca de exemplu Hrebenciuc. Nu toti au facut rau partidului, dar o buna parte din ei, da.


Nu cred ca legea lustratiei mai este astazi de actualitate. Referitor la raul pe care l-a facut PSD-ul Romaniei, avem puncte de vedere diferite. Au fost greseli, in mod evident, facute, dar PSD-ul este cel care a introdus Romania in NATO, a terminat negocierile cu UE si, inainte de aceasta, a ridicat vizele pentru romani. Sunt lucruri pentru care eu, personal, sunt mandru. Tot asa cum consider ca guvernarea 2000 - 2004 a PSD-ului, a fost cea mai eficienta pentru Romania, pana acum.


*

întrebarea nr. 19 zamfir nicolae


ati facut parte din cel mai corupt guvern din ultimii 20 de ani, guvern care a iesit in evidenta prin pumnii in gura presei critice si pumnii de dolari in buzunarele presei prietene:


1. cum puteti sa-i reprosati lui geoana vizita la vintu? pe vremea dvs, Vacaroiu era presedinte de banca la Vintu.


2. credeti ca e timpul pentru un partid de stanga fara nici o legatura cu fostii comunisti si fara nici o participare a lui iliescu, nastase, hrebenciuc, cozmanca, mitrea?


/// editat


o

Miron Mitrea


Eu imi aduc aminte ca, in perioada guvernarii, am fost extrem de criticat de presa libera din Romania si nu am acceptat niciodata legenda conform careia noi am controlat presa, pentru ca nu am controlat-o.


1. Nu cred ca pozitia in banca lui Vantu a lui Nicolae Vacaroiu justifica vizita cu o zi inainte de dezbaterea finala a lui Mircea Geoana si, mai ales, modul in care el a justificat-o.


2. Repet, nu am fost comunist, din contra. Dar este posibil un partid de stanga fara mine, in mod evident.


*

întrebarea nr. 20 corina


Daca sunt de acord cu ceva la stanga este exact viziunea ateista si egalitara despre religie.



Dl. Mitrea, cum e posibil pentru un partid de stanga sa aiba atatia lideri cu apucaturi religioase ba chiar toata conducerea partidului (inclusiv Hrebenciuc) sa faca pelerinaje si campanie pro-biserica?


o

Miron Mitrea


Este o problema modul in care stanga ateista din Romania poate fi reprezentata de PSD. Legatura foarte stransa PSD-ului cu Biserica Ortodoxa se justifica prin electoratul nostru de stanga si ramane pentru viitoarea conducere a partidului sa vada cum electoratul ateist poate fi adus catre partid. Renuntarea la stanga ortodoxa cred ca ar fi extrem de dificila astazi si contraproductiva. Sunt constient ca din punctul asta de vedere este o diferenta mare intre PSD si partidele socialiste europene.


*

întrebarea nr. 21 carmen


Buna ziua domnule Mitrea.

Sunt membra a Partidului Social Democrat si pana la aceste alegeri credeam ca Statutul partidului este Cartea Sfanta care se respecta si nu se trece peste ea. Din pacate am constatat ca de fapt acest lucru nu se mai respecta la noi lucru care in opinia mea mi se pare foarte grav pentru acest partid.

1. Credeti ca Partidul Social Democrat va mai ajunge partidul nr 1 in politica romaneasca?

2. Oare va lua sfarsit promovarea, in partid pe functii, a unor colegi pe criterii de relatii, grade de rudenie etc. Se va mai putea tine cont de faptul ca sunt membrii de partid care muncesc, au muncit dar nu au sanse de promovare din anumite motive?

Va multumesc, va doresc o zi buna.


o

Miron Mitrea


1. Este dificil sa accepti o conducere a partidului care trece peste statut si este unul din lucrurile pe care le reprosez actualei conduceri. Inlocuirea statutului cu bunul plac al unor lideri este incacceptabil. Cred ca PSD reformat, respectuos fata de statut, social-democrat autentic, adresandu-se atat electoratului pasiv de stanga cat si celui activ poate redeveni partidul numarul unu in politica romaneasca.


2. Nu pot decat sa va spun ca ma doare ca aveti dreptate.


*

întrebarea nr. 22 ªofer


Domnule Mitrea, care este poziÃia dvs. in PSD, mai sunteÃi membru al acestui partid ?


o

Miron Mitrea


Sunt membru al PSD, desi actuala conducere s-ar fi bucurat mult sa poata sa ma dea afara.


*

întrebarea nr. 23 neagoe


Dupa faimoasa dezbatere in care s-a aflat de gafa cu vizita la Vantu s-a spus in presa ca Vanghelie ar fi intrat val vartej si i-ar fi pus mana in gat lui Geoana amenintandu-l ca il da "afara din tara" daca pierde alegerile. Ati fost de fata si/sau puteti sa ne spuneti mai multe?


o

Miron Mitrea


Nu, nu cunosc o asemenea poveste cu Vanghelie in gatul lui Geoana.


*

întrebarea nr. 24 ovidiu m


Dl Mitrea, in 2014 vor fi 14 ani de la ultima sampanie in cinstea castigarii alegerilor prezidentiale. 14 ani de cand PSD n-a mai gustat aceasta sampanie a castigarii unui presedinte. Si nu vom stii daca vom sarbatori doar 14 ani sau vom astepta inca 5 dupa.


Dvs. aveti familie buna si aveti si potential.

De ce nu porniti un partid de stanga nou, proaspat, care sa nu va mai traga in jos cu mostenirea neocomunistilor si a fostilor nomenclaturisti?


Se cere un astfel de partid nou de stanga, care sa n-aiba legatura cu PCR. Sunt atatea sanse la stanga politicii, atatea lucruri nepuse in valoare ...


o

Miron Mitrea


Nu, nu cred ca PSD-ul si-a terminat rolul de partid de centru-stanga in Romania. Cred ca are resurse de reformare si de modernizare. Dar exista in mod cert preocuparea unor oameni de a crea un partid nou.


*

întrebarea nr. 25 gabriel


Domnule Mitrea, eu prin structura sunt un om de stanga. Nu voi vota insa PSD pana cand nu imi va demonstra ca este un partid politic si nu un grup constituit in vederea savarsirii de infractiuni. Ce puteti face in acest sens ?


o

Miron Mitrea


Nu sunt de acord ca ideea ca PSD-ul este un grup constituit in vederea savarsirii de infractiuni. Este un partid format din foarte multi oameni corecti si muncitori. Din pacate, conducerea lui este sechestrata de grupuri de interese.


*

întrebarea nr. 26 Durex sed Lex


De ce mai faceti politica, inca?


o

Miron Mitrea


Ma intreb si eu foarte des. Sunt multe motive: cred in social democratie, cred ca Romania are o sansa corecta de dezvoltare, imi place sa ma bat si imi plac oamenii.


*

întrebarea nr. 27 tibicku


Domnule Mitrea,


Va rog sa explicati acum dupa alegeri domnul Geoana nu recunoaste ca a pierdut ci dimpotriva incearca prin orice mijloace sa boicoteze orice sedinta de parlament riscand sa se ridiculizeze in fata electoratului propriu care l-a votat.Nu credeti ca este manipulat de persoane din spatele scenei politice sau chiar mai mult din afara tarii pentru o destabilizare a actualei structuri guvernamentale.


o

Miron Mitrea


Cred ca Mircea Geoana nu poate recunoaste infrangerea pentru ca-i este frica. Ii este frica ca trebuie sa plece din fruntea partidului si sa accepte un lucru evident pentru foarte multi, acela ca a esuat.


*

întrebarea nr. 28 Mihaela Ciorbaru


1. Avand in vedere experienta dumneavoastra politica dar si relatia apropiata cu liderii PSD Constanta, cum explicati esecul inregistrat de echipa Mazare in alegerile prezidentiale?


2. Cum apreciati retragerea de catre PSD Constanta a candidatului propus pentru alegerile europarlamentare din vara trecuta si neimplicarea in campania premergatoare acestui scrutin?


///(editat de HotNews.ro)


o

Miron Mitrea


1. Ma asteptam ca, la Constanta, sa fie foarte greu, daca nu imposibil, sa castigi impotriva lui Traian Basescu. Este nascut in zona si in alegeri, in politica, sentimentele sunt de multe ori mai importante decat orice altceva.


2. A fost o greseala ca celor de la Constanta nu li s-a oferit o pozitie eligibila pentru candidatul lor.


*

întrebarea nr. 29 mi3rla


Cum s-a explicat electoratului dvs candidatura dlui Mircea Geoana, in conditiile in care in afara de sefia partidului nu a confirmat la nici un scrutin? Explicatia respectiva pe dvs personal v-a multumit?

Domnia sa se inscrie perfect in sintagma "logodnica de-a pururi, mireasa niciodata".


o

Miron Mitrea


Mircea a avut o problema in a se confirma in electorat ca si lider al partidului. In mod cert, partidul avea candidati cu sanse mai mari de reusita in alegerile prezidentiale, dar pozitia lui de presedinte a facut partidul sa-i dea aceasta candidatura. Nimeni nu stia de la inceput ca va pierde. Mai ales in conditii de sprijin pe care le-a avut, pierderea a fost, din pacate, o performanta negativa.


*

întrebarea nr. 30 IONESCU


1 Ce opinie aveti despre clarificarea spectrului politic din Romania bazata pe ideologie? 2 Luati in vizor o propunere la varf din alta zona geografica decat OLTENIA?( poate ARDEALUL?)


o

Miron Mitrea


Cred ca una dintre problemele cele mai mari avute in campania electorala, in afara de candidat si echipa, a fost lipsa unui program ideologic. Faptul ca am acceptat solutii politice de dreapta si in ceea ce priveste solutii de stanga am avut doar vestitul "va dam" au facut, asa cum am mai spus, sa nu putem atrage electorat activ de stanga, care a mers catre Basescu si, in turul I, si catre Antonescu. Desi pare pueril ce spun acum, nu poti sa duci o campanie electorala fara sa-ti definesti ideile in spectrul politic pe care-l reprezinti, in speta social democrat.


*

întrebarea nr. 31 Ozzi


Domnule Mitrea, pe langa casete cu razboinici, dictatori, moguli si promisiuni de mai bine, Basescu a fost singurul care mi-a dat cat de cat o idee in campanie despre ce ar dori dumnealui sa faca in mandatul de presedinte.


Cum poate un om si un partid de stanga, care doreste sa aduca increderea in capacitaea lor de cuvernare sa nu poata propune decat \'medicamente prin posta\', \'cadouri de 25000 de euro\' si alte lucruri demne de Caragiale?


o

Miron Mitrea


Nu poate, si s-a vazut. Esti obligat, ca si candidat, ca si partid de stanga, sa definesti tipul de societate pe care vrei s-o construiesti. Esti obligat sa spui electoratului tau cum va trai daca tu vei castiga alegerile. Nu poti sa te derobezi de obligativitatea elementara de a avea un program politic, de a raspunde la intrebarile firesti pe care si le pune electoratul, plecand de la slujba, casa, oras, comuna, etc


*

întrebarea nr. 32 MMMM


Stiti ceva de locurile de parcare de pe Grigore Mora ale firmei de publicitate pe care o detineti (mult prea multe si cu siguranta neinregistrate la primaria Sectorului 1.)?


o

Miron Mitrea


Nu detin nici o firma de publicitate.


*

întrebarea nr. 33 Mircea, Bucuresti


Credeti ca domnul Vantu a fost de partea lui Mircea Geoana in alegeri? Pozele facute de Catavencu si momentele de "sinceritate" ale lui Vantul legat de prietenia lui Geoana, au fost principalele cauze ale pierderii alegerilor de catre PSD. Multumesc!


o

Miron Mitrea


Nu stiu si nu vreau sa fac speculatii.


*

întrebarea nr. 34 TB


Dle Mitrea, credeti in mod sincer ca alegerile au fost castigate de Basescu prin frauda? Considerati ca exista in PSD colegi ai dvs care cred acest lucru in mod sincer? Daca da, ar fi interesant sa ii si nominalizati.


o

Miron Mitrea


Nu cred ca in Romania s-au pierdut, s-au castigat alegeri prin frauda. Cred ca exista frauda electorala in Romania, ca si in alte tari.


*

întrebarea nr. 35 Anghel


Dle. Mitrea,

care a fost strategia PSD cand a introdus in panoul electoral pt. presedentie doua persoane foarte controversate in viata sociala, politica si chiar de afaceri din Roamania.? Este vorba de ovidiu v. si marian v., care au lasat, lasa si vor lasa un gust foarte amar in viata celor care sunt cinstiti si inteligenti. Nu credeti ca a fost o strategie gresita care a stirbit imaginea PSD?


o

Miron Mitrea


Da, a fost o strategie gresita.


*

întrebarea nr. 36 Painkiller


TVTower

Domnule Mitrea, buna ziua si un mare plus pentru dumneavoastra din partea mea pentru ca va aflati aici pe hotnews.ro, in dialog cu noi. Si acum intrebarile:

Credeti ca un alt canditat la Cotroceni din partea partidului dumneavoastra ar fi inregistrat un rezultat pozitiv pe 6 Decembrie 2009?


...si legata de precedenta:

Care a fost principalul (cel mai important) motiv pentru care candidatul partidului dumneavoastra la "prezidentiale" a fost invins?


o

Miron Mitrea


Da, cred ca era greu de pierdut alegerile din turul 2, 6 decembrie.


Cred ca Mircea Geoana a pierdut pe mana lui in turul 2.


*

întrebarea nr. 37 Stana


Ce parere aveti despre asa zisii tineri ai PSD-ului, precum Ponta, Banicioiu,care dupa mine nimic constructiv nu aduc nici tarii nici partidului?


o

Miron Mitrea


Este punctul dvs de vedere. Atat Victor Ponta, cat si Banicioiu au atat puncte pozitive, cat si negative, ca orice om. Eu, personal, nu as renunta la ei.


*

întrebarea nr. 38 daniel


intr-o societate care (lent) evolueaza spre o clasa medie consistenta, cum se schimba PSD? INSOMAR zice ca pe Geoana l-au votat in majoritate cei peste 50 de ani, din zone rurale si sub 10 clase educatie In Ardeal (mai bogat prin definitie) PSD isi pierde electoratul. Deci ce schimbari "doctrinare" trebuie sa faca PSD ca sa nu mai fie un partid al"pensionarilor si al zonelor rurale sarace" ?


o

Miron Mitrea


Am mai spus si imi place sa o repet, ca in zona de centru stanga exista un electorat pe care eu il numesc pasiv, format din pensionari cu pensii mai mici si din agricultori care in marea lor majoritate traiesc din autoconsum, care au fost si sunt foarte bine reprezentati de PSD. Este un electorat pe care trebuie sa-l respectam, sa-l pastram si sa ne ingrijim de el. PSD face foarte bine acest lucru. Dar, tot in centru stanga, este un electorat activ, tineret, salariati, mici oameni de afaceri, oameni care lucreaza in strainatate, micii fermieri, pe care nu am reusit sa-i reprezentam. Mai mult, am avut totdeauna probleme majore pentru a reprezenta electoratul urban, prin definitie activ. Sunt lucruri de care oamenii acestia au nevoie, porinind de la slujbe, case, protectia consumatorului, etc. Avem obligatia sa ne aplecam serios catre aceasta zona a populatiei Romaniei.


*

întrebarea nr. 39 George Cãlãmar


Domnul Florin Cazacu, presedintele PSD Hunedoara, a obtinut un scor foarte bun pentru PSD in judetul sau (peste 60%).


Este singurul judet din Transilvania unde PSD a cistigat clar la aceste alegeri.


Nu vi se pare normal ca un astfel de om trebuia propulsat in structurile superioare ale partidului avind in vedere rezultatele obtinute? Nu era oare bine pentru partid ca dupa pierderea alegerilor macar unii dintre cei responsabili de infringere (de ex. Hrebenciuc, Vanghelie) sa lase locul unuia ca dumnealui?



Va multumesc!


o

Miron Mitrea


Florin Cazacu este un primar de exceptie si are o echipa excelenta in fruntea judetului Hunedoara. Poate fi un exemplu de urmat.


*

întrebarea nr. 40 alfi


se pare ca psd a incremenit in propriul proiect

1-va rog sa va definiti pozitia dvs fata de conducerea actuala

2-este o criza de lideri in psd?

3-micul titulescu nu calca nici pe departe pe unde ar trebui si dezamageste profund in continuare


o

Miron Mitrea


1. Am spus si repet: conducerea actuala trebuie sa plece.

2. Se pare ca este, dar cred ca sunt solutii.

3. Nu cred ca cel care i-a dat aceasta porecla de Micul Titulescu lui Ponta a vrut sa-i faca un bine. Nu cred ca Ponta a vrut vreodata sa fie un specialist in politica externa, ci in justitie, unde, dupa parerea mea, este priceput.


*

întrebarea nr. 41 ionut


Buna ziua!


As avea sa va pun o intrebare in legatura cu vizita nocturna a domnului geoana inainte de alegeri. Mi se pare o greseala incredibil de mare, mai ales pentru un candidat la prezidentiale. De aceea cred ca a fost ajutat.


Intrebarea mea este: Credeti ca e posibil ca domnul Vantu sa fi jucat la ambele capete, facand o intelegere cu domnul Basescu ? Nu cred ca ar fi avut nimic de pierdut, oricine ar fi fost presedinte...


o

Miron Mitrea


Nu, nu cred ca Vantu a facut un joc la doua capete, dar nu vreau sa fac speculatii.



de Redactia HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.