Ultima oră

INTERVIU:Discutia de Luni: O emisiune HotNews.ro - RFI-Cristian Tudor Popescu: Ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca eu nu existam

Ziarul de Vrancea
12 ian 2010 390 vizualizări
Am fost considerat in ultimii 7, 8, 10 ani, prin toate sondajele pe care le-ati vazut - e un fapt, nu e nici megalomanie, nici nu mi-am pierdut mintile vreodata - am fost considerat cel mai bun jurnalist din Romania. Sistematic, an de an. Ia, ganditi-va, ce s-ar fi intamplat daca eu nu existam? Prezenta mea in jurnalismul romanesc a fost o intamplare pura. Ganditi-va cine ar fi fost cei mai buni jurnalisti, considerati ca repere, atentie, si ca repere morale si profesionale pentru breasla, de-a lungul timpului, in acesti ani", a declarat Cristian Tudor Popescu la Discutia de Luni, emisiune difuzata de HotNews.ro si RFI si realizata de Dan Tapalaga.

Citeste cele mai interesante declaratii facute de CTP la Discutia de Luni:


N. Red.: Interviul cu C.T. Popescu a fost inregistrat vineri



* Presa tiparita are probleme de ani de zile. Ele n-au inceput odata cu disparitia acestor trei cotidiane, acum. Ea isi diminueaza progresiv influenta de la an la an, tirajele scad continuu.

* Am renuntat de 7 luni de zile sa nu intru pe internet. Intru pe internet, deschid calculatorul. Stiti ce nu fac si n-o sa fac niciodata? Nu scriu. Textele mi le scriu in continuare cu pixul pe hartie. Dar pe internet intru, caut filme, caut site-uri de tenis, sunt un navigator onorabil.



* Unde pot sa vad eu gunoaiele? Unde pot sa vad rebuturile umane? Cretinetii? Netanderthalii? In comentarii! Eu nu stiu in cele 70 de mii de accesari unde e proportia. In schimb, in aceste comentarii, din pacate....Poate ca difera lucrurile de la un site la altul. Am vazut cu bucurie la dvs un alt mod de lucru cu publicul, pe forum-uri.

* Nu ma amestecati pe mine cu persoane care, in primul rand, aveau obiceiuri venite din presa de dinainte de \'89. Cristoiu, Nistorescu, Bacanu, Horia Alexandrescu, Valentin Paunescu, toti cei care conduceau ziare erau din presa de dinainte de \'89, avand pozitii in presa de dinainte de \'89. Eu n-am facut nici o zi de presa inainte de \'89. Nu pot fi in nici un caz asimilat acestor persoane. N-am nici o problema cu dansii, si-au facut presa cum au crezut de cuviinta, dar si eu mi-am facut aceasta meserie asa cum am crezut de cuviinta.





* Pe scurt, d-le Tapalaga: Deci, eu am fost considerat in ultimii 7, 8, 10 ani, prin toate sondajele pe care le-ati vazut, e un fapt, nu e nici megalomanie, nici nu mi-am pierdut mintile vreodata, am fost considerat cel mai bun jurnalist din Romania. Sistematic, an de an. Ia ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca eu nu existam. Eu am fost inginer de calculatoare, am facut Automatica, scriam SF, scriam proza, puteam sa nu vin in jurnalism. Prezenta mea in jurnalismul romanesc a fost o intamplare pura. Ganditi-va cine ar fi fost cei mai buni jurnalisti, considerati ca repere, atentie, si ca repere morale si profesionale pentru breasla, de-a lungul timpului, in acesti ani. Daca nu eram eu, in nici un caz nu erati dvs. Nu, dvs nu ati fost niciodata in top 10, Catalin Tolontan n-a fost niciodata in top 10, Adelin Petrisor n-a fost niciodata in top 10, Florin Negrutiu n-a fost niciodata in top 10, nici in top 20, si ar fi fost altii.

* Am avut indoieli intotdeauna cu aceasta alegere a publicului, pentru ca eu n-am gadilat niciodata publicul pe burta. Eu n-am facut concesii publicului, n-am dorit sa fiu simpatic.

* Ma consider ca atitudine, pozitia mea este liberala chiar dura. N-am fost niciodata pentru masuri de tip socialist, de tip social-democrat, am riscat uneori, pe vremea Adevarului, pozitia de centru stanga a ziarului, cu comentarii in favoarea guvernelor reformiste de dreapta. Din punct de vedere uman, cultural, intelectual, sunt de stanga. In ce sens? Nu am cultul elitei.



* Pai, prieten sunt, de pilda, cu Andrei Plesu, si in ziua de astazi. Cu Gabriel Liiceanu, da, pot sa spun ca am fost prieten niste ani de zile. Si ca nu ne mai dam astazi buna ziua, nu se intampla din vina mea. Cu Horia Roman Patapievici, da, pot sa spun ca am avut relatii foarte bune, niste ani de zile. Ca iarasi nu mai sunt posibile relatiile dintre noi astazi, nu stiu cine e de vina...Ne-a indepartat politica, fireste. Dl Patapievici face politica in acest moment, in mod clar, de o anumita parte, angajata. Eu nu fac politica, in continuare. Mie putin mi-a pasat daca ma considera pe mine intelectual intelighetia, lumea buna din Bucuresti si din Romania. Putin mi-a pasat! Nu am dorit sa fiu numit intelectual, am dorit sa fiu numit muncitor cu pixul.


de Redactia HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.