Ultima oră

Focsanean ajuns in sevraj la spital din lipsa de droguri

Raluca Manolache
12 ian 2010 1247 vizualizări
Barbatul de 33 de ani nu-si mai luase doza de marijuana si cannabis u in magazinele de vise se vinde mai nou cocaina legala , care costa 50 de lei doza u Alianta pentru Lupta împotriva Toxicomaniilor atrage atentia ca substanta, ce se vinde ca sare de baie, este extrem de periculoasa

Consumatorii de droguri incep sa isi faca aparitia si in Vrancea. Un barbat de 33 ani din Focsani a ajuns duminica in stare grava la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani dupa ce nu a mai luat doza zilnica de droguri. Acesta a intrat in sevraj (starea de rau ce urmeaza dupa ce un toxicoman inceteaza sa-si mai administreze drogul - n.r.), fiind adus de urgenta la spital. Diagnosticul pus de medici a fost de "agitatie psihomotorie post consum droguri". De altfel, dupa ce a fost supus unui set de analize, doctorii au putut afla ca pacientul consuma marijuana si cannabis. Si focsaneanul a recunoscut ca se drogheaza, spunindu-le medicilor ca nu a mai consumat substante stupefiante de doua zile, din lipsa de bani. Dupa ce a fost pus pe picioare, omul a refuzat sa fie internat intr-o clinica de specialitate si a parasit spitalul. Aceste cazuri sint destul de rare in judet, insa tot mai dese sint situatiile in care unii adolescenti merg la "magazinele de vise" si incearca unele produse periculoase, sub promisiunea ca vor ajunge "in al noualea cer".


A aparut "cocaina legala"


Alianta pentru Lupta împotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT), o organizatie implicata in prevenirea si tratamentul abuzului de alcool si droguri, atrage atentia ca a aparut pe piata o noua substanta, extrem de periculoasa, care se comercializeaza in magazinele de substante etnobotanice. Este denumita "Special Gold" si este vinduta de magazinele de tip "Spice Shop" ca sare de baie, cu 50 de lei doza de 0,25 de grame. Denumirea neoficiala: "cocaina legala". Aceasta substanta contine mephedrone (un derivat al efedrinei) si este administrata prin prizare sau injectare. Aceasta are efecte asemanatoare consumului de metamfetamina, denumita si "mama drogurilor". "Echipa ALIAT, formata din specialisti in sanatate mintala, doreste sa isi exprime ingrijorarea fata de aceasta situatie, deoarece «Special Gold» se comercializeaza liber, fiind accesibila inclusiv minorilor, este disponibila in magazinele de tip Spice Shop si de pe internet, fara a se mentiona gradul extrem de mare de periculozitate. Amfetaminele si derivatele acestora induc extrem de rapid o dependenta psihica puternica, greu de tratat (in Statele Unite, metamfetamina - crystal meth "" este una din substantele ilicite cele mai problematice)", se arata intr-un comunicat al ALIAT, care face apel la autoritati sa elimine acest produs din "magazinele de vise". Substitutul este folosit in special de toxicomani, care nu mai au bani pentru heroina sau cocaina.


Magazinele, in atentia politiei


Pina la aceasta data, in Vrancea, mai multi adolescenti au ajuns pe mina medicilor de la Unitatea de Primiri Urgente dupa ce au fumat plante etnobotanice in amestec cu tutunul. Multi au "comis-o" chiar de sarbatori. Amestecurile din salvie dar si anumite tipuri de ciuperci uscate sint cele mai agreate de tineri, care le incearca mai mult din teribilism. Pentru ca numarul consumatorilor de plante "euforice" este in crestere, politistii de la Departamentul de Combatere a Crimei Organizate supravegheaza cele patru magazine de acest gen din Focsani. Comisarul Costel Manea, seful Departamentului, spune ca sint facute verificari in mod periodic si sint ridicate probe ce sint mai apoi trimise la laborator. Pina acum nu au fost gasite produse care sa contina substante halucinogene care sint trecute pe lista celor interzise. Totusi, dupa aparitia informatiilor despre "cocaina legala", politistii au datoria sa intervina in piata si eventual sa rectifice lista substantelor narcotice. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 22 ore, 21 minute, 39 secunde
Sa se inchida nenorocitele astea de magazine ca se distrug multi copii. Arestati patronii caci se imbogatesc pe nenorocirile altora.
, acum 739398 zile, 22 ore, 21 minute, 39 secunde
De ce nu sunt dati fratilor in judecata pentru ca nu scriu ca aceste produse sunt daunataore sanatatii daca sunt ingerate sau fumate. dati-i in judecata, cam pe toti odata, cereti-le despagubire o citeste integral
, acum 739398 zile, 22 ore, 21 minute, 39 secunde
In primul rand, nu exista doza de marijuana si canabis. Marijuana este mult mai putin nociva decat alcoolul sau tutunul din comert, lucru dovedit stiintific si care poate fi verificat de oricine citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.