Ultima oră

Deconturile lui Voineag: Nu cred ca daca am cedat ma face mai putin judecator!

Ziarul de Vrancea
11 ian 2010 3134 vizualizări
Judecatorul Viorel Voineag, fostul presedinte al Biroului Electoral Judetean, unul dintre cele mai conflictuale din ultimii ani, a raspuns pe cit posibil la intrebarile ramase fara raspuns din perioada alegerilor u judecatorul a negat destul de neconvingator ca ar fi fost supus unor presiuni, dar a admis ca au existat ingerinte politice in luarea deciziilor u Viorel Voineag se gindeste la o propunere legislativa pentru modificarea modului in care sint alesi sefii sectiilor de votare si schimbarea componentei BEJ, din care sa faca parte maxim cinci judecatori u fostul sef al BEJ a lamurit si angajarea sotiei la comisia de expertiza a persoanelor cu handicap din subordinea Consiliului Judetean imediat dupa incheierea alegerilor

Un personaj pe cit de vizibil, pe atit de controversat in perioada alegerilor prezidentiale. A facut valuri si a creat, fara sa vrea, saminta de scandal transmisa in direct la tv. Si-a dat demisia, in premiera, a revenit asupra deciziei si ulterior a fost catalogat de unii drept o persoana slaba, vulnerabila la presiuni, de altii un model de moralitate si de neacceptare a unor compromisuri. Este vorba despre judecatorul Viorel Voineag, care a condus Biroul Electoral Judetean (BEJ) in una dintre cele mai conflictuale campanii electorale. Inca de la inceputul mandatului, care "a lasat urme adinci" in omul Voineag, dupa cum chiar acesta a declarat, judecatorul s-a remarcat prin faptul ca a votat de multe ori in contradictie cu majoritatea. Si-a dat demisia la doar doua saptamini de activitate, pe motiv de incompatibilitate sufleteasca cu mediul din Birou, si pe fondul unor conflicte spontane cu pesedistul Constantin Guguianu. Ulterior s-a razgindit si si-a continuat munca in BEJ, dar a recidivat, in conditiile unui vot dificil pe care a trebuit sa il dea. A votat pentru listele cu sefii de sectii propuse de ex-prefectul Raluca Dan, dupa ce anterior votase impotriva si declarase ca acestea sint lovite de nulitate. Au existat voci care au spus ca a cedat unor presiuni. De altfel, seful Tribunalului a facut o plingere la Parchet prin care acuza presiuni facute asupra judecatorului. Alegerile au trecut, dar semnele de intrebare au ramas. Ce s-a intimplat de fapt? A fost judecatorul supus la presiuni pentru a inchide ochii la anumite compromisuri? Am incercat sa aflam chiar de la Viorel Voineag, in cadrul unui interviu pe care il puteti citi astazi:


"In anumite momente nu a existat respect fata de mine"

Reporter: Ati fost presedinte intr-unul dintre cele mai conflictuale Birouri Electorale Judetene. Cit de greu a fost?


Viorel Voineag: A fost o experienta unica pentru mine, o premiera. Intr-adevar a fost o perioada reflectata ca fiind una diferita fata de anterioarele birouri. Eu nu am dat aceasta nota biroului, ci pur si simplu am vrut sa-mi fac treaba asa cum consideram de cuviinta. Intimplarea a facut sa apara acele momente tensionate, spre deliciul mass media.


R.: Ce a generat tensiunea din interiorul BEJ?

V. V.: Evident, faptul ca in cadrul biroului participa reprezentanti ai unor partide politice, riscul de a interveni astfel de tensiuni este mult mai mare pentru ca judecatorii se inteleg intre ei si de regula nu apar conflicte legate de opinii, de argumente si isi respecta fiecare parerile.

R.: Politicul a intervenit de multe ori brutal in activitatea dvs sau a incercat ingerinte, pentru ca am vazut crize de nervi. Ce s-a intimplat de fapt?

V. V.: Unii memebri ai BEJ au pus poate mai mult suflet decit trebuia pentru a-si impune opiniile, parerile, solutiile. Nu stiu cit au reusit. Ei decid in final daca au reusit sa cistige ceva prin astfel de atitudini.

R.: A trebuit sa bateti cu pumnul in masa ca sa faceti liniste acolo?

V. V.: Am simtit cred ca de vreo doua ori nevoia sa bat cu pumnul in masa, o data chiar am avut si o scapare care nu-mi face cinste, in ziua alegerilor din primul tur, reflectata in mass media. Ne referim la conflictul verbal pe care l-am avut cu unul din membrii BEJ (Constantin Guguianu "" n. r.). Sint momente firesti in cadrul oricarei organizatii.

R.: Ati spus ca experienta aceasta a lasat "urme adinci". La ce v-ati referit?

V. V.: In primul rind m-am referit la"¦.. (liniste citeva momente) Imi cautam cuvintele care sa exprime cel mai bine ceea ce am spus.

R.: Mie mi s-a parut ca e o rabufnire a unui om foarte nemultumit si tracasat si asupra caruia s-au facut presiuni. S-au facut presiuni asupra dvs in calitate de presedinte al BEJ?


V. V.: Ce fel de presiuni?

R.: Pornind de la politice, psihologice, ati primit telefoane?

V. V. "¦.

R.: Dvs v-ati remarcat la un moment dat votind in contradictoriu cu o parte a biroului.

V. V.: Da, am votat diferit si se poate spune chiar in contradictoriu.

R.: S-a trecut dincolo de stratutul dvs de magistrat? S-a ajuns la omul Voineag?


V. V.: Omul in primul rind. Urme pot fi lasate asupra omului. M-am referit in primul rind la valorile etice in care eu cred si anume respectul pe care ar trebui sa ni-l acordam unul fiecaruia, sa ne intelegem statutul, sa credem in buna credinta a celui care are o anumita parere, o anumita viziune, mai ales in cazul in care este argumentata si nu doar expusa, la respectul fata de om. Ceea ce in anumite momente fata de mine nu a existat si sigur, daca as fi considerat ca am gresit o recunosteam franc si accept sau inteleg cu atit mai bine anumite atacuri personale sau cuvinte nepotrivite.

R.: Cine a generat aceste atacuri personale?

V. V.: Chiar nu mi se pare o chestiune eleganta sa dau nume, ci sa discutam despre problemele intimpinate. Experienta pe care am avut-o acolo m-a determinat sa-mi formez convingerea ca prin esenta legea ar trebui modificata. Marturisesc ca nu este deloc confortabil ca si om, ca si judecator in primul rind, sa fii la aceeasi masa si cu aceleasi statut cu reprezentanti ai unor partide, votul tau sa aiba aceeasi forta si citeodata ei sa nu argumenteze, ci doar sa voteze intr-un anumit fel. Drept de veto aveam doar atunci cind exista paritate. Si au existat situatii in care judecatorii au votat intr-un fel, iar ceialti au votat in alt fel, in majoritate. Chestiunea asta nu ma deranjeaza in esenta, dar nu e deloc confortabil. Daca tot este sa discutam despre acces la justitie in orice problema sociala ar exista in tara asta nu prea inteleg cum functioneaza accesul asta efectiv la justitie cind de fapt justitia este reprezentata de o minoritate intr-un organism care trebuie sa ia decizii.

R.: Ati repeta aceasta experienta?

V. V.: In momentul acesta cu siguranta nu, intr-un organism in care sint reprezentate si partidele.

"Presiuni intilnesti peste tot in calitatea de judecator"

R.: S-a ajuns pina la demisie.

V. V.: Da, asa este. Dupa 2-3 saptamini am vrut sa parasesc biroul pentru ca nu imi facea bine atmosfera de acolo. Era un mediu incompatibil cu structura mea sufleteasca.

R.: Un magistrat trebuie sa fie o persoana puternica, in care societatea sa aiba incredere si in momentul in care un magistrat din BEJ spune ca isi da demisia ma gindesc ca acolo s-au intimplat lucruri grave
.

V. V.: Nu au fost atit de grave incit sa putem pune in discutie acest lucru.

R.: Ati primit telefoane de amenintare?


V. V.: Nu.

R.: Au existat alte motive, discutii cu lideri de partide care sa va determine sa luati o semenea decizie?


V. V.: Nu, discutiile au existat pe alte teme.

R.: Au existat presiuni legate de un vot pe care trebuia sa il acordati?

V. V.: "¦.. (liniste citeva momente) Nu stiu ce sa zic. Acum, privind retrospectiv, nu poti sa spui ca au existat"¦ presiuni intilnesti peste tot in calitatea de judecator si oamenii sint tensionati, sint impinsi de sentimente in stari emotionale diferite. Privit din exterior pare o presiune, privit din interior pentru tine nu mai reprezinta de fapt nimic dupa o anumita experienta.

R.: Miza era foarte mare si exponential crestea interesul pentru a controla modul de desfasurare a procesului electoral
.

V. V.: Da, asa este. Eu nu am cum sa contest sau cum sa nu apreciez dreptul partidelor de a-si forma o strategie si de a o conduce astfel incit sa aiba un cistig electoral. E un drept absolut justificat. Problema este de mijloacele pe care le folosesti. Astea m-au deranjat in anumite momente.

R.: S-a ajuns pina la familie?

V. V.: Subiectul asta n-as vrea sa il comentez absolut deloc, daca s-a ajuns sau nu s-a ajuns.

R.: Dar a fost si reclamatia facuta de presedintele Tribunalului cind se lua in calcul a doua demisie, cind se reclamau presiuni la adresa dvs
.

V. V.: Eu nu am solicitat nimanui sa formuleze nicio reclamatie in legatura cu persoana sau activitatea mea. Nu m-a chemat nimeni la audieri.

"Nu cred ca daca in anumite momente am cedat ma face mai putin judecator"

R.: Aveti incredere in sistemul de justitie din Romania?

V. V.: Da, eu am incredere, insa ii cunosc foarte bine limitele si atunci stiu conditiile sau riscurile in care poti, avind drepate, sa nu o poti obtine. Am mai fost justitiabil si din pacate am pierdut, in spete civile.

R.: In Romania politicul are un cuvint foarte puternic de spus
.

V. V.: Parerea mea personala despre sfera politica nu se indreapta catre un anumit partid, ci catre toate.

R.: Ce ar trebui sa se intimple ca BEJ sa functioneze mai bine, sa nu se mai ajunga la situatii limita si sa avem alegeri administrate rational?

V. V.: Ar trebui sa se elimine cit mai mult eventualitatea ca subiectivismul unor persoane sa determine luarea unor decizii. Si atunci totul porneste de la legislatie, dar si de la oamenii care aplica legea, evident.

R.: Cine ar trebui eliminati din BEJ, magistratii sau politicienii?

V. V.: Personal, mi-as dori ca magistratii sa nu fie in cadrul BEJ. Insa este doar punctul de vedere al omului magistrat, ca judecator si cetatean iti dai seama ca este un proces electoral in care se discuta drepturi publice si un acces la justitie nu poate fi eliminat. Deci judecatorii nu pot fi scosi in afara acestui proces electoral. Din nefericire pentru noi, care poate nu ne dorim sa judecam astfel de conflicte in cadrul procesului electoral. Faptul ca ai luat un examen si esti judecator, ai experienta, asta nu inseamna ca poti sa le faci pe toate. Caracterul tau poate sa suporte un anumit domeniu al justitiei si fata de altul sa fii incompatibil. Sint cazuri in care judecatori foarte buni in civil nu ar putea sa judece in penal. Asta nu-i face mai putini judecatori. Este o chestiune de potrivire cu materia respectiva. Asa s-a intimplat si la mine. Faptul ca sint judecator, am atita experienta, asta nu inseamna ca pot face cu succes parte si intr-un mediu din acesta in BEJ cu reprezentanti de partide, cu patimi care se desfasoara la aceeasi masa. Nu cred ca fapul ca in anumite momente am cedat sau nu m-am simtit confortabil ma face mai putin judecator.

R.: Te simti aparat in acele momente de tensiune ca magistrat?

V. V.: "¦ depinde de tine, daca esti mai slab, nu te poate apara nimeni... Nu e vorba de aparare, nu se intimpla lucruri, dar este o senzatie de disconfort, pe care eu personal am avut-o.

R.: Care este lectia pozitiva din aceasta experienta?

V. V.: Spre final incepuse sa-mi placa jocul, era o iesire din rutina obisnuita. In fiecare zi te asteptai sa se intimple ceva nou, bun sau rau. Era inedit. Chiar rideam si spuneam ca incep sa ii inteleg pe politicieni, ca nu se plictisesc niciodata.

R.: Ce ar trebui sa se modifice in lege ca alegerile sa se bucure de o mai mare incredere publica?

V. V.: Lucrurile cu care m-am confruntat cel mai puternic in acest birou au fost legate de modul de desemnare al presedintilor si loctiitorilor sectiilor de votare si faptul ca din BEJ fac parte reprezentanti ai partidelor. Cred ca este esential sa se modifice legea astfel incit modalitatea de desemnare a presedintilor si loctiitorilor sa fie una foarte transparenta, bazata pe criterii obiective, cunoscute. Cred ca trei, maxim cinci judecatori sint suficienti sa gestioneze activitatea BEJ in mod unitar. Mai trebuie vointa politica, pentru ca in principal Parlamentul decide daca modifica legea sau nu. Acesta este sistemul constitutional in care traim. Orice autoritate care are din ce in ce mai multa putere tinde sa abuzeze de ea si atunci ajungem sa ne cenzuram unii pe altii.

R.: Cum ati ajuns presedinte la BEJ?

V. V.: Presedinte am ajuns chiar intimplator, prin tragere la sorti. Acceptul mi l-am dat pentru motivul ca in acea perioada am muncit foarte mult, de dimineata pina seara la 9-10, inclusiv in week-end si am crezut ca la BEJ va fi un pic mai usor si voi avea timp sa-mi motivez dosarele. E purul adevar. Nu din sentimente patriotice.

"Nu mi-as fi schimbat votul doar pentru a-mi angaja sotia"

R.: As vrea sa lamuriti si problema numirii sotiei dvs ca presedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din subordinea Consiliului Judetean dupa ce nu ati mai fost presedinte la BEJ. Exista vreo legatura intre promovarea doamnei si activitatea desfasurata de dvs pe ultima suta de metri in BEJ?

V. V.: Nu cred si teoretic nu are de ce sa fie. Pentru ca sotia si-a dat rezidentiatul in specializarea expertizarea fortei capacitatii de munca si recuperare medicala si din nefericire aceasta specializare nu-i da dreptul sa se angajeze in domeniul medical decit la doua institutii. La comisia ce evalueaza persoanele cu handicap ce functioneaza in cadrul CJ sau la o comisie care stabileste gradul de invaliditate si acorda pensii pe caz de boala, in cadrul Casei de Pensii. Din nefericire, la comisia unde ar fi dorit sa lucreze, cea de invaliditate, nu exista locuri libere si prin urmare a depus o cerere si un CV pentru comisia de handicap, stiind ca persoana care ocupa postul acolo are o virsta inaintata. Iar cererea de a se angaja a fost depusa cu mult inainte de a fi eu la BEJ. Si de ce cred ca nu exista nicio legatura, pentru ca daca as fi avut vreun interes si in functie de activitatea mea depindea angajarea ei sa spunem ca as fi fost mai putin vizibil in cadrul BEJ si ar fi fost foarte simplu acest lucru. Sub nicio forma nu mi-as fi schimbat votul pentru ca nu s-ar fi angajat sotia mea, este exclus, ar fi ultima chestie mult sub demnitatea mea.

R.: Au mai ramas deconturi neincheiate dupa BEJ?

V. V.: Nu, din fericire, la final lucrurile au ramas fara deconturi.


Au consemnat Silvia VRINCEANU si Mihaela BESLEAGA


 • Viorel Voineag, repere biografice


 • La 33 de ani, judecatorul Viorel Voineag se poate lauda cu o experienta destul de diversificata in magistratura, fiind, printre altele, si autorul unor lucrari de practica judiciara. Voineag, originar din zona Panciu, si-a inceput cariera acum 10 ani. A motivat dosare la Judecatoria Bacau, la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti, la Tribunalul Bucuresti, la Curtea de Apel din capitala si, in cele din urma, la Tribunalul Vrancea, unde isi doreste si sa ramina. Voineag a facut parte o vreme si din comisia de examinare pentru concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii in 2007, in vederea ocuparii functiilor de conducere in instante. Judecatorul este si formator la Institutul National de Magistratura, unde preda, intre altele, Etica si Deontologie Judiciara. De asemenea, este si autorul a doua lucrari de drept, care, dupa declaratiile acestuia, se vind bine si ii rotunjesc veniturile.In plan personal, este casatorit si are doua fetite. Cit despre Vrancea, spune ca traim intr-un judet unde totul se interpreteaza. Poate si de aceea a fost rezervat, spunind, in afara inregistrarii, ca asa e mai bine pentru toata lumea, inclusiv pentru el.  În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

  Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

  Comentarii: 5

  Adaugă comentariu
  , acum 737880 zile, 17 ore, 16 minute, 45 secunde
  Asi dori sa-l felicit pe domnul Voineag pentru activitatea pe care a depus-o ca presesinte al BEJ, vorbind din postura de presedinte al unei secrii de votare. Totul a mers foarte repede si bine in citeste integral
  , acum 737880 zile, 17 ore, 16 minute, 45 secunde
  Singura solutie este aducerea de magistrati din alte judete pentru alegeri. Localnicii pot fi "agatati" prin diverse procedee. Si magistratii sunt oameni si traiesc intr-o comunitate, au rude, au citeste integral
  , acum 737880 zile, 17 ore, 16 minute, 45 secunde
  Doamnele judecator Mariela Dibus si Rodica Neagu au votat in BEJ permanent alaturi de PSD inlocuind ratiunea juridica cu cea politica. Este necesar ca dansele sa fie excluse din magistratura pentru citeste integral
  , acum 737880 zile, 17 ore, 16 minute, 45 secunde
  Eu am vazut informatia cu notarii pe gandul dar e si pe money.ro (http://www.money.ro/intern-1/consiliul-concurentei-vrea-sa-schimbe-legea-tarifului-minim-pentru-notari.html). Notarii resping citeste integral
  , acum 737880 zile, 17 ore, 16 minute, 45 secunde
  Auzi vrajeala la Voineag:„Nu cred ca daca am cedat ma face mai putin judecator!”. Nu Viorele, TE FACE MAI PUŢIN OM, DE FAPT NICI NU MAI EXISTI, DECAT CA TUCALAR AL MARELUI PORTOFEL!!! citeste integral
  Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
  Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
  1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
  2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
  4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
  Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
  Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
  Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.