Ultima oră

MEDIA PUBLICITATE:Cristian Tudor Popescu: Internetul insusi s-a dovedit un soi de lentila maritoare pentru mizeria din presa. Jurnalismul si liter

Ziarul de Vrancea
9 ian 2010 908 vizualizări
Moare presa scrisa sau un model depasit de a face presa? Se inchid ziare din cauza crizei economice sau din cauza ca marile trusturi, cu rare exceptii, intorc spatele publicului si fac politica patronilor? Schimba internetul fata presei iar jurnalistii, sub presiunea publicului, vor trebui sa se schimbe? Cristian Tudor Popescu s-a aflat in redactia HotNews.ro si a raspuns intrebarilor cititorilor pe tema viitorului presei romanesti. Cristian Tudor Popescu va raspunde la restul intrebarilor cititorilor duminica, la aceeasi ora.



"în Romania, conturul meseriei de jurnalist e din ce in ce mai difuz, reguli nu mai există, iar deontologia a ajuns injurătură: "băi, deontologule!", spune Cristian Tudor Popescu intr-un interviu recent.




întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


--------------------------------------------------------------------------------

întrebarea nr. 1 ddd

Venim dupa o lunga serie de lupte politice. Considerati ca ati atacat in egala masura si in mod cinstit cele doua parti combatante? Imi amintesc o replica pe care domnul Liiceanu v-a dat-o acum vreo 2 ani daca nu ma insel... Intre timp a tacut si dumnealui...



Cristian Tudor Popescu

Nu am ce sa fac cu observatia privind replica dlui Liiceanu, eu nu-mi amintesc despre ce-i vorba. E nepotrivit verbul a ataca. Treaba unui ziarist nu este sa atace pe nimeni, ci sa descrie ceea ce vede. Intr-adevar, la ambele parti combatante.



întrebarea nr. 2 Florin

Buna ziua


Va rog sa imi spuneti daca credeti ca in Romania mai exista moralitate in jurnalism? daca mai exista presa libera?daca mai exista articole pe care sa le citesti si sa fii sigur ca informatia nu e trucata? daca este moral, ca jurnalist, sa improsti cu laturi in jur la comanda si pe bani? cat de jos se poate cobori in presa?Va multumesc si sper sa ramaneti consecvent principiilor dumneavoastra!



Cristian Tudor Popescu

Sunt tentat sa raspund ca in Ilf si Petrov la intrebarea "Dumnezeu exista" cu intrebarea "dar branza exista?" Dupa parerea mea, sunt intrebari retorice, asteptam o intrebare mai precisa.



întrebarea nr. 3 Cristian

Buna Ziua


Credeti ca in Romania mai exista presa libera si jurnalism profesionist?

Se mai poate avea incredere in presa atata timp cat articolele sunt scrise la comanda?


O zi buna! Va multumesc!



Cristian Tudor Popescu

Din nou, un mod ciudat de a formula intrebarea. De unde stiti ca toate articolele sunt scrise la comanda? Pot exista articole scrise la comanda redactorului sef, ceea ce nu e deloc rau.


Mai exista niste insule de asa ceva.



întrebarea nr. 4 Zak

...mai exista presa libera in Romania? Sau a existat ea cu adevarat vreodata dupa \'89?



Cristian Tudor Popescu

E a treia intrebare de natura existentei presei libere in Romania, asa ca o sa raspund mai amplu. Spre deosebire de anii 90, acum patronatul isi impune mult mai puternic interesele in raport cu politica editoriala. In diversele televiziuni si ziare, in interiorul lor, multi jurnalisti nu sunt liberi in ceea ce fac. Totusi, pe ansamblul presei romanesti, nu se poate spune ca o informatie poate sa fie ascunsa prea multa vreme publicului pentru ca, daca majoritatea mediilor mari o blocheaza, se gaseste totdeauna un ziar mai mic sau un radio mai mic sau un site care s-o dea si de aici ea se multiplica in avalansa, fortandu-i si pe cei mari s-o ia in consideratie. Nu e ca in dictatura.



întrebarea nr. 5 trufin claudiu

Bogdan Teodorescu vorbea recent despre necesitatea unei "rezistente" a individului care sa convearga intr-o rezistenta colectiva in fata actualei manelizari a vietii sociale din Romania. Credeti ca presa, ca parte a societatii civile, va putea manifesta o asemenea rezistenta in conditiile date sau va continua in linia ieftina pentru a mentine tirajul? Care pericol vi se pare mai mare? Disparitia sau subjugarea?



Cristian Tudor Popescu

Presa este o afacere. Nu este Academia Romana, nu este o scoala, nu este o organizatie non-profit. Prin presa nu se pot implementa programe estetice sau educative. Fireste, totul depinde de optiunea fiecarui mediu care poate sa elimine componenta manelista sau, dimpotriva, s-o exacerbeze pentru profit.


Subjugarea este un pericol mai mare, pentru ca un mediu mort nu mai infecteaza pe nimeni.



întrebarea nr. 6 cristi

Are vreun viitor presa de stiinta de calitate (nu paranormal sau ezoterism, etc)? De ce nu are Adevarul rubrica de stiinta? Pentru ca nu se citeste?



Cristian Tudor Popescu

Nu cunosc in clipa de fata vreun mediu care sa faca presa de stiinta in Romania. Ea nu poate fi decat nisa nisei.


Cred ca cei de la Adevarul au uitat sa faca si o rubrica de stiinta.



întrebarea nr. 7 sausage nation

Dle Popescu, ati avut ocazia sa folositi/vedeti Amazon Kindle? Dupa parerea mea, Kindle reprezinta pentru materialul scris ce a insemnat ipod-ul pentru muzica.


Si o a doua intrebare: presa, in opinia mea, este un intermediar intre \'putere\' si \'alegatori\'. Intro parte reprezinta un curent public, in celalata formeaza o opinie. Ziarele care se inchid azi nu reprezinta un curent public, ci o opinie a patronului si nu formeaza o opinie, alta decit a patronului. Credeti ca problemele de azi ale ziarelor si ziaristilor din Romania se datoreaza incompatibilitatii dintre conceptul de patronat/proprietar al ziarului si independenta jurnalistica, motiv pentru care blogurile, spre exemplu, au devenit o sursa mult mai credibila de informatii decit articolele de ziar?



Cristian Tudor Popescu

Problemele ziarelor de azi se datoreaza calitatii scazute a ziaristilor care nu opun practic nici un fel de rezistenta presiunii patronale. De asemenea, dezintegrarii jurnalismului ca breasla, ceea ce nu inseamna ca blogurile sunt surse mai credibile de informatie. Un blog poate da o informatie foarte proaspata, dar ea trebuie intotdeauna verificata atent de site-urile si ziarele profesioniste, pentru ca gradul de aproximatie e foarte mare in cazul blogurilor.



întrebarea nr. 8 Dorin Tudoran

Draga Cristian,

Doua intrebari:


1. Moare doar presa scrisa sau este pe cale de disparitie (si) un anume fel de cititor?


2. Mutate din (muribunda?) presa scrisa, ce serviciu pot face Internetului injuratura si lipsa deontologiei profesionale?


Multumesc si un an bun!


Dorin Tudoran



Cristian Tudor Popescu

1. La multi ani, Dorin! Pentru tinerii care nu stiu, dialogam acum cu poetul si jurnalistul Dorin Tudoran, de calitatea lui de disident in regimul ceausescu nu mai pomenesc, pentru ca nu cred ca mai are rost. Da, a murit si un anume fel de cititor. Este cititorul Ipingescu, care descifra cu religiozitate vocea patriotului national. Sunt cititorii care citeau un ziar de hartie, in grup, in poiana lui Iocan sau mai tarziu la birou. Cititorul de astazi e mult mai rapid si are mult mai putin respect pentru litera tiparita.


2. Internetul insusi s-a dovedit un soi de lentila maritoare pentru mizeria din presa. Am gresit considerand la un moment dat ca un utilizator de calculator, simbol concret al ratiunii umane, nu poate fi troglodit, xeonofob, cretin, agresiv. M-am inselat profund. Conditia anonimatului de pe Internet precum si "democratizarea" textului a dezlantuit in cretinetzi umori inspaimantatoare.



întrebarea nr. 9 Adona Luiza

Dispar ziare. Nu stiu daca e bine sau rau, in faliment este insa si o editura...Nemira , editura care a publicat in timp carti remarcabile , probabil nici altele nu o duc prea bine. Credeti ca ne indreptam incetul cu incetul spre un viitor gen "Fahrenheit 451" ? Si asta nu pentru ca cineva ar interzice cartea tiparita ci pentru ca aceia care citesc si incearca sa gandeasca cu mintea proprie ajung sa fie aproape o specie pe cale de disparitie in marea masa a consumatorilor de produse semipreparate si condimentate din plin cu inlocuitori artificiali care pot simula aproape orice.



Cristian Tudor Popescu

E vorba de valabilitatea inventiei lui Gutenberg ca mass-medium. Litera tiparita e tot mai mult uzata moral ca mecansim de transmisie a informatiei. Litera electronica nu inseamna doar un suport material, tehnic modificat ci si modificarea esentiala a mesajului, a comportamentului textual, a emitatorului si receptorului de text. Jurnalismul si literatura nu dispar pe net, dar sunt altceva.



întrebarea nr. 10 drac

Ce parere aveti despre politica de inserturi atasate ziarelor (sau ziarele sunt atasate inserturilor?). Se pare ca in cazul Cotidianul, desi la inceput colectia de literatura a fost de ajutor pentru cresterea tirajului, in final a fost bolovanul cu care s-a scufundat de gat (se vorbeste despre datorii de peste 400.000 de euro catre Editura Univers).


In cazul Adevarul, din nou putem vorbi despre o strategie de succes. Colectia "100 de carti" a vandut tiraje ametitoare din ziar (sute de mii pe zi), si cred ca si reeditarea colectie Jules Verne incepind din luna aceasta va aduce acelasi succes.


Este un lucru bun, este un lucru rau? Conteaza motivul pentru care cumparatorul alege produsul tau (fie pentru ziar, fie pentru insert) atata timp cat articolele tale ajung la cititor?



Cristian Tudor Popescu

Este un lucru bun faptul ca se vand carti impreuna cu ziarele din punctul de vedere al cartilor. Incepand din 1990, ziarul s-a departat tot mai mult de carte in ceea ce priveste continutul. Paradoxal, acestui ziar "non-literar" i se ataseaza carti. Daca gandim acest procedeu prin analogie cu perioada Ceausescu, cand la pachet erau puse o carte de succes si una nevandabila, ziarul este in pozitia cartii nevandabile. Prin urmare, este o strategie inselatoare, care pe termen lung nu duce la revitalizarea bolnavului.



întrebarea nr. 11 dick pancho gonzales

cred ca breasla jurnalistilor are nevoie acum de cativa jurnalisti-eroi pentru a o scoate din gaura adanca in care s-a pravalit. plecand de la aceasta afirmatie (cu care puteti fi de acord sau nu), credeti, d-le Popescu, ca un jurnalist care are o pozitie vadit partizana (lucru pe care nu-l consider neaparat negativ), de ex. in domeniul politic, trebuie sa faca public acest lucru (sa dea dovada de transparenta in acest sens)?

multumesc!



Cristian Tudor Popescu

Nu, nu avem nevoie de jurnalisti eroi in viata dupa cum nu avem nevoie nici de politicieni mesianici. Este mult mai importanta coagularea colectiva a jurnalistilor intr-o structura in care sa functioneze niste reguli de etica profesionala.



Cristian Tudor Popescu

Strict personal, consider ca jurnalistul nu poate avea o pozitie partizana daca doreste sa ramana jurnalist si sa nu devina propagandist.



întrebarea nr. 12 Radu Asaftei

Daca distributia presei ar functiona ca si in vest si nu ar exista firme de tipul Rodipet care sa nu plateasca facturile, ar fi ajuns presa scrisa azi la faliment ?



Cristian Tudor Popescu

Distributia nu este un factor decisiv in falimentul presei scrise.



întrebarea nr. 13 UnCapsunarCanadian

1) Dupa cum i s-a explicat odata lui Stalin dezvoltarea societatii capitaliste are loc in salturi si dupa o crestere urmeaza o scadere, dar tendinta generala e de crestere. Dupa 1990 presa a cunoscut un (mare) avant in Romania. Nu credeti ca acelasi tip de dezvoltare s-ar putea intampla si in cazul presei?


2) Se pare ca presa de stanga nu a avut deloc succes in Romania dupa revolutie poate si datorita nivelului electoratului de stanga (majoritatea electoratului de stanga e in zone rurale, are venituri mai mici, etc). Nu credeti ca pozitionarea la stanga a ziarelor respective a avut un rol in falimentarea lor?


////

numai bine(editat de HotNews.ro)



Cristian Tudor Popescu

Ba da, dar nu in cazul presei tiparite, unde declinul va fi inexorabil.


Nu cred ca exista presa autentica de stanga in Romania, asa cum nu exista nici politica autentica de stanga.



întrebarea nr. 14 angel

Ce ar tebui facut pentru ca presa sa se limiteze doar la informare si nu manipulare/santaj ?



Cristian Tudor Popescu

N-as fi raspuns asa acum cativa ani, dar cred ca ar fi utila o lege a presei.



întrebarea nr. 15 aka gheorghe

In Moldova, in anumite orase mai mici, presa locala este subordonata partidelor politice in proportie de 90%. Nu mai exista investigatii decat acrticole de lauda si cinste adusa primarului, consilierilor partidului de guvernamant. Inca odata mentionez ca ma refer doar la cateva orase mai micute, judete mai bine controlate de partid unde exista maxim 4-5 ziare locale, iar presa mare nu investeste... cu exceptia Adevarului de seara (dar care nu aduce nimic nou.

Intrebare: ce se poate face pentru aceasta presa locala si de ce ziarele mari nu investesc in acele orase pe care probabil le cunoasteti?



Cristian Tudor Popescu

Nu vad alta solutie decat concurenta. Ziarele acestea nu sunt subordonate unui singur partid politic. Influenta politicului in presa locala e utopic sa credem ca poate fi inlaturata, dar prin mecanismul darii in gat unii de catre ceilalti se poate ajunge la o informare multumitoare a publicului.



întrebarea nr. 16 Victor Ghidu

Va aventurati sa dati un pronostic pentru turneele de mare slem 2010 (punctual, finala si castigatorul turneelor masculine AO, RG, W, USO) ?!



Cristian Tudor Popescu

Nu, ar fi o atitudine neserioasa si cu atat mai mult cu cat acum este un moment de reasezare a valorilor la varful tenisului.



întrebarea nr. 17 MrC

Domnule Popescu,

Eu, om tanar, muncitor (in sensul ca muncesc), conectat cu fire/fara fire, de ce as mai citi un ziar? De ce l-as deranja pe vecinul din dreapta sau din stanga in metrou, cand merg cu metroul, desfacand ziarul? De ce ar trebui sa-mi fac ordine pe birou ca sa pot sa intind ziarul?

Aflu stirile imediat pe mobil? Da. Citesc anchete pe net/mobil? Citesc. Citesc interviuri (video/text etc) pe net? Citesc. Facute de ziaristi capabili? De multe ori, da, contrar impresiilor multora: le citesc inclusiv aici, inclusiv pe gandul.info (nu stiu cati jurnalisti sunt la Gandul si daca supravietuiesc intr-adevar din vanzarea ziarului si daca nu ar supravietui acolo doar "din net"). Analize citesc pe net? Da, si chiar mai bune decat multe care apar a doua zi sau a treia in ziare. Sunt toate astea "scrise"? Sunt, dar nu numai. Sunt arhivabile, sa gasesc cand vreau informatia? sunt. Si atunci? Sa-mi cumpar un ziar pentru editorialistul cutare, care ar putea sa-si dea cu parerea si gratis (poate si contra cost) pe net, doar pentru ca el merita sa ia un ban de la ziarul cu pricina? Sau ca la ziar scriu oameni de peste 40 de ani (dintre care unii nici nu stiu ce e aia net) si sa ii inteleg atunci cand spun ca le vine greu sa intre pe net ca sa mi se adreseze pe intelesul meu, de om la 26 de ani?



Cristian Tudor Popescu

Aveti dreptate, in 10 - 15 ani, cititul ziarului de hartie la cafea va fi la fel de raspandit ca filatelia.



întrebarea nr. 18 titi

dupa ultimele tradari din opozitie, dupa reactiile lui geoana si dupa iesirile la rampa ale lui vanghelie, hrebenciuc si altii ca ei, l-ati mai sustine intr-o confruntare cu base pe geoana? dar ultimele miscari din pdl, de aparenta dizidenta fata de directivele conducerii, ce credeti? poate c-ar trebui sa precizez ca desi am votat geoana si desi nu apreciez prestatiile presedintelui, pot aprecia cateva masuri dure pe care si le asuma actuala putere, pot spune insa ca in buna masura puteau face asta mult mai bine cu alti oameni, dar cineva acolo sus are de platit...



Cristian Tudor Popescu

In aceste alegeri, asa cum am spus-o de asta vara, m-a interesat foarte putin cine va fi presedinte. Nu l-am sustinut pe Mircea Geoana, nu l-am sustinut pe Traian Basescu. In calitate de cetatean, l-am votat in primul tur pe Crin Antonescu. Si daca Mircea Geoana ar fi ajuns presedinte, problemele Romaniei nu ar fi fost mai putin grave si manifestarile puterii intr-un regim Geoana n-ar fi fost mai putin scandaloase.



întrebarea nr. 19 reader

Ce surse romanesti de informare urmariti cu placere, ca om care apreciaza informatia clara, concisa si corecta - that is, cu placere, nu doar de nevoie sau din interes - domnule Cristian Tudor Popescu?



Cristian Tudor Popescu

Nu urmaresc sursele romanesti de informare cu placere, o fac din obligatie profesionala. Cu placere urmaresc BBC World Service.



întrebarea nr. 20 dana

Va consider un ziarist in adevaratul sens al cuvantului .Va spuneti parerea pro sau contra indiferent de rangul persoanei in discutie sau de televiziunea la care santeti invitat..nu ati obosit stimabile de toate mizeriile din presa rom.....mai aveti de gand sa continuati ca jurnalist sau sa faceti orce altceva si sant sigura ca va pricepeti la MULTE.....?



Cristian Tudor Popescu

Ba da, am obosit. De mai bine de o luna nu mai scriu despre politica, si o voi face cat de rar am sa pot.



întrebarea nr. 21 stan

analist politic.


este bogdan chireac un analist politic

este corect pentru realitatea sa\'l aduca din nou pe ecran, dupa ce\'l anuntzase ca indezirabil



Cristian Tudor Popescu

Atunci cand Asociatia Jurnalistilor din Romania si Clubul Roman de Presa i-au decazut din calitatea de jurnalisti pe Bogdan Chireac si Sorin Rosca Stanescu, am spus ca sunt de acord cu aceasta decizie, dar ca ea nu va putea fi pusa in practica. Daca un mediu privat decide sa ii considere jurnalisti, nu poate fi impiedicat de nimeni. Penibila in aceste conditii apare prima pozitie a postului Realitatea TV de a anunta eliminarea de pe post a celor doi domni.



întrebarea nr. 22 mark question

Buna ziua,

Trei lucruri, va rog:

Cati cititori au editorialele dvs online si cati au pe hartie si cum puteti sa masurati numarul cititorilor in cel de-al doilea caz?

Ce vedeti bun si ce vedeti rau in campaniile de ziar+carte sau dvd sau cd?

///

Multumesc(editat de HotNews.ro)



Cristian Tudor Popescu

In jurul datei de 6 decembrie, editorialele semnate de mine online pe site-ul Gandul au atins peste 70.000 de accesari de fiecare. Tirajul vandut al ziarului Gandul nu depaseste 15.000 de exemplare. Iata, deci, o dovada clara a uzurii morale de care sufera printul, ca mijloc de informare si formare a opiniei publice.



întrebarea nr. 23 borat

Dle. CTP - lasand la o parte pentru o clipa mocirla din jurul disparitiei recente a unor instrumente de presa - va intreb deopotriva ca jurnalist cu experienta si ca pasionat si scriitor de SF, cum comentati fenomenul diluarii importantei presei centralizate in favoarea surselor de informatie online (bloguri, site-uri mititele etc)?


In special mi se par interesante doua perspective:

1) in primul rand influenta: credeti ca publicatiile organelor de presa clasice reprezinta o baza mai buna pentru "a patra putere in stat" decat produsul maselor de comentatori anonimi, examinate cu instrumente de data mining (ex. agregatoare de stiri)? Pe de-o parte avem analisti antrenati - dar putini si influentabili, pe de alta parte hoardele de habarnisti cvasi-informati sensibili la virale; care credeti ca sunt mai buni paznici ai democratiei?


2) in al doilea rand calitatea informatiei: credeti ca daca presa profesionista se dizolva treptat (in prima instanta presa scrisa, intr-un viitor nu prea indepartat - nu se stie) consumatorii de informatie vor avea de pierdut per total, sau nu?



Cristian Tudor Popescu

Intr-o presa libera, functioneaza mecanimse de autoreglare. Devierile, aberatiile, sunt posibile pana la un punct dupa care cititorii reactioneaza si readuc lucrurile pe fagas.



întrebarea nr. 24 Je

respect. se tot zvoneste ca iese din print Gandul si ca eventual ramane doar pe net. exista vreun sambure de adevar? pdap, cum descrieti logica intentiei anuntate zilele trecute de a mari pretul publicatiilor publimedia in perioada asta?



Cristian Tudor Popescu

Gandul nu iese din print. Nu am atributii de publisher ca sa comentez politicile de pret Publimedia.



întrebarea nr. 25 DanDa

Cat de afectata este presa de jurnalisti santajisti de tipul SRS sau BC? (sa zicem pe o sacra de la 1 la 10, 1 =deloc, 10=total). Multumesc.



Cristian Tudor Popescu

Este afectat prestigiul presei in proportie de aproximativ 50%.



întrebarea nr. 26 mircea eftimie

de ce nu va puneti de acord CRP, AJR, COM si alte publicatii, intr-un grup restrans, fara Tatulici si Ciutaci si alte specimene de non-jurnalisti sau de non-caractere? e asa greu sa gasiti o limba comuna legata de calitatea produsului media indiferent de suport?


masa se va lua dupa acest grup, iar cititorii vor tria prin consum. prabusirea Cotidianul spre exemplu, din momentul venirii lui Nistorescu, nu este un experiment evident ca ziarele-troaca sunt amendate de public? la fel ca si tirajul cu care si-au dat duhul Gardianul si Ziua?



Cristian Tudor Popescu

M-am straduit cinci ani in calitate de presedinte al CRP sa contribui la o actiune unificata a organizatiilor profesionale. Nu am reusit. Cotidianul a murit urat si nu merita un asemenea sfarsit pentru ca a fost ani de-a randul o marca respectabila a presei romanesti. Cum spuneam, aberatiile in presa pot merge pana la un punct. Apoi, publicul corecteaza.



întrebarea nr. 27 gogu

Acum un an declarati ca sunteti "ultimul bastion in calea asediului lui Mircea Badea". Faptul ca in anumite sondaje este pe locul intai spune ceva despre presa prezenta? Mie imi sunteti simpatici amandoi si complementari uneori :)



Cristian Tudor Popescu

Mircea Badea nu este ziarist. El insusi afirma in mod repetat acest lucru. Problema este a publicului care a pierdut din vedere ceea ce inseamna jurnalism. Si pentru asta sunt de vina si jurnalistii.



întrebarea nr. 28 sara

Aveti constiinta ca n-a tinut de dvs sa reglementati in vreun fel continutul tabloidelor cat timp ati fost la sefia CRP?



Cristian Tudor Popescu

Am incercat, de exemplu, sa sanctionam iesirile porno morbide ale cotidianului Libertatea, editat de trustul occidental Ringier. N-am gasit nici un ecou la onorabilii capitalisti occidentali.



întrebarea nr. 29 maier ciprian

buna ziua ,nu ati fi de acord ca o parte din presa sa dispara?ma refer la cea care manipuleaza opinia publica si face jocurile unor oameni cu bani? multumesc



Cristian Tudor Popescu

As fi foarte greu de acord ca o publicatie sa fie inchisa prin decizia autoritatilor. In rest, struggle for life, cine traieste traieste, cine moare moare.



întrebarea nr. 30 George

Ce parere aveti despre presa sportiva din Romania in ceea ce priveste subiectele dezbatute? Nu considerati ca o parte din vina vis-a-vis de interesul scazut, atat in randul tinerilor, cat si in randul guvernantilor o are si presa din Romania (mai ales cea televizata) care promoveaza cu preponderenta un singur segment si anume cel fotbalistic? Oare daca presiunea presei ar fi fost indreptata si spre alte segmente sportive, ar fi determinat opinia publica sa influenteze guvernantii sa actioneze intr-un fel sau altul pentru a investii resurse si in alte sporturi? Macar in cele in care avem o oarecare traditie...



Cristian Tudor Popescu

Problema e publicul, care doreste subiecte nici macar fotbalistice, ci tinand de barfele din jurul fotbalului. Ziarul Adevarul are un sumpliment anti-fotbal, in care promoveaza alte sporturi, cu rezultate modeste.



întrebarea nr. 31 Logaritm

"Omoara" on-line-ul presa tiparita? Avem de-a face cu un sistem inghitit de alt sistem (asa cum tiparul a distrus manuscrisele) sau pot co-exista cele doua?



Cristian Tudor Popescu

Presa tiparita nu va disparea, va trece doar intr-un plan secund sau chiar tert.



întrebarea nr. 32 andi

Care este explicatia faptului ca jurnalisti slab pregatiti dpdv profesional au reusit si reusesc in continuare sa ocupe functii de conducere? Ma refer aici la faptul ca exista sefi de sectie sau chiar redactori sef adjuncti care nu "stapanesc" domeniile pe care le coordoneaza, comparativ cu o parte din jurnalistii din subordinea lor.


Totodata cum va explicati faptul ca pana si in presa reusesti sa avansezi ierarhic avand cunostinte vagi dublate de obraznicie si o gura bogata?


In alta ordine de idei, cum de s-a ajuns atat de departe incat rolul presei de a aduce informatia utila in atentia publicului aproape ca a disparut? In prezent informatiile prezentate sunt, in procent covarsitor, interpretate dupa mintea si interesele "ziaristilor analisti" si acopera foarte mult partea de can-can (chiar din politica, economie) si de scandal. De ce circul este conditia numarul 1 in selectia stirilor?


Multumesc




Multumesc



Cristian Tudor Popescu

Ascensiunea jurnalistilor slab pregatiti profesional este posibila doar datorita nivelului scazut al cerintelor publicului. Daca publicul i-ar sanctiona, abandonand mediul respectiv de informare, cu siguranta ei ar disparea fiind inlocuiti de jurnalisti competenti.



întrebarea nr. 33 george

Buna ziua!

Se face mare caz despre disparitia ziarelor (pe hirtie), ca si cind problema majora ar fi cea a suportului si nu a continutului. Despre disparitia jurnalismului tv, in detrimentul entertainmentului tv, ambalat sub forma "jurnalelor de stiri" - ce parere aveti?

Un an bun va doresc



Cristian Tudor Popescu

Jurnalismul paraseste televiziunea, asa cum a parasit pe vremuri cinematograful (jurnalele saptamanale de stiri). Este un fenomen inexorabil.



întrebarea nr. 34 ioana

daca considerati ca mai aveti un cuvant de spus in presa "dreapta" de ce ati renuntat la pozitia de conducere din cadrul ziarului "Gandul" si a APR.

nu credeti ca puteati schimba un pic lucrurile pe care le intalnim in presa din ziua de azi? ..... gudureli, pupicurism si cap plecat .....



Cristian Tudor Popescu

Atata vreme cat mai scriu si vorbesc in presa nu trebuie sa am o functie de conducere ca sa sper ca mai pot influenta lucrurile.



întrebarea nr. 35 alina

1. Exista si parti bune in faptul ca dispar unele publicatii Care ar fi aceste parti bune?


2. Daca acum ati fi detinut una dintre publicatiile care s-au inchis ce solutii ati fi luat pentru a nu le inchide? Cum vedeti presa peste cinci ani?


Multumesc



Cristian Tudor Popescu

Fenomenul e similar cu disparitia organismelor neadaptate prin selectie naturala. Nu e nici bun, nici rau, este.



întrebarea nr. 36 Jean Valjean

1. Daniel Buzdugan spunea ca cel mai simplu mod de a fi interesant este sa fii suparat tot timpul. Cumva Dvs folositi aceasta "strategie" ?

2. De ce i-ati spus lui Mircea Badea sa nu mai vorbeasca de Dvs ? Mie mi-a parut obiectiv in tot ce a afirmat despre Dvs, si bune si rele.



Cristian Tudor Popescu

1. Probabil dvs sunteti vesel tot timpul de vreme ce ma puteti vedea pe mine suparat tot timpul.

2. Mircea Badea a facut niste afirmatii profund gresite in domeniul juridic, l-am corectat, iar dansul a considerat de cuviinta sa-mi raspunda cu tot arsenalul "pamfletar" de care dispune.



întrebarea nr. 37 ªtefan Mako

Aud frecvent din partea unor jurnaliºti cu reputaÃie că studenÃii la jurnalism sunt slabi, că viitorul jurnalismului nu este asigurat din acest punct de vedere etc. Ce face jurnalistul CTP pentru viitorii jurnaliºti ºi ce vină au jurnaliºtii pentru lipsa noilor talente sau chiar a lipsei inovării in aceasti profesie?



Cristian Tudor Popescu

Pentru viitorii jurnalisti fac in continuare aceasta meserie. Nu tin predici, cred ca in exemplul viu.



întrebarea nr. 38 Tataie

Cum se poate forma azi, de la zero, un jurnalist competent (NU de succes) ? Care sunt etapele, incepand cu facultatea ? Intrebarea suna simplist, dar subiectul este complicat.



Cristian Tudor Popescu

Un jurnalist trebuie sa aiba studii superioare, dar nu neaparat facultatea de jurnalism. Poate e chiar mai bine sa nu o aiba. Ca profesionist, se poate forma doar intr-o redactie de profesionisti, lucrand efectiv.



întrebarea nr. 39 Cristian

Considerati tragic faptul ca un ziar da faliment? Sunt jurnalistii in stare sa-si asume un esec, sau dau vina pe "arbitrii"?

Cu stima



Cristian Tudor Popescu

E un spectacol trist disparitia unui ziar, nu tragic. Sau, nu mai tragic decat inchiderea unei firme care lasa oameni pe drumuri.



întrebarea nr. 40 andrei

Dl. Popescu,


Mai are presa o dimensiune educativa, sau, ca orice organism capitalist, se poate gandi doar la profit?


Multumesc!



Cristian Tudor Popescu

Presa poate avea o dimensiune educativa, dar nu poate fi obligata sa o aiba.



întrebarea nr. 41 moldoveanu viorel

D-le CTP

Ati condus Clubul Roman de Presa. Speneti va rugam daca ati facut o statistica privind instruirea jurnalistilor: x au studii superioare, y au studii medii, z nu au scoala? ///

Ce numar de jurnalisti au fost anchetati pentru derapaje jurnalistice si citi au fost eliminati din breasla?

Multumesc(editat de HotNews.ro)



Cristian Tudor Popescu

Eliminati din bresla nu imi aminentesc, dar au fost pusi in discutia Consiliului de Onoare destui jurnalisti care au primit apoi un vot de blam.



întrebarea nr. 42 P

Va considerati vinovat intr-o oarecare masura de esecul lui Crin Antonescu la prezidentiale?



Cristian Tudor Popescu

Cum v-am spus, l-am votat pe Crin Antonescu in turul I. Ceea ce nu m-a oprit sa il critic fara menajamente pentru iesirea lui de tip CV Tudor la anuntarea rezultatelor turului I. De asemenea, m-au dezamagit modelul moral preferat de dl Antonescu, adica actorul si cantaretul Tudor Chirila, precum si afirmatia domniei sale ca l-ar vota in turul al II-lea si pe Gigi Becali su CV Tudor daca adversarul lor ar fi Traian Basescu. Cred ca motivul principal pentru care dl Antonescu nu a ajuns in turul II sunt platforma si sprijinul modest pe care i le-a asigurat PNL.



întrebarea nr. 43 arpad goncz

Jurnalismul ca profesie este in moarte clinica de vreo 2 ani,pentru ca in absenta, ignorarea sau sfidarea regulilor nu se mai poate vorbi de o meserie.A ramas doar prestatorul de servicii din presa.Cum explicati ca exact cind breslei ii mergea cel mai bine,ca salarizare,conditii de munca si in parte ca statut social "lucratorul" din presa a ales non-combat-ul ,colaborationismul sau rutina ratingului ieftin?



Cristian Tudor Popescu

Daca va mai amintiti, eu mi-am dat demisia din functia de presedinte CRP tocmai atunci cand jurnalistii erau foarte bine platiti, chiar prea bine, cu bani pompati din afara presei. Am precizat atunci ca aceasta injectie otravita va duce la malformatii teribile.



întrebarea nr. 44 andreea Marin

Asa cum politicienii au raspundere pentru banii publici dvs ar trebui sa aveti responsabilitatea cuvintelor spuse cetatenilor prin intermediul oamenilor (asa consider ca-i cinstit si corect) ... nu toti oamenii dispun de o tribuna de unde se pot adresa publicului...Dvs considerati ca sunteti 100% de buna credinta cind evaluati un subiect de presa ?


Sa exemplific ...


Ca un reprezentant de seama al presei romanesti, n-am vazut nici un comentariu la incredibila situatie de la Antena 3 din seara turului II al alegerilor prezidentiale din Decembrie 2009 cind diversi actori ai vietii politice din Romania faceau "pe fata" campanie electorala pentru un anumit candidat cind mai erau 2-3 ore pina la incheierea scrutinului.



Cristian Tudor Popescu

Comentariul meu consta de ani de zile, si cred ca este destul de elocvent in absenta mea totala de pe postul Antena 3. Postului Realitatea TV, la care am aparut in campanie, i-am adresat in luna septembrie un text public in care averitizam asupra "propagandizarii" anti-Basescu a postului si am rugat publicul sa ia aparitiile mele la Realitatea in mod separat de celelalte emisiuni.



întrebarea nr. 45 nea vasile

Presa scrisa moare cam peste tot, d-le Popescu. Seattle Post-Intelligencer sau Denver"â„¢s Rocky Mountain News sint doar 2 exemple din 2009 (supranumit si "The Year The Newspaper Died"). De vina e si criza, dar raspindirea exponentiala a presei online. Mai exista si exemple pozitive...dar gratuite, ca ziarul "Metro" care apare in toata lumea.

Disparitia unor ziare in Romania apare, deci, fireasca in context general.

Problema presei in Romania una mult mai grava: nu are jurnalisti adevarati, cu statura morala si deontologie profesionala. Ce se vede din afara este o tropaiala de rinoceri, dezgustatoare si plina de ura. Utilizarea de apelative ca "presa fecală","felaÃie"(Citez din "Felosoful care nu este") ar insemna realmente sinucidere pentru un jurnalist din lumea civilizata.


D-le CTP, de ce nu incercati sa incepeti cu dvs., deci mizind pe exemplul personal, o reala reforma a jurnalismului in Romania?


Va multumesc.



Cristian Tudor Popescu

Presa fecala si felatie sunt exprimari cu caracter aproape stiintific, nicidecum scabroase sau obscene.



întrebarea nr. 46 Blogger

Buna ziua, d-le CTP,


Este normal ca Mircea Badea, sau orice alt jurnalist, sa citeze din bloguri in emisiunea sa fara acordul posesorilor continutului? Este vorba de citat mai consistent decat cele 200 si ceva de cuvinte permise de Clubul Roman de Presa.


Va multumesc:)



Cristian Tudor Popescu

curat violare de domitil, dar se citeste, si daca are cineva ceva de zis, tipam ca se incalca libertatea presei



întrebarea nr. 47 C.T.C

1.

- Ce parere aveti despre aparitiile domnului Bogdan Chireac pe postul Realitatea TV ulterioare scandalului de santaj in care a fost implicat ?


2.

- Spuneti-mi care credeti dumneavoastra ca sunt, sau ar trebui sa fie, calitatile unui jurnalist adevarat chiar daca acesta joaca intr-o liga mult inferioara celei in care joaca Sorin Rosca Stanescu si altii ca el.



Cristian Tudor Popescu

Cinste si gramatica



întrebarea nr. 48 Suporter Virtual

1. Cum va explicati faptul ca Mircea Badea a fost ales cel mai bun jurnalist din Romania, la Gala de la Realitatea TV?

2. De unde ati avut 600.000 USD, iar fostii dvs adjuncti de la Adevarul cate 300.000 USD, pentru a incepe ziarul Gandul?

3. Dupa moartea dlui Tinu au iesit la iveala multe lucruri murdare despre dumnealui. Cum de ati acceptat sa ii fiti coleg, cat timp dvs criticati tocmai asemenea comportamente?

4. Sunteti recunoscut drept un om de succes, mai ales prin luarile de pozitie la TV. Cum va explicati faptul ca ziarele conduse de dvs au fost in cadere libera, in timp ce altele facute de tineri necunoscuti inca se mentin pe piata?



Cristian Tudor Popescu

1. Pentru ca in Romania nu se mai intelege exact ce e acela un jurnalist. Si nu e vina lui Mircea Badea.

2. Am mai spus-o, sunt banii pe care i-am obtinut din vanzarea actiunilor de la Adevarul, n-au fost 600.000. Colegii mei de la Adevarul aveau banii, din cate stiu, din aceiasi sursa.

3. Dumitru Tinu a fost, tehnic vorbind, un jurnalist foarte bun. Relatiile mele cu el au fost de natura strict profesionala. Nici nu stiu unde statea, nu aveam atingeri cu activitatea lui in afara ziarului.

4. Adevarul a fost in "cadere libera" vreme de 15 ani, cand am plecat de acolo avea peste 120.000 de abonamente si 500.000 de euro profit anual. Gandul s-a incapatanat sa fie un ziar de calitate, fara concesii tabloide, are acum nisa lui restransa de public, dar sanatoasa. Regretati ca n-am facut din Gandul un Click de succes?



de Redactia HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.