Ultima oră

Vizantenii se rascoala fiindca isi vor pierde padurile

Ziarul de Vrancea
9 ian 2010 1290 vizualizări
Taranii din Vizantea Livezi se pling ca in timp ce ei nu sint pusi in posesie, suprafete intregi de padure se exploateaza la ras u defrisarile au fost reluate anul acesta dupa ce in 2009 Prefectura a solicitat ICAS Bucuresti sistarea acestora u la mijloc este vorba de 700 ha de padure revendicata de vizanteni

Un grup de tarani de la Vizantea Livezi s-a rasculat din nou ieri, nemultumiti fiind ca in zona au reinceput taierile din padure, desi ei nu au fost pusi in posesie nici pina acum. Proprietarii de paduri s-au plins ieri ca au reinceput taierile masive de padure pe o suprafata solicitata de ei spre retrocedare, dupa ce o vreme acestea au fost sistate la cererea prefectului Ion Oprea. "O suprafata de 700-800 de hectare de padure buna trebuie retrocedata, insa de citeva zile se exploateaza iar in zona. O vreme s-au stopat taierile, acum au reinceput. Sint taieri abuzive care se fac cu complicitatea institutiilor statului", a afirmat presedintele sindicatului Proprietarilor de Terenuri PROPACT, Costel Ichim. Alti doi protestatari au precizat ca s-au facut identificarile zonelor de retrocedat de catre Primaria Vizantea si Ocolul Silvic Vidra, de care apartin, pe baza martorilor si a actelor de proprietate, dar punerea in posesie nu s-a realizat. "Se tergiverseaza punerea in aplicare deoarece sint interese la mijloc. Primarul Fanica Ciubotaru nu vrea sa ne ajute deloc. S-a spus ca zona este de cercetare, la un moment dat, insa se pare ca este de jefuire", a spus un proprietar. Suprafata de 230 de hectare a fost data Primariei de catre Ocolul Silvic Vidra, acum citiva ani, insa edilii au motivat ca din lipsa de bani si specialisti nu pot trece la puneri in posesie. Oamenii din Vizantea cred insa altceva si nu mai au rabdare, chiar daca, mai afirma ei, "legea e timpita" si de aceea se fac nelegiuiri.


Paduri revendicate de doua ori


La Vizantea, primarul Fanica Ciubotaru, care este si presedintele comisiei locale, ne-a spus cu totul altceva si anume ca de fapt suprafata avuta in vedere pentru retrocedare este de 700 ha si ca oamenii au refuzat initial o suprafata de 230 ha amplasata intr-un loc, pe care acum o vor. In plus multi dintre ei nu mai au dreptul de a fi pusi in posesie pentru ca si-au primit mare parte din paduri. "Noi de-a lungul timpului am mai pus in posesie pe baza Legii 18/1991 si a Legii 1/2000, dar acum vor sa li se dea terenuri pe vechile amplasamente conform Legii 247/2005, desi ei au fost pusi deja in posesie. Si am foarte multe exemple. Sint persoane care aveau de primit 3,17 ha de padure, sa zicem. Au primit pe legile 1 si 18 cele 3 hectare si mai au 0,17 ha. Ei vor sa li se retrocedeze intreaga suprafata din nou, dar de data asta pe vechiul amplasament, conform Legii 247. Asta in conditiile in care oamenii au exploatat deja din padure suficient lemn. Acum noi ce sa facem, sa-i dam Ocolului Silvic o padure taiata si oamenilor o alta padure noua, neatinsa dupa ce au taiat-o pe a lor? Imi pare rau ca unii au inteles gresit. Voi merge insa saptamina viitoare la Prefectura sa analizam situatia si sa gasim solutii pentru ca noi vrem ca oamenii sa nu fie nedreptatiti nicicum", ne-a declarat primarul Fanica Ciubotaru.


Subprefectul Hornea ameninta cu controalele


Avind in vedere solicitarile proprietarilor de a-si primi inapoi padurile, Prefectura a cerut la mijlocul lunii noiembrie, anul trecut, stoparea taierilor de paduri din zona. "Pentru a veni in sprijinul persoanelor care au depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor cu destinatie forestiera ce se regasesc in unitatea U.P. IV Vizantea "" Ocolul Silvic Experimental Vidra, Institutia Prefectului judetului Vrancea a solicitat Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti si Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, ca pina la solutionarea dosarelor de reconstituire sa sisteze, in limita posibilitatilor legale, lucrarile de ingrijire si conducere a arboretelor, respectiv exploatarea produselor secundare "rarituri", autorizate si contractate de agenti economici ca masa lemnoasa pe picior", au precizat oficialii Prefecturii le momentul respectiv. Oamenii au atras atentia reprezentantilor Prefecturii in repetate rinduri ca in timp ce dosarele lor de retrocedare sint tergiversate, in padure au loc taieri masive, taman pe terenurile ce urmeaza a le fi retrocedate. Motiv pentru care reprezentantii guvernulului in teritoriu au dispus o serie de controale in zona. "Am fost sesizati ca la Vizantea "" Livezi oamenii sint revoltati. O sa mearga acolo o comisie formata din functionari ai Prefecturii sa vada despre ce este vorba. Oamenii nu au fost improprietariti acolo. Ei spun ca padurea a apartinut batrinilor lor, dar comisia locala de aplicare a legilor fondului funciar nu le-a admis actele. In plus, Directia Silvica nu a pus la dispozitie padurea. Prefectura a mai trimis un control acolo in luna decembrie si a cerut ICAS sistarea lucrarilor. Probabil ca acum lucrarile au fost reluate, nu stim daca sint sau nu legale. Vom verifica. Vom verifica si activitatea comisiei locale", a amenintat subprefectul Sorin Hornea.


La Vizantea este o "agitatie artificiala"


Problema de la Vizantea se va rezolva probabil prin incheierea unui alt protocol cu Directia Silvica pentru o alta suprafata de teren. Deocamdata insa primarul Fanica Ciubotaru considera ca in zona reclamata de proprietarii de paduri se fac lucrarile uzuale de igienizare. " Zona respectiva n-a fost niciodata a ICAS, asta este clar. Acolo e o suprafata care a apartinut particularilor, dar pe care acum doar o administreaza Ocolul Silvic. Eu nu stiu care este angajamentul acestuia privind igienizarea. Nu stiu daca s-a propus raritura sau taiere la rind, dar stiu ca se marcheaza tot ce se taie", a precizat primarul de la Vizantea Livezi. De cealalta parte, reprezentantii Directiei Silvice considera ca la Vizantea este o falsa problema.

"Nu pot sa ma pronunt exact in aceasta chestiune deoarece suprafata cu pricina nu este pe raza noastra, ci in administrarea O.S.E. Vidra. Din ce am discutat cu domnul Ivan, seful de ocol de acolo, am inteles ca a fost depusa documentatia catre comisia locala Vizantea-Livezi. Si de acolo nu s-a inaintat, cum ar fi trebuit, catre comisia judeteana. Oricum, eu stiu ca la solicitarea proprietarilor, lucrarile au fost sistate in luna noiembrie. Am auzit si eu ca ar fi fost la fata locului citiva cetateni, cu cei de la Propact, si ca ar fi identificat taierile la locul cioatei. Din punctul meu de vedere este o agitatie artificiala, exista poate interese pe care eu n-am de unde sa le stiu. De ce n-au facut tam-tam din noiembrie, daca aveau dreptate? Mai intii ar trebui ca cei din comisia locala sa rezolve dosarele si sa le trimita mai departe, pentru a se clarifica situatia", a precizat si Petrica Tudosa, directorul Directiei Silvice Focsani. (D. GANEA, C. FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 19 ore, 42 minute, 28 secunde
Sa fim realisti! De ce sa nu fie retrocedate padurile oamenilor. Pot fi retrocedate proprietatile precum cele din Suceava, ale Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor si nu pot fi retrocedate cele citeste integral
, acum 739370 zile, 19 ore, 42 minute, 28 secunde
Am vazut primarul vizantenilor la Antena 3! Este un mafiot de prima clasa! Asemenea specimene ar trebui batute in cuie la intrarea in localitate si transmis in direct la TV! E o procedura medievala citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.