Ultima oră

Boboteaza a venit cu apa sfintita la pet

Ziarul de Vrancea
7 ian 2010 1156 vizualizări
Credinciosii au luat parte in numar mare la slujba de sfintire a apelor si au plecat acasa cu agheasma in bidoane de plastic sau galeti. La Vidra, obiceiul celor trei cruci sculptate in gheata a continuat si in acest an

Boboteaza, sau Botezul Domnului, una dintre cele mai populare sarbatori la romani, a adunat si in acest an sute de credinciosi la biserici, mai ales ca proverbialul ger al Bobotezei a fost mai blind ieri. In Focsani, la bisericile de cartier, oamenii au venit inarmati cu sticle, bidoane de plastic, cofere sau chiar galeti, pentru a duce acasa "agheasma mare", care are un rol benefic pentru toata gospodaria. Citeva zeci de oameni erau adunati ieri la prinz in curtea Bisericii Sf. Andrei, unde, dupa oficierea slujbei religioase, si-au umplut vasele aduse de acasa cu apa sfintita. Ca de fiecare data, credinciosii nu au putut rezista "ispitei" de a se imbulzi pentru a ajunge primii la apa. Si la Biserica Sf. Dumitru din cartierul Bahne oamenii au venit cu piosenie pentru a lua acasa o sticla de agheasma care tine tot anul si o crenguta de busuioc. "Agheasma mare este buna de boli, dar si pentru bunul mers al gospodariei. Este bine sa se ia 7 zile la rind, incepind de miine (azi, n. r.). In fiecare an venim la Boboteaza, cum sa nu"¦", ne-au spus doua enoriase care si-au impartit o crenguta de busuioc pentru coferele cu apa sfintita.

Cruci de gheata la Vidra

Cu toate ca au fost afectate de modernitate si chiar de conditiile meteo, traditiile legate de Boboteaza au parte de continuitate si respect in unele sate din zona montana a judetului, dar nu numai. La fel cum s-a intimplat si in anii trecuti, atunci cind vremea a permis, oamenii din satul Burca, comuna Vidra, au respectat cu sfintenie una dintre cele mai apreciate si spectaculoase obiceiuri.

Citiva tineri s-au luptat cu temperaturile scazute si, din timp, au reusit sa taie in gheata trei cruci, pe care le-au asezat apoi in curtea bisericii. Desi mai putin numeroasa comparativ cu anii din urma, asistenta formata din crestini ortodocsi nu a lipsit de la slujba de Boboteaza, care a inceput dis de dimineata, de la ora 7.00. Dupa ce au ascultat in biserica predica preotului si au aflat ca apa sfintita in aceasta zi de sarbatoare ii va pazi de rele pe tot parcursul anului, enoriasii au luat parte timp de aproximativ o ora la slujba de sfintire a apei tinuta in afara bisericii. Cu mic, cu mare, satenii s-au aratat nerabdatori sa-si umple recipientele cu apa tamaduitoare, ba chiar unii au venit cu galeti cu apa gata pregatite de acasa, de teama ca lichidul miraculos sa nu inghete. Dupa cum este obiceiul, satenii vor profita de sarbatoarea Sfintului Ioan Botezatorul de astazi pentru a stropi cu agheasma toate incaperile casei, grajdurile animalelor, paminturile, pentru ca acestea sa fie ferite de boli sau alte necazuri. (M. BESLEAGA, C. FANARU)

CASETA


"Trafic" cu cele sfinte la Focsani


Botezul Domnului a reprezentat pentru unii comercianti din Focsani, dar si pentru cersetorii "plantati" la usile bisericilor, o mana cereasca. Ieri la prinz, cu ceva clipe inainte ca preotul sa iasa pentru a sfinti apa pentru a o imparti credinciosilor, la o biserica din buricul tirgului doua doamne vindeau legaturi de busuioc cu 2 lei manunchiul. Pentru unii credinciosi, care se gindeau ca nu vor apuca vreo ramurica de la preot, a fost o "afacere", insa pentru altii, pretul pentru florile de busuioc a fost considerat ceva cam scump. Unii nu s-au dat in laturi sa afirme la adresa vinzatoarelor de flori sfinte ca pun suprapreturi, folosindu-se de sfinta sarbatoare a Botezului Domnului pentru a trai bine in viata de pe Pamint. (I. C.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.