Ultima oră

EDUCATIE:Sindicalisti nemultumiti versus ministru optimist -www.impactnews.ro

Ziarul de Vrancea
5 ian 2010 457 vizualizări
Furie si amenintari de o parte a baricadei, liniste si propuneri salvatoare de cealalta parte. Astfel se poate caracteriza intilnirea de astazi dintre sindicalisti si ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Cornea: Atacăm ordonanta la Curtea Constitutională


"Aplicarea Legii Salarizarii Unitare ad literam ar duce la perderea a 40-50% din venituri, ceea ce e in contradictie cu toate declaratiile pe care le fac cei din Guvern", a declarat Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei Spiru Haret.


în completare, Aurel Cornea, liderul FSLI, a anuntat că ordonanta in discutie va fi atacată la Curtea Constitutională prin Avocatul Poporului.


6% pentru Educatie doar pe hirtie


Nemultumirea sindicalistilor se referă si la bugetul alocat Educatiei, care, desi ajunge la 6% din PIB, presupune o scăderea a fondului de salarii, in conditiile in care banii trebuie impărtiti si cu un alt minister, cel al Tineretului si Sportului, alipit Educatiei. Totodata, Guvernul a ajuns la procentul de 6 % prin anticiparea unor venituri proprii in sistem de aproximativ 100 de miliarde de lei, o suma considerată exagerat de mare.


"Banii pentru salarii s-au redus si au crescut exponential cei pe care trebuie să-i recuperăm prin activitatea extrascolară sau de cercetare. Situatia ne ingrijorează si nu duce la terminarea in conditii bune a anului scolar", a avertizat Cornea.


Solutiile lui Funeriu


In schimb, ministrul Funeriu a gasit solutiile pentru ca disponibilizările cadrelor didactice să nu afecteze actul educational:


-Directorii si directorii adjuncti să nu mai fie derogati de ore.

- Să se majorareze efectivele minime de prescolari si elevi, care permit dobindirea personalitătii juridice a unitătilor de invatamint.

-Sa se organizaze clasele I, a V-a ºi a IX-a din unitatile de invatamint din mediul urban la limita maxima prevazuta de lege de 30 de elevi.

- Profesorii si invatatorii cu grad didactic unu si cu peste 25 de ani vechime să nu mai beneficieze de o scădere a normei cu două ore.


O noua runda de negocieri va avea loc saptamina viitoare, pe 12 ianuarie


SURSA:www.impactnews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.