Ultima oră

AFACERI: Bugetul de stat 2009/2010: Jumatate din banii alocati pentru proiecte europene nu au fost cheltuiti

Ziarul de Vrancea
5 ian 2010 456 vizualizări
In 2009 au fost cheltuiti mai putin de jumatate din banii prevazuti in bugetul de stat, pentru "proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile" - constatam, facand comparatie intre bugetul de stat pe 2009 si proiectul de buget pe 2010

Initial, erau prevazuti 7,654 miliarde lei pentru plati pe proiecte cu fonduri UE postaderare. Executia bugetara preliminata pe 2009 arata acum ca numai 3,814 miliarde lei au fost cheltuiti efectiv. Sumele primite de la UE sunt si ele diminuate cu aproximativ un miliard de lei.


Cifrele publicate la inceputul anului 2009 de Ministerul Finantelor Publice aratau ca se vor efectua cheltuieli de 7,654 miliarde lei in contul proiectelor cu fonduri UE postaderare. Aceasta inseamna ca Guvernul aloca 7,654 miliarde lei pentru a putea plati deconturi in cadrul proiectelor, pe masura ce aceste proiecte avanseaza si beneficiarii desfasoara activitati.


La rectificarea bugetara din luna august s-a redus suma anticipata a fi cheltuita pana la finalul anului 2009 cu proiectele, de la 7,654 miliarde lei la 5,9 miliarde lei. Reducerea nu a fost suficienta, autoritatile avand o performanta mult mai slaba decat se asteptau, chiar dupa rectificarea din august, astfel ca in proiectul de buget pe 2010, executia preliminata 2009 este de 3,814 miliarde lei la capitolul "proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile".


De mentionat ca aici se includ platile efectuate in cadrul programelor cu Fonduri Structurale, Programul National de Dezvoltare Rurala, Programul Operational de Pescuit si alte fonduri postaderare, de la bugetul de stat. Pentru anul 2010 suma anticipata a fi cheltuita pe proiecte europene este de 5,850 miliarde lei.


Daca analizam bugetul general, cheltuielile cu proiecte europene ajung la 6,6 miliarde de lei in 2009, aici fiind incluse cheltuielile autoritatilor locale si altor institutii publice finantate din bugetul de stat. De asemenea, suma prevazuta este semnificativ mai ridicata si pentru 2010: 12 miliarde de lei.


In ceea ce priveste rambursarile de la Comisia Europeana pe proiecte, acestea se reflecta la capitolul "sume primite de la UE in contul platilor efectuate si sume in curs de distribuire". Si aici veniturile anticipate in 2009 au fost mult mai mici decat cele realizate efectiv. Initial, suma prevazuta a fost de 4,522 miliarde lei, iar la rectificarea bugetara din luna august sumele au fost reduse cu 350 milioane de lei. Adica oficialii se asteptau ca rambursarile sa ajunga la 4,172 miliarde lei.


In proiectul de buget pe 2010 cifra apare diminuata cu peste un miliard de lei, astfel ca la finalul anului 2009 sumele primite de la UE se ridica la numai 2,93 miliarde lei. In schimb, se propune ca aceste sume sa ajunga la 3,28 miliarde lei in 2010.


de Ioana Morovan HotNews.ro, EurActiv.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.