Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE:Subiectele Zilei 05.01.2010

Ziarul de Vrancea
5 ian 2010 496 vizualizări
Sindicalistii din educatie merg cu ordonanta la Curtea Constitutionala; Judecatorii, inamovibili si inamendabili; Temperaturi peste medie si risc de inundatii; Holograma Lucy a lansat pasaportul 666 si in Bucuresti

Cum a impartit Mazare o mostenire de 30 milioane de euro. Un teren valoros din Constanta, de pe malul Lacului Mamaia, nu a fost retrocedat fostilor proprietari, in ciuda faptului ca acestia beneficiau si de o decizie favorabila din partea CEDO. In schimb, Primaria Constanta a impartit terenul in bucati si l-a dat unor persoane cu drepturi dubioase: unui constantean al carui nume doar seamana cu cel al fostului proprietar; unei persoane decedate de cinci ani; unui om de afaceri care a dat la schimb un teren dintr-o alta zona a orasului. Mostenitorii spun ca in tot acest timp au fost contactati de reprezentantii unei agentii imobiliare care le-au propus sa le cumpere "drepturile litigioase" pentru o suma mult mai mica decat valoarea terenului, scrie Romania Libera.


Sindicalistii din educatie merg cu ordonanta la Curtea Constitutionala. Ordonanta de guvern privind disponibilizarea, in 2010, a 15.000 de cadre didactice poate fi modificata, sustin sindicalistii din preuniversitar, care au de gand sa atace actul la Curtea Constitutionala. Intalnirea de astazi a sindicalistilor cu ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, va fi un fel de interogatoriu pentru noul ministru, anunta presedintele executiv al Federatiei Sindicatelor din Invatamant (FSI) "Spiru Haret", Marius Nistor, care asteapta cateva raspunsuri de la Daniel Funeriu: "Ce criterii si ce argumente au avut in vedere reprezentantii Ministerului Educatiei cand au decis sa reduca 15.000 de posturi din preuniversitar? De ce in OUG 114/2009 a fost publicata doar anexa cu numarul exact de posturi din preuniversitar si nu sunt intocmite si date publicitatii listele cu numarul de posturi ce urmeaza a fi reduse din administratia publica locala si centrala?". Integral in Romania Libera.


Judecatorii, inamovibili si inamendabili. Magistratii isi judeca intre ei dosarele de contraventie, castigand de fiecare data. Oricate permise le-ar suspenda Politia Rutiera, judecatorii si le recastiga lejer in instanta. De 11 ori au incercat politistii sa-i amendeze sau sa le suspende permisele unor judecatori si de fiecare data acestia le-au anulat procesele-verbale in instanta. De exemplu, sotul judecatoarei Bosoc a ramas fara permis pentru depasire interzisa, iar consoarta i-a sarit in ajutor la proces, ca martor ocular. Iar judecatorul, coleg cu martora, le-a dat castig de cauza, scrie EvZ.


Temperaturi peste medie si risc de inundatii. Anul 2010 nu are semne prea bune din punct de vedere hidrologic. Potrivit Institutului National de Hidrologie, inceputul de an vine cu precipitatii din belsug si posibile inundatii. Un prim pas in adeverirea prognozei e facut odata cu avertizarea de inundatii pe Dunare. Hidrologii au extins, ieri, avertizarea cod galben si pentru sectorul Portile de Fier, aceasta fiind valabila pana lunea viitoare (pe sectoarele Turnu Magurele-Zimnicea, Gruia-Corabia si Isaccea). Asta, dupa ce duminica a fost emisa o atentionare de inundatii pentru sectoarele Turnu Magurele-Zimnicea si Isaccea, valabila pana joi, 7 ianuarie. Integral in EvZ.


Traian Basescu a notificat ca a respins-o pe Lidia Barbulescu pentru sefia Inaltei Curti. Presedintia a notificat Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in legatura cu respingerea propunerii CSM de numire a Lidiei Barbulescu la conducerea ICCJ, procedura de depunere a candidaturilor fiind reluata cu incepere din 22 decembrie 2009. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul instantei supreme, Administratia Prezidentiala a remis institutiei adresa numarul 3848 din 22 decembrie 2009, astfel de la acea data pot fi depuse in termen de 30 de zile candidaturile pentru functia de presedinte al ICCJ. Cititi mai mult in Gardianul.


In 2010, salariile inghetate - scenariul cel mai optimist. Unii specialisti in resurse umane si patroni spun ca multi angajati nu pot spera la o marire de leafa in prima parte a lui 2010. Primele semne de revenire a pietei muncii se vor ivi cel mai devreme in al doilea semestru din 2010, iar primele cresteri ale veniturilor vor fi in vanzari si IT. Specialistii in resurse umane avertizeaza ca cei care nu-si vor pierde locul de munca, nu pot spera la majorari salariale. Autoritatile au anuntat deja ca veniturile bugetarilor si pensiile vor ingheta, cu exceptia salariului minim, care va urca de la 650 la 705 lei pe luna, scrie Adevarul.


Holograma Lucy a lansat pasaportul 666 si in Bucuresti. Noul pasaport costa 266 de lei si este valabil 5 ani. Deocamdata, pasapoartele biometrice si cele simple pot merge paralel. Noul pasaport are 50 de elemente de siguranta, fata de 32 de elemente, cate avea cel vechi. Mai are si un cip cu datele personale, imaginea faciala tridimensionala si amprentele a doua degete. Toate elementele de siguranta nu se spun, insa multe dintre ele sunt vizibile numai in conditii speciale. "Este unul dintre pasapoartele cele mai securizate din lume, nu numai din Europa", se mandreste Emanuel Cate, directorul Serviciului Public Comunitar pentru Evidenta si Eliberarea Pasapoartelor Simple, Bucuresti. Cititi mai mult in Gandul.


"Prima Casa", pe cale de a fi deturnata catre ANL. Peste o jumatate de miliard de euro reprezentand plafonul neconsumat in 2009 s-ar putea realoca pentru acest an, cu un accent mai mare pe constructia de locuinte. Desi blocajul temporar al Programului "Prima Casa" "" in sensul neprelungirii garantiilor de stat pe 2010 "" parea a se datora unei neglijente a Guvernului sau timpului scurt scurs de la investirea acestuia, in realitate, el pare a fi determinat de satisfacerea unor interese ale constructorilor agreati de putere, mascati probabil sub umbrela ANL. Integral in Romania Libera.



de S.P. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.