Ultima oră

Disponibilizari, salarii inghetate si multe zile fara plata

Ziarul de Vrancea
5 ian 2010 3410 vizualizări
In 2010, Guvernul Boc i-ar putea trimite pe bugetari in concediu fara plata in fiecare luna, masura fiind luata pentru reducerea cheltuielilor bugetare u in consecinta, primarul Focsaniului militeaza pentru saptamina de lucru de patru zile, adica ziua de vineri sa fie libera pentru toti u din aceasta luna va incepe si aplicarea legii salarizarii unice in domeniul bugetar, care inglobeaza sporurile in salariul de baza u totusi, de cresteri vor beneficia doar cei cu salarii foarte mici u in timp ce sindicalistii sint nemultumiti de cuantumul salariului minim pe economie si ameninta cu protestele de strada, sefii institutiilor publice spera in disponibilizarile de personal doar pe hirtie

Piinea vrinceanului cea de toate zilele va fi cistigata in 2010 cu foarte multa truda si sudoare. Multumitii vor fi cei care vor avea totusi o slujba, chit ca nu vor mai beneficia de unele sporuri, tichete sau pur si simplu veniturile le vor fi reduse din cauza zilelor fara plata. Si asta pentru ca 2010 se anunta anul lipsei de bani. Bugetele consiliilor judetene vor scadea cu 15 pina la 20% pentru a forta administratiile locale sa puna un accent mai mare pe stringerea impozitelor locale. De asemenea o veste proasta pentru bugetari - din ianuarie, in fiecare luna, pe termen nedefinit, oamenii ar putea avea intre 4 - 10 zile libere fara plata, ceea ce va insemna practic scaderea dramatica a salariilor. Totodata, in tot sectorul bugetar nu se mai dau tichete de masa sau de vacanta. Pensiile ingheata, la fel si salariile. Majorarile la alimente si bezina vor fi puse pe seama faptului ca s-au taiat subventiile in agricultura, a cresterii accizelor si a devalorizarii leului. Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, precum si Legea nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice au la rindul lor, aplicabilitate larga in 2010.


Citeva date despre Bugetul pirjolit


Romania trebuie sa taie, in 2010, trei miliarde de euro din cheltuielile publice pentru a atinge un deficit bugetar de 5,9% din PIB, dupa cum s-a agreat cu FMI. In 2010, fondul de salarii trebuie sa scada cu 0,3% din PIB (aproximativ 380 milioane de euro), in timp ce investitiile, cu 0,2% din PIB, adica 253 milioane de euro, potrivit raportului de evaluare al Fondului din luna septembrie. Schita de Buget pe 2010 are citiva indicatorii macro-economici printre care se numara un deficit bugetar de 5,9%, venituri totale prognozate in valoare de 166,709 miliarde lei, cheltuieli de 197,904 miliarde lei (o reducere de 1,2% fata de 2009), un fond se salarii de 7,8% din PIB, la o rata de schimb de 4,2 lei/euro. Se anticipeaza astfel o crestere economica de 0,5% cu un PIB de 526,5 miliarde de lei, media anuala a inflatiei fiind de 3,7%, iar rata somajului se anticipeaza a fi de 6,2%. "La bugetele locale estimam o reducere a cheltuielilor de personal de la 17,9 miliarde lei in anul 2009, la 17 miliarde lei in anul 2010, ca urmare a aplicarii Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice", arata Ministerul Finantelor Publice.


Saptamina de lucru de 4 zile


Surse din Guvern sustin ca, pe fondul temerilor ca banii de la Buget nu vor ajunge nici in anul 2010 pentru plata salariilor bugetarilor, metoda trimiterii lor in concediu fortat ar urma sa fie continuata. Din aceasta cauza, Ministerul de Finante ar fi luat in calcul chiar si cite 10 zile de concediu neplatit in fiecare luna in unele sectoare. Zvonul, insa, nu pare a fi credibil, avind in vedere ca 10 zile de concediu fara plata ar insemna aproape jumatate din timpul de lucru normal, pentru ca o asemenea masura ar conduce la blocarea sistemului institutional din Romania. Referitor la zilele libere neplatite conf. art. 10 din Legea 329/2009, procentul de diminuare a cheltuielilor va fi de 15,5 %. Chiar daca diminuarea de 15,5 % inseamna 3,20 de zile, se va rotunji si se vor acorda 4 zile libere. Masurile stabilite pentru diminuare se vor aplica in baza unui act administrativ emis de conducatorul institutiei, dupa solicitarea avizului reprezentantilor salariatilor (comisia paritara in cazul functionarilor publici). Diminuarea timpului de lucru cu 4 zile a dat in ultimele 2 luni ale anului 2009 destul de multa bataie de cap in sistemul bugetar. "Cind cauti pe cineva, constati ca nu este la munca fiindca este in concediul fara plata. A fost cam debandada pina acum. Toata lumea intelege ca e criza, dar sa se stabileasca niste zile cind se poate lua concediu fara plata. Nu asa, toata ziua-bunaziua cind ii cauti oamenii nu sint la serviciu. Eu cred ca cel mai bine sa se stabileasca saptamina de lucru la 4 zile, adica ziua de vineri sa fie libera pentru toti. Asa nu mai incurcam pe nimeni si stiu si cetatenii ce au de facut", ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi.


Si totusi putini cred in disponibilizari


La finele anului trecut s-a trecut la reducerea numarului de angajati in institutiile bugetare, cu pina la 20%. Prima institutie vrinceana afectata a fost Inspectoaratul Teritorial de Munca, unde 16 posturi au fost anulate, cu 14 persoane trimise in somaj inca inainte de Craciun. In urmatoarele luni vor urma si alte reduceri de posturi. In pofida acestor evidente, oficialii judeteni spera ca reducerea numarului de functionari publici sa nu le afecteze activitatea. "Nu stiu"¦ asteptam reglementari de la Guvern. Sper sa nu se puna problema, dar noi avem 4 - 5 posturi libere pe care nu am putut sa le ocupam anul trecut, asa ca o solutie ar fi prin blocarea acestor posturi sau reducerea lor din schema de personal" ne-a declarat subprefectul Sorin Hornea. Cit despre situatia din deconcentrate, oficialii Prefecturii sustin ca nu au inca nici o cifra exacta. Nici la Primaria Focsani lucrurile nu sint deocamdata clare privind disponibilizarile de personal, toata lumea se asteapta sa se taie in special posturile de pe hirtie, din organigrama, cele care, practic, n-au fost ocupate pina acum. "Deocamdata nu putem avea un raspuns clar deoarece nu au fost primite nici un fel de precizari din partea Guvernului. Se vor lua in discutie aceste probleme in momentul in care vor fi primite precizarile legale", a subliniat purtatorul de cuvint al Primariei, Mirela Andrei.


Pina la jumatatea lui 2010, salariul minim ramine la 600 lei


Salariul minim pe economie pentru anul 2010 va ramine in proiectul de buget la nivelul de 600 lei si ar putea fi majorat abia din semestrul II, dar conditionat de evolutia economiei, in timp ce pentru bugetari prima treapta de salarizare va fi limitata la 705 lei, nivel inclus in legea unitara. Surse oficiale au declarat totodata ca o eventuala majorare a salariului minim pe economie este luata in calcul abia din semestrul II al anului viitor, dar conditionat de evolutia economiei in primele sase luni. Legea de salarizare unitara in sectorul bugetar, care va fi aplicata incepind cu 1 ianuarie 2010, stabileste ca valoarea coeficientului de ierarhizare in functie de care sint calculate salariile bugetarilor este de 705 lei pentru anul 2010, iar cresterea acestui coeficient dupa anul 2010 va fi conditionata de reducerea numarului de angajati din sistemul public. Legea mai stabileste ca, in anul 2010, salariile bugetarilor vor fi majorate numai in cazul remuneratiilor care au un nivel mai mic de 705 lei/luna si fara a depasi aceasta valoare. Cei mai avantajati de aceste modificari salariale vor fi cei care au in prezent lefurile cele mai mici din sistem si carora le va creste baza de calcul a salariului.


Sindicatele nemultumite ameninta cu iesirea in strada


Sindicatele au anuntat ca sint nemultumite de proiectul de buget pe 2010, precizind ca acesta este construit pe un salariu minim de 600 de lei care va duce la discriminari intre sectorul public si cel privat, in acest context anuntind miscari de strada incepind din prima luna a anului. Liderii sindicali spun ca nu este normal sa existe doua salarii minime pe economie, 600 si 705 lei, subliniind ca aceasta discriminare va accentua dezechilibrele economice. "Nu putem fi de acord cu aceste salarii inechitabile. Sint de acord cu colegii mei de la Bucuresti si cred ca se impune demararea unor miscari de protest", ne-a declarat si liderul Sindicatului Judetean al Lucratorilor din Primarii, Dan Budisteanu. Confederatiile sindicale au solicitat Ministerului Muncii, inca din luna octombrie, ca salariul minim pe economie sa fie majorat de la 600 lei la 705 lei incepind cu 1 ianuarie 2010, atit pentru sectorul bugetar, cit si pentru cel privat. Cit priveste reducerea de personal, liderii sindicalistilor mai cred ca organigramele institutiilor sint destul de reduse si o disponibilizare de 20% ar face ca activitatea sa fie paralizata. "Sper sa nu se puna problema disponibilzarii fiindca si asa sintem putini. Nici nu vad de unde s-ar mai putea reduce. Daca s-ar pune problema vom vedea. Cu miscarile de strada si protestele ar trebui sa discutam mai intii cu cei de la Ministerul Agriculturii si abia dupa aceea sa luam o decizie", ne-a declarat Mariana Botea, liderul sindicatului salariatilor din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea.


"Sa nu se dea afara pe nepotisme!"


Mai mult decit iesirea in strada, sindicalistii ameninta cu darea in judecata a angajatorilor, individual. "Legea 329 nu este benefica pentru noi. Nu sintem de acord cu art.10 din lege, cu zilele fara plata. Nu este normal sa trimiti un om acasa fara plata, ii iei dreptul la munca. Codul Muncii spune clar ca salariatul poate sa-si ia concediu fara plata la cererea lui pentru completare de studii sau probleme personale. Noi am spus la toti bugetarii ca putem inainta actiune in instanta pentru neconstitutionalitatea art.10 si vom cistiga. Guvernul Boc a luat la repezeala hotariri si nu au analizat reperecusiunile. Probabil vor fi miscari de strada, precis daca nu vor lua in calcul ceea ce ce spunem noi. Din ce am discutat cu oamenii vom iesi in strada, nu se poate!", ne-a declarat Emil Ravoiu, liderul judetean de la Cartel Alfa, organizatie la care sint afliate mai multe sindicate ale bugetarilor. Acesta este ingrijorat si de criteriile dupa care vor fi functionarii disponibilizati. "Sa nu se dea afara pe nepotisme!", atrage atentia Emil Ravoiu, care cere gasirea unei alte solutii si nu disponibilizarea. (Doina GANEA, D. GIRLEANU)


  • Ce presupune salarizarea unica


  • Legea salarizarii unice va fi implementata pe o perioada de trei ani, incepind cu 2010, iar raportul dintre salariul minim pe economie si salariul de baza maxim va fi de cel mult 1 la 15, prin cresterea salariilor mici si medii, concomitent cu inghetarea sau majorarea cu sume mici a salariilor mari. Joburile din sistemul bugetar vor fi ierarhizate dupa o serie de criterii de echivalare a activitatii din diverse domenii bugetare. Printre acestea se numara importanta sociala a muncii prestate, riscurile asumate in desfasurarea profesiei, complexitatea si diversitatea muncii, conflictele de interese, dificultatea activitatilor specifice, sfera de relatii si interactiunea cu factorii externi, dar si conditii de acceptare pe post. Un alt criteriu se refera la nivelul studiilor, ceea ce inseamna ca un functionar cu doctorat va fi altfel remunerat decit unul cu studii medii. Evaluarea va tine cont si de complexitatea activitatii prestate, adica un paznic va fi altfel platit decit un medic. Regimul incompatibilitatilor este un alt criteriu de evaluare si se refera la faptul ca unii dintre bugetari nu au voie sa mai aiba alte joburi in afara de cel de la stat. Potrivit oficialilor din Ministerul de Finante, legea unica a salarizarii va elimina cea mai mare parte a sporurilor din sistemul bugetar, in sensul inglobarii acestora in salariul de baza, dar fara depasirea pragului de 30%. (D. G.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 5

    Adaugă comentariu
    , acum 739391 zile, 22 ore, 17 minute, 30 secunde
    Mare atentie. Guvernul Boc e in pericol de a face poc. Si apropo de asigurarile obligatorii pt. locuinte, unii concetateni ar fi foarte bine sa-si faca asigurari cat mai repede.
    , acum 739391 zile, 22 ore, 17 minute, 30 secunde
    sau ies in strada? ca de obicei in Romania doar se vorbeste mult si se actioneaza putin sau deloc.
    , acum 739391 zile, 22 ore, 17 minute, 30 secunde
    De data asta nu mai e nici Securitate, nici frica , nici nimic. Daca iese lumea acum in strada nu mai ramane piatra pe piatra. Cand ii va apuca foamea pe oameni, cam prin martie asa, va fi aiurea tare citeste integral
    , acum 739391 zile, 22 ore, 17 minute, 30 secunde
    intind prea mult coarda...... Cred ca va urma o singura solutie, sa mai putem trai in Romanie .. O NOUA REVOLUTIE....
    , acum 739391 zile, 22 ore, 17 minute, 30 secunde
    revolutia inseamna altceva decat revolta de strada. (puiule) O NOUA REVOLUTIE AR FI DACA: - fiecare ar curata zapada in dreptul casei, blocului, magazinului sau (doar pe la biserici s-a facut citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.