Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei 31.12.2009

Ziarul de Vrancea
31 dec 2009 720 vizualizări
Reforma in Educatie: intai se taie, apoi se masoara; Un interviu neconventional cu Principele Radu Duda; Insula artificiala a lui Ceausescu, fezabila astazi; "Flota" oamenilor de stiinta; Romania, in elita luptei impotriva spalarii banilor

Romania, in elita luptei impotriva spalarii banilor. Cand vorbeste despre alegerea sa ca membru in Biroul Permanent al Comitetului Moneyval, adica al Comitetului Expertilor pentru Evaluarea Masurilor de Prevenire a Spalarii Banilor si a Finantarii Terorismului din cadrul Consiliului Europei, Alexandru Codescu vorbeste despre reusita intregii echipe din Romania. Modest in privinta propriilor rezultate, romanul aminteste cu mandrie de adoptarea Primului Raport de Progres al Romaniei, precum si de celelalte realizari avute de reprezentantii tarii noastre in acest domeniu, scrie EvZ.


Anul 2009 in zece evenimente si fenomene externe. Implicatiile pentru Romania. 1. "Criza gazului", izbucnita intre Rusia si Ucraina. Invocand intentia Kievului de a "fura" din gazul rusesc care tranziteaza teritoriul ucrainean inspre consumatori din UE, Moscova a sistat livarile de gaz catre Europa la 7 ianuarie. Sute de mii de cetateni europeni au tremurat de frig aproape doua saptamani, iar activitatea unor agenti economici s-a redus, intr-untotal de 18 state de pe continent. Citeste mai multe in Gandul.


"Flota" oamenilor de stiinta. Vechea flota de pescuit oceanic a Romaniei a fost dublata de o "armata" de oameni de stiinta. Cercetarile oceanografice au stat la baza operatiunilor de pescuit desfasurate de cele 47 de pescadoare oceanice romanesti. Unul dintre acei specialisti "" profesorul Nicolae Papadopol "" ne-a dezvaluit cateva dintre "secretele" vremurilor trecute. Cu atat mai mult cu cat el a condus sau organizat, in total, 24 de expeditii de cercetare in Atlanticul de Sud-Est si in zona Antarcticii. Papadopol a publicat 90 de lucrari stiintifice si sase carti in ceea ce poate fi numita stiinta pescuitului oceanic, elaborand metodologii care se reduc pana la nivelul orelor dintr-o zi prielnice capturilor. Dupa ce flota de pescuit oceanic a Romaniei a disparut, in 1990, Nicolae Papadopol a continuat sa predea, in invatamantul universitar de marina, cursuri de oceanografie, spunand ca acum "pregateste oameni pentru flota lumii", scrie Romania libera.


Poveste din Revelioanele de altadata. "Inainte", programul de Anul Nou se pregatea inca din vara. Nu existau manele si se uita toata lumea. Dan Mihaescu scria texte pentru Toma Caragiu. I-a scris «Omul cu soparla» si Caragiu l-a numit «cel mai iubit dintre prietenii mei». Mihaescu vorbeste despre o lume disparuta.Dan Mihaescu, unul dintre cei trei autori ai scheciurilor interpretate de Toma Caragiu, povesteste despre cum se pregatea Revelionul sub comunism. Si despre cum s-a schimbat divertismentul romanesc, de la epoca lui "Asa-i in tenis", "Omul cu soparla" sau "Petrecerea continua", la epoca "Mondenii". Citeste mai multe in Adevarul.


Cum s-a facut Romania mai mare anul acesta. Anul acesta, Romania a beneficiat de cea mai mare extindere de drepturi suverane si jurisdictie asupra unui teritoriu din ultimele noua decenii. In spatele succesului de la Haga stau ani de dispute juridice, o relatie istorica incordata cu Ucraina, traseul unui diplomat de exceptie "" Bogdan Aurescu, si interesele financiare ale rechinilor energetici.Patruzeci de ani de negocieri esuate se incheiau pe 3 februarie 2009, ziua in care Curtea Internationala de Justitie de la Haga anunta verdictul in dosarul privind delimitarea platoului continental din Marea Neagra. Miza? 12.000 de kilometri patrati, rezerve de hidrocarburi insumand 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si aproape 15 milioane de tone de petrol, scrie EvZ.


Un interviu neconventional cu Principele Radu Duda - Cum se cucereste o printesa, cat de greu e rolul de Alteta Regala, cat castiga actorul Duda inainte de 89. Inainte sa fie principe si candidat la presedintia Romaniei, Radu Duda a fost actor. Chiar unul grabit, caci a jucat primul rol la 14 ani, intr-o "Poveste de iarna", cand Catalina Buzoianu l-a adus pe scena. Grabit a fost si cand si-a anuntat candidatura la prezidentiale si tot zorit cand s-a retras din cursa, cinci luni maitarziu. Pentru cei mai multi dintre romani insa, care n-au prea mers la teatru in comunism, Radu Duda e un anonim, care a intrat intr-o familie monarhica prin casatorie. Mariajul cu Margareta, fiica fostului suveran, Mihai, i-a adus lui Duda titlul de Alteta Regala si cel mai important rol de pana acum - cel de principe, scrie Gandul.


Insula artificiala a lui Ceausescu, fezabila astazi. Nicolae Ceausescu avea un vis legat de Portul Constanta: crearea unei insule artificiale, ca si cum ar fi dorit sa recupereze insula naturala pe care a scufundat-o in 1969, Ada-Kaleh, pentru a construi Portile de Fier. Proiectul insulei artificiale de la Agigea este acum, la 20 de ani dupa moartea intaiului constructor al tarii, pe cale sa se realizeze, cu o investitie de 252 milioane euro. Studiile de fezabilitate au fost deja facute, scrie Romania libera.


Ion Babonea, povesti de la Revolutie. Acuzat ca a vrut sa-l omoare pe Iliescu in decembrie "â„¢89, cel autointitulat "revolutionarul veritabil" neaga si azi asa-zisa tentativa. A inceput Revolutia in curtea intreprinderii "Combustibilul", a continuat-o in sediul CC, alaturi de Ion Iliescu, si a sfarsit-o arestat de Nicolae Militaru.Ion Babonea a fost la Inter, in balconul CC, a mers in acelasi TAB cu Ion Iliescu. Spune ca s-ar fi tras asupra acestui TAB, dar "domnul presedinte" nu a facut mare tapaj pe chestia asta dintr-o anumita delicatete a firii. Nu se stie de ce, in niste stenograme din 1994 apare ca el, Babonea, ar fi vrut sa-l impuste pe Iliescu. Babonea spune ca n-a vrut, ca, dimpotriva, isi iubea tovarasul de lupta, scrie Adevarul.


Reforma in Educatie: intai se taie, apoi se masoara. Reducerea cu 15.000 a posturilor din invatamant, in 2010-2011, ar aduce mai putine materii pentru elevi. Reforma trebuie facuta insa "temeinic", avertizeaza specialistii. Decizia guvernului, luata pe final de an, de a reduce numarul de posturi din educatie cu 15.000, s-a bazat pe calcule "facute din birou". Asta, deoarece bugetul Ministerului Educatiei trebuia sa fie gata urgent si sa se incadreze in limitele impuse de guvern, a explicat Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Situatia a fost recunoscuta chiar de proaspatul ministru al educatiei, scrie EvZ.



: de R.B. HotNews.ro




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.