Ultima oră

POLITICA:GUVERNUL ROMANIEI-COMUNICAT DE PRESA

Ziarul de Vrancea
30 dec 2009 607 vizualizări
Referitor la stirile aparute in mass-media, cu privire la proiectul bugetului general consolidat pentru anul 2010, Ministerul Finantelor Publice face urmatoarele precizari

In legatura cu cheltuielile de personal cuprinse in proiectul bugetului general consolidat pentru anul 2010, mentionam urmatoarele:


-Cheltuielile de personal preliminate a se realiza in acest an la nivelul bugetului general consolidat se ridica la 47,1 miliarde lei, iar pentru anul 2010 cheltuielile de personal programate sunt de 45,7 miliarde lei, deci cu 1,4 miliarde lei mai putin decit in anul 2009.

-Pe bugetele componente ale bugetului general consolidat, situatia se prezinta astfel:

la bugetul de stat se constata o crestere de la 16,1 miliarde lei in anul 2009 la 16,9 miliarde lei in anul 2010, ca urmare a:

- reorganizarii agentiilor guvernamentale, efectuata in temeiul Legii nr.329/2009, ceea ce presupune trecerea finantarii acestora de la bugetul institutiilor finantate integral din venituri proprii la bugetul de stat, fapt ce a condus la cresterea cheltuielilor de personal ale bugetului de stat in anul 2010 cu 0,7 miliarde lei. Aceasta masura a condus la cresterea cheltuielilor de personal la institutiile care au preluat in finantare aceste agentii, respectiv: Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Justitiei, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Economiei, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, etc. Subliniem faptul ca potrivit Legii 329/2009 veniturile obtinute de autoritatile si institutiile publice finantate integral sau partial din venituri proprii, care au fost reorganizate ca institutii publice finantate integral de la bugetul de stat, se fac venit la bugetul de stat, iar personalul preluat va fi salarizat asemenea personalului din sistemul public.

- cuprinderii sumei de 0,8 miliarde lei necesara platii primei transe din drepturile salariale obtinute prin hotariri judecatoresti, conform O.U.G. nr.71/2009. Sumele sunt cuprinse in bugetul Ministerului Finantelor Publice-Actiuni generale.

- cuprinderii sumei totale de 0,64 miliarde lei in bugetele insitutiilor din sistemul judiciar (Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea ConstitutionalA si Consiliul Superior al Magistraturii). Aceasta suma este aferenta sporurilor de 65% obtinute prin hotariri judecatoresti, pentru viitor, de magistrati si personalul auxiliar din justitie si recunoscute prin lege.


Daca sunt eliminate din calcul sumele mentionate mai sus, pentru a asigura o comparabilitate corecta a cheltuielilor de personal cuprinse in proiectul legii bugetului de stat pe anul 2010, rezulta o reducere fata de anul 2009 cu suma de 1.34 miliarde lei.

-La bugetele locale estimam o reducere a cheltuielilor de personal de la 17,9 miliarde lei in anul 2009 la 17,0 miliarde lei in anul 2010, ca urmare a aplicarii Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr.330/2009 si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.114/2009.

-La bugetele institutiilor finantate din venituri proprii estimam o reducere a cheltuielilor de personal de la 12,6 miliarde lei in anul 2009 la 11,2 miliarde lei in anul 2010, indeosebi ca urmare a trecerii in finantare de la bugetul de stat a agentiilor guvernamentale reorganizate si aplicarii Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr.330/2009

-La celelalte componente ale bugetului general consolidat (bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale) cheltuielile de personal scad de la 0,58 miliarde lei in anul 2009 la 0,55 miliarde lei in anul 2010.


In ceea ce priveste sumele propuse prin proiectul de buget pe anul 2010 la alineatul "reclamA si publicitate" precizam ca in termeni nominali acestea sunt nesemnificative (la Ministerul Finantelor Publice 50 mii lei, la Ministerul Economiei 47 mii lei) si sunt necesare pentru: publicarea in Monitorul Oficial a actelor administrative de interes general (ordin al ministrului), publicarea anunturilor pentru organizarea licitatiilor publice, asa cum prevede legislatia in domeniu.


De asemenea, aceste fonduri vor putea fi utilizate si pentru o mai buna popularizare a politicilor publice si a posibilitatilor pe care le au contribuabilii pentru depunerea declaratiilor de venit si efectuarea platilor in sistem informatic, economisindu-se astfel alte categorii de cheltuieli bugetare.



Biroul de presa


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.