Ultima oră

Depanatorii TV proclama victoria LCD-urilor

Daniel Garleanu
31 dec 2009 3273 vizualizări
Reparatia unui televizor costa intre 20 si 100 de lei, in functie de defectiune si piesele necesare u televizoarele alb-negru au pierdut lupta cu plasmele LCD u depanatorii de imagine se pling ca cererea a scazut foarte mult in ultimii ani, chiar daca aparatele aduse la reparat stau la coada pentru noaptea de revelion

Cine isi mai aduce aminte de televizoarele de pe lavita bunicii cu lampi pe care trebuia sa le astepti sa se incalzeasca? Multe dintre aceste televizoare fac parte acum din piesele de rezistenta ale unui muzeu. Depanatorii TV aproape ca nici nu mai stiu cum se repara un astfel de televizor, iar cei mai noi dintre ei poate ca nici nu au vazut exact cum arata si functioneaza. Ecranele LCD au acaparat piata din ce in ce mai mult datorita spatiului redus pe care il ocupa dar si pentru faptul ca protejeaza ochii mai mult. Insa, daca de sarbatori ni se strica televizorul color stim ca peste drum exista un barbat priceput care il repara sau un service TV care se ocupa de noua noastra problema. Astfel de oameni care privesc televizorul de cealalta parte a ecranului se gasesc la Tudor Electronic. Inarmati cu pistol de lipit, aparat de masura si alte ustensile specifice, lucratorii cu circuitele repara in medie cam opt televizoare pe saptamina. Administratorul societatii, Tudor Ilie, nu este ingrijorat ca afacerile nu mai merg la fel ca in urma cu 6-7 ani ci de faptul ca tinerii absolventi de licee de electronica nu mai sint interesati de domeniul depanarii. "Au venit copii in practica la mine dar nu se mai preocupa de electronica", spune acesta in timp ce isi mai arunca ochii prin depozit sa vada ce mai e de facut. Reparatia la un televizor ajunge intre 20 si 100 lei, pretul variind in functie de defectiune si piesele necesare. Pentru unele dintre reparatii, depanatorii TV dau chiar si garantie pentru a fideliza clientul. "Unele aparate este bine sa vina cu ele la noi pentru ca nu este foarte scumpa reparatia si se merita. Noi folosim piese originale si dam garantie la manopera de la 3 luni la un an de zile pentru tuburi si circuite integrate", ne-a mai spus patronul de la Tudor Electronic.


Reparatul televizoarelor nu mai este o afacere


"Depanatorii de imagine" se pling ca cererea a scazut foarte mult in ultimii ani si ca aceasta activitate poate oferi doar un trai decent si nu unul indestulat. "Televizoarele sint mai putine ca anul trecut. Reparatiile nu mai sint la mare cautare ca in anii trecuti. Afacerea asta e cit sa supravietuiesti", ne-a spus Costache Airinei, administratorul Minsoft SRL Focsani. Acesta spune ca nu a mai reparat un televizor alb-negru de mult timp pentru ca nici piese nu se mai gasesc dar si casele in care "arde" un astfel de televizor sint foarte rare, acum, in era LCD-urilor. Sezonul in care cererea de reparatii TV este mai mare incepe din august, cind ajung romanii de peste hotare si mai aduc la service cite un televizor de la bunici si in luna decembrie, cind fiecare asteapta ca in noaptea de Revelion sa guste din glumele de pe ecran. "Depinde de sezoane, nu prea poti trai din meseria asta. Pina prin 2003 sezonul incepea in august. Acum e mai putin", spune Robert de la Elfa SRL. Acesta are un punct de lucru fix si spune ca in medie repara cam 2-3 televizoare pe saptamina, dar ca au fost si saptamini in care s-a uitat la televizorul propriu, din lipsa de activitate. "Nu am mai avut un televizor alb-negru la reparat cred ca de vreo doi ani", spune acesta, putin nostalgic dupa acele vremuri. Si companiile de televiziune prin cablu spun ca televizoarele in doua culori au devenit o raritate in casele abonatilor vrinceni. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 13 ore, 20 minute, 39 secunde
vreu sa primesc un nr de telefon multumesc nr meu e 0767318316 fara glume ?>
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.