Ultima oră

Sfintul Vasile, aparatorul saracilor

Valentin Muscă
31 dec 2009 1284 vizualizări
Este parintele filantropiei crestine sI fondatorul primelor institutii sociale si spitale pentru cei saraci

Cunscut mai ales ca teolog si om al Bisericii decit ca aparator al celor saraci, Sfintul Vasile Cel Mare este parintele institutiilor de caritate si unul din episcopii care au inteles sa-l slujeasca pe Hristos, slujind aproapelui. Plecind de la cuvinetele Fiului lui Dumnezeu, de a iubi aproapele ca pe tine insuti, episcopul Vasile Cel Mare a renuntat la comoditatea palatului Episcopal, unde locuiau episcopii din timpul imparatului Constantin Cel Mare, si a coborit, la propriu, in mijlocul poporului. Ca si in zilele noastre, si acum un mileniu si jumatate problemele sociale erau aceleasi. Mai grav decit atit, nu existau institutii sociale, nici Crucea Rosie, iar de foame sI frig scapa cine putea. Constient de misiunea sa, Vasile Cel Mare a infiintat primele locuinte care adaposteau pe cei saraci, a fondat primele "spitale" unde monahiile si credincioasele evlavioase ii ingrijeau pe bolnavi si pe batrini, iar pentru cei care nu-si gaseau rostul in lumea laica, Vasile Cel Mare a deschis manastiri, ca o alternativa la lumea laica. Interesant este ca Dumnezeu a rinduit ca anul calendaristic sa inceapa cu sarbatoarea Sfintului Vasile Cel Mare(333-379), episcopul care a fost aparatorul dogmelor crestine in fata ereticilor, dar si protectorul saracilor in fata tendintei Bisericii de a se lepada de cei saraci si a sta la masa doar cu cei bogati, asa cum se intimpla in zilele noastre cind epsicopul este invitat la cununiile marilor oameni de afaceri (pentru onorariul generos) dar nu participa la nici o activitate sociala care ar implica munca de jos. De la sfintul Vasile Cel Mare nu ne-au ramas catedrale, nici muzee, nici omagii desantate, ci o teologie apologetica sI exemplul ca episcopul trebuie sa fie trimisul lui Dumnezeu in mijlocul credinciosilor, nu doar a celor cu bani sI pozitie sociala, ci mai ales a celor saraci, care poarta, prin nastere, chipul nemuritor al lui Dumnzeu si tind sa ajunga, cu ajutorul Tainelor Bisericii, la asemanarea cu Tatal ceresc. Pentru aceste motive, episcopul Vasile Cel Mare a fost ales sa fie personajul care sa deschida, symbolic, pe 1 ianuarie, calendarul. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 5 ore, 50 minute, 9 secunde
Pai cam astea ar fi calitatile omului comunist in conceptia lui Marx si Engels, insa cu Dumnezeu in locul teoriei economice. In Romania contemporana comunismul a capatat insa cu totul alte sonoritati citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.