Ultima oră

AFACERI:Patronatele din industria alimentara: Nu stim de unde apar aceste scumpiri de 50% la alimente. Sunt doar zvonuri

Ziarul de Vrancea
30 dec 2009 517 vizualizări
De cateva zile, Romania este cuprinsa de isteria scumpirilor fiind anuntate cresteri de preturi la alimente de 20%,30% si chiar 50%.

In mass-media au aparut informatii potrivit carora aceste scumpiri fabuloase sunt anuntate de patronatele din industria alimentara. Insa, contactati de HotNews.ro, reprezentantii a doua patronate reprezentative au spus ca nu pot confirma asemenea informatii, fiind doar speculatii. "Sunt doar zvonuri. Nu stiu de unde apar aceste scumpiri de 50%", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Romalimenta, Sorin Minea. "Noi nu am dat asemenea informatii si nici nu cred in ele", a spus la randul sau, Aurel Popescu, presedintele Rompan.


Scumpirile anuntate in ultima vreme sunt puse pe seama majorarii accizelor la carburanti, cresterii pretului la energia electrica, taierii subventiilor in industria carnii si devalorizarii leului. Sorin Minea sustine, insa, ca influentele sunt minore si in niciun caz nu vor determina scumpiri de 50%. Pot aparea anumite cresteri de preturi, dar vor fi minore, fiind vorba de indexari in raport cu inflatia. In plus, fiecare agent economic isi stabileste preturile in functie de propriile vanzari. "Pot sa apara anumite fluctuatii. Un produs s-ar putea scumpi cu 5%, in timp ce altul sa se ieftineasca. In general, scumpirile apar in functie de inflatie si de devalorizare. Devalorizare a leului nu prea am avut in ultima vreme. Deci, ar putea fi usoare preturi in raport cu rata inflatiei", a declarat Sorin Minea.


Acesta a precizat ca in aceasta perioada ar mai putea sa se scumpeasca legumele si fructele, fapt care nu reprezinta pentru nimeni nicio surpriza deoarece preturile acestor depind de sezon. "In fiecare an, fructele si legumele se scumpesc iarna si se ieftinesc vara", a spus Minea.


Nici in industria de panificatie nu vor fi influente majore asupra preturilor. "Daca vor exista anumite influente, acestea vor fi minore si ar putea fi simtite dupa 30 ianuarie", a afirmat Aurel Popescu. Potrivit acestuia, inca se vand produse agricole obtinute din recolta de anul acesta la preturi mai mici.


Accizele pentru anul viitor se vor calcula la un curs de 4,2688 lei/euro, cu 14,2% mai mare fata de anul trecut. De asemenea, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a decis cresterea pretului energiei electrice 3,5-4% de la 1 ianuarie 2010.



de Claudia Pirvoiu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.