Ultima oră

POLITICA: Politic Show 30.12.2009

Ziarul de Vrancea
30 dec 2009 533 vizualizări
Noul Boc, mai risipitor decat vechiul Boc; Politicianul afacerist versus demnitarul depozitar in declaratii de avere; Alegerile partiale, rezervate doar partidelor parlamentare; Doi ani in UE. Sa fim semipolonezi?

Noul Boc, mai risipitor decat vechiul Boc. In 2010, cheltuielile cu personalul de stat cresc, in timp ce sumele alocate investitiilor, inclusiv in autostrazi, scad. Bugetul pentru 2010 este de austeritate pentru programele de investitii, nu insa si pentru angajatii la stat. Proiectul de buget elaborat de guvern prevede cheltuieli cu personalul in medie cu 15% mai mari fata de 2009, in timp ce sumele alocate investitiilor sunt in scadere cu peste un sfert. Economistul Daniel Daianu afirma ca, cel mai probabil, majorarea sumelor alocate personalului este o consecinta a reorganizarii agentiilor guvernamentale, scrie EvZ.


Blaga: Presedintele Romaniei stia dinainte de investirea Guvernului despre recuperarea armelor de la Ciorogarla. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a recunoscut la Realitatea TV, ca presedintele Traian Basescu a monitorizat atent cazul Ciorogarla, fiind la curent cu capturarea armelor anterior depunerii juramantului de catre noul Cabinet Boc: "Presedintele Romaniei este un om important. Este seful CSAT... (...) Da, sigur ca da, stia ca sunt recuperate sau sunt pe cale sa fie recuperate", a declarat Blaga. "Comunitatea de Informatii lucreaza", a mai adaugat democrat-liberalul, potrivit Gandul.


Basescu schimba baile de multime din tara pe vizitele in strainatate. Castigator al unui nou mandat la Cotroceni, Traian Basescu este mai putin interesat de intalnirile cu alegatorii si se orienteaza catre deplasarile in strainatate. Noua strategie a presedintelui este perfect ilustrata de bugetul pe anul 2010 al Administratiei Prezidentiale, alcatuit de guvernul Emil Boc. Executivul a operat un minus de 32% la deplasari interne, dar presedintele va fi beneficiarul unui supliment de 62% la deplasari externe, adica peste 3 milioane de lei, scrie EvZ.


Politicianul afacerist versus demnitarul depozitar in declaratii de avere. Demnitarii nu s-au grabit sa-si publice declaratiile de avere si interese la acest sfarsit de an, termenul-limita, potrivit legii, pentru actualizarea acestor documente fiind 6 ianuarie. Primul a fost chiar premierul Emil Boc, urmat de ministrul Economiei, Adriean Videanu, iar dintre parlamentari, liberalii Puiu Hasotti si Dan Radu Rusanu.La o analiza mai atenta a averii acestor demnitari, constatam existenta a doua categorii de politicieni: oameni de afaceri (Adriean Videanu si Dan Radu Rusanu) si persoane strangatoare, care pun la "pusculita" ce castiga din indemnizatia de la stat (Emil Boc si Puiu Hasotti), scrie Romania libera.


Alegerile partiale, "rezervate" doar partidelor parlamentare. Un amendament la o ordonanta de modificare a legii uninominalului instituie monopolul partidelor parlamentare asupra posturilor vacante de senator sau deputat. Modificarea, facuta in luna septembrie la propunerea Autoritatii Electorale Permanente (AEP) si intrata in vigoare odata cu promulgarea legii la finalul lunii octombrie, prevede ca la alegerile partiale pot participa numai partidele care la alegerile generale au indeplinit pragul electoral prevazut de le gislatia in vigoare, scrie EvZ.


Cristian Ghinea, in "Doi ani in UE. Sa fim semipolonezi?", afirma ca " au fost doi ani de acomodare, nu am stiut clar ce vrem si nu s-a stiut clar ce se asteapta de la noi. Nu e nici o mirare si nici motive sa ne dam pumni in cap, asa s-a intamplat cam cu tot Estul Europei. Eram recent la o conferinta in Slovacia, unde trebuia sa vorbesc despre prioritatile Romaniei in UE, iar colega de la Bratislava care spusese inainte ca Slovacia e o tara mica, fara nici un fel de politici proprii in Europa, m-a introdus audientei spunand casigur situatia trebuie sa fie diferita cu Romania, o tara mare, cu orientari strategice traditionale proprii". Integral in Romania libera.


In "2009, annus horribilis", Silviu Sergiu sustine ca " aceste cuvinte latinesti sunt potrivite pentru a caracteriza zbuciumul romanesc din 2009, un an pe care foarte multi il vor uita probabil foarte repede. Majoritatea din motive pamantesti. Viorel Hrebenciuc din ratiuni mistice. "A fost Anul Boului de Pamant", va concluziona pentru sine, fara a intra in detalii. Nomina odiosa...Un an in care derizoriul a fost ridicat la rang de esential, evenimentele marginale au fost ambalate, la televizor, drept chestiuni de interes national, cu intentia vadita de a servi agende fara nicio legatura cu agenda cetateanului". Integral in EvZ.



de R.B. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.