Ultima oră

2010 - cine pleaca si cine ramine lefegiu la stat

Silvia Vrînceanu Nichita
30 dec 2009 3065 vizualizări
Anul 2010 aduce strinsul curelei si in institutiile statului. primele 30 de concedieri din institutiile bugetare din judet vor opera inca din prima luna a noului an, dupa ce vor expira si preavizele celor 21 de bugetari concediati deja u din scolile vrincene vor pleca 406 angajati de la 1 septembrie 2010, potrivit ordonantei privind restrictiile bugetare publicata ieri in Monitorul Oficial u prefectul judetului, Ion Oprea, cere efectuarea unor analize a schemelor de personal din institutiile deconcentrate, astfel incit sa scada presiunile asupra bugetului public inca din prima zi a anului viitor u primii care vor pleca sint bugetarii care mai au putin timp pina la pensie u si posturile vacante vor fi desfiintate

Anul 2010 se va lasa cu multe lacrimi in institutiile bugetare din Vrancea intrucit se anunta reduceri de personal, dar si pensionari fortate pentru a salva locuri de munca destinate persoanelor aflate la inceput de cariera. Totul ca urmare a rationalizarii cheltuielilor bugetare impuse de imprumuturile externe contractate de Romania pentru a supravietui crizei economice care a secatuit bugetul tarii. Primele vizate sint serviciile publice deconcentrate din judet care vor trece chiar in primele zile din 2010 printr-o analiza a schemei de personal. Economiile sint puse pe seama "recesiunii economice severe care pune in pericol sanatatea economica a Romaniei", in conditiile unui buget deficitar pentru anul 2010, dupa cum a anuntat Guvernul Emil Boc. Numai din institutiile din subordinea Ministerului Muncii se vor reduce in aceasta perioada 30 de posturi, ca urmare a constringerilor bugetare. O veste partial buna ar fi ca intre acestea intra si cele 12 posturi restructurate deja de la Inspectoratul Teritorial de Munca si alte noua de la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale, posturi care au disparut din organigrame zilele trecute. Potrivit unor cifre publicate in Monitorul Oficial, numai din invatamintul vrincean ar urma sa dispara anul viitor in jur de 400 de posturi. Potrivit OUG 114/23.12.2009 privind unele masuri financiar/bugetare, publicata ieri in Monitorul Oficial, numarul de functii din invatamintul vrincean va scadea cu 406 de la 1 septembrie 2010. Institutia Prefectului a cerut zilele trecute tuturor deconcentratelor din judet sa trimita o situatie a schemelor de personal, in functie de bugetele estimate pe anul viitor. Fiind ultimele zile ale anului, prefectul Ion Oprea a evitat ieri sa vorbeasca in termeni prea radicali, insa a lasat sa se inteleaga ca restructurarile de personal sint iminente in institutiile din judet, dar si in administratia locala.


Dispar 406 posturi din invatamint


In toate institutiile din judet salariatii stau cu sabia restructurarii deasupra capului, intrucit nu se stie deocamdata cine ramine si cine isi va cauta de lucru anul viitor. Neoficial se vorbeste de restructurarea a peste 700 de posturi in tot judetul, insa cifra nu este confirmata oficial, poate si pentru faptul ca autoritatile arata prudenta si nu vor sa le strice bugetarilor sarbatorile de Anul Nou. Numai din invatamint ar urma sa plece de la inceputul anului scolar viitor 406 de salariati, in urma introducerii standardelor de cost in scoli, potrivit OUG 114 privind unele masuri financiar/bugetare, publicata ieri in Monitorul Oficial, care stabileste numarul de maxim de posturi finantate pentru invatamintul preuniversitar de stat pentru anul 2010. In dreptul judetului Vrancea se da cifra de 5.511 in perioada 1 ianuarie 2010 "" 31 august 2010, numar care se va reduce la 5.105 de la 1 septembrie 2010. Din numarul total de posturi 301 vor fi finantate din bugetul Consiliului Judetean, unde se va aplica o reducere de 26 de posturi, iar restul de 4.804 din bugetele consiliilor locale, deci de la scolile din judet. Reducerile vor fi operate incepind cu anul scolar viitor, iar oficialii scolari au dat asigurari ca nimeni nu isi va pierde locul de munca pina la finele anului scolar. Unele restructurari ar putea fi operate si la directiile pentru tineret si sport, cele doua institutii care au fost subordonate fostului Minister al Tineretului si Sportului, portofoliu inclus acum in noul Minister al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Ordonanta, care anunta restructurari pe toata linia, inclusiv anularea tuturor bonusurilor oferite angajatilor, pune situatia pe seama "evolutiei crizei economice in anul 2009, precum si extinderea acesteia in cursul anului 2010, care impune luarea de urgenta a unor masuri pentru a se putea asigura respectarea angajamentelor asumate de Romania prin semnarea acordurilor de imprumut cu organismele financiare internationale, acorduri absolut necesare pentru stabilitatea economica a Romaniei, pentru atingerea tintelor de deficit ale bugetului general consolidat in anul 2010". Masurile, "cu caracter exceptional", se leaga desigur de adoptarea in cel mai scurt timp a legii bugetului de stat si a legii bugetului asigurarilor sociale, conditie sine qua non pentru mentinerea acordurilor cu organismele financiare internationale. Asa ca in 2010 nu mai este loc de mila din partea statului, in conditiile in care si alegerile sint deja istorie, la fel ca si promisiunile din campania electorala.


Prefectul cere analiza organigramelor din deconcentrate


Prefectul judetului, Ion Oprea, cel care coordoneaza activitatea serviciilor publice deconcentrate din judet, ne-a declarat ieri ca in institutii trebuie sa se treaca urgent la punerea in aplicare a standardelor de calitate/cost, iar cuvintul de ordine ar trebui sa fie performanta. Chiar daca este de acord ca performanta este data tocmai de personal, Ion Oprea spune ca aparatul de stat este unul incarcat, iar "povara care apasa pe bugetul de stat este foarte mare". "Tocmai de aceea consider ca aceste standarde de cost trebuie sa devina operationale cit mai rapid", spune prefectul, fapt care se traduce si prin aerisirea schemelor de personal. Cum concedierile printre bugetari sint iminente de anul viitor, prefectul spune ca fiecare serviciu public deconcentrat trebuie sa faca "o analiza riguroasa a organigramei si sa se vada exact ce inseamna numarul de angajati, fisa de atributii si competenta acestora". Cit priveste listele cu cei care vor pleca, prefectul spune ca este obligatoriu sa fie consultate sindicatele, in conditiile in care concedierile nu vor fi primite prea bine de angajati, care vor avea sindicatele de partea lor. Intrebat cum se va proceda cu "sfinta pila", vehiculata tot mai des in aceasta perioada de catre retelele de cumetri, nepoti, fini si alte rubedenii si pile politice din institutii, Ion Oprea spune ca "in mod categoric ar trebui sa primeze competenta" si nu relatiile clientelare. Prefectul a evitat sa dea o cifra a restructurarilor, pe care a spus ca nu o cunoaste, dar a precizat ca daca analizele ar fi fost facute mai devreme efectele ar fi fost cu mult atenuate.


Primii veniti, primii plecati


In opinia prefectului, in afara de restructurarea posturilor vacante deja, se va merge pe un plan de pensionari inainte de termen, astfel incit sa fie salvate posturile ocupate de angajatii care sint utili in institutie pe termen mai lung. Asta inseamna ca bugetarii aflati la final de cariera vor avea parte de pensionari anticipate sau partiale, ceea ce va insemna pina la urma o presiune si mai mare asupra bugetului de pensii. Cert este ca nu Institutia Prefectului dicteaza numarul de restructurari, spune Ion Oprea, intrucit acestea se fac diferentiat in urma unor analize efectuate de comun acord cu ministerele de resort. "In functie de deciziile care se vor lua, fiecare institutie va avea propriul program de restructurare, sub coordonarea ministerelor. Vorbim de un act managerial pe care si-l asuma fiecare director. Sarcina directorilor coordonatori este sa faca aceasta analiza la modul cel mai serios, sa consulte reprezentantii sindicatelor, sa gestioneze foarte bine situatia, astfel incit sa primeze eficienta, operationalitatea, transparenta si competenta, pentru ca este nevoie de o abordare corecta, principiala a cetateanului. Nu ne mai putem permite sa plimbam cetateanul de la o usa la alta, de a nu-i rezolva problema in termenul legal", a opinat prefectul. Deocamdata se vorbeste de restructurarea citorva institutii din domeniul muncii si protectiei sociale cu un numar de 30 de posturi. In aceste zile sint asteptate la Prefectura informari din partea celor aproape 40 de institutii deconcentrate care au fost solicitate sa transmita numarul de posturi din organigrama, bugetele de salarii, dar si economiile ce pot fi facute. O centralizare ar putea fi facuta in primele zile lucratoare ale anului viitor. Prefectul Ion Oprea spune ca o analiza a standardelor de cost este imperios necesara si in institutiile administratiei publice locale. "Luati niste organigrame din primarii sa vedeti ce inseamna scheme de personal!", a comentat prefectul. Intrebat ce se va intimpla cu viitorii someri, in conditiile in care mediul privat nu-si mai permite sa faca prea multe angajari in aceasta perioada de recesiune economica grava, prefectul mizeaza pe sumele prevazute pentru investitii in bugetul de stat de anul viitor, ceea ce inseamna in opinia sa un debuseu pentru ocuparea viitorilor someri, cu costuri sociale cit mai mici. In plus, da asigurari prefectul, viitorii someri vor intra in programele de reconversie profesionala gestionate de Fortele de Munca. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 13 ore, 11 minute, 23 secunde
Cateva domenii din care se mai castiga un ban cinstit prin lume ar fi genetica, biotehnologia, industria roboticii, industria aerospatiala. Cum in Vrancea nu exista nici macar un singur specialist in citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 11 minute, 23 secunde
nu stiu de ce se disponibilizeaza in invatamant cind cele mai mari consumatoare de bani sunt primariile si in special cea a mun. Focsani unde in ultimii ani s-au facut angajari masive iar oamenii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.