Ultima oră

Aho, aho vrinceni, anul 2010 va aduce ¦ scumpiri!

Iulia Crețu
29 dec 2009 2022 vizualizări
Dupa ce va bucurati la petrecerea de Revelion, reveniti-va: din ianuarie 2010 se anunta scumpiri pe banda rulanta u piinea, legumele, carnea, tigarile, bauturile alcoolice se scumpesc cu 5 si pina la 30% u de anul viitor facturile la electricitate si intretinere cresc si ele cu cite 30% u producatorii locali din domeniul panificatiei si vinificatiei spun ca nu prea au cum sa evite scumpirile u daca la piine pretul ar putea ramine jos datorita concurentei, pentru Vinars de Vincon se practica majorari inca de la deschiderea magazinelor de pe 4 ianuarie u pentru 2010, se anunta inghetari de salarii, taierea bonurilor valorice la institutii si nu se mai achita contravaloarea tichetelor CFR pentru pensionari u noul an va ingrosa rindul somerilor, peste 10 mii si in Vrancea la finele acestui an

Portofelul vrincenilor va cunoaste in anul 2010 perioada sa"¦ nud. Scumpirile anuntate la diferite produse si servicii ii sperie pe cetateni mai ales ca, in noul an, se anunta inghetari de salarii si de pensii, dar si disponibilizari masive in sectorul bugetar, toate datorate crizei economice care a secatuit si bugetul tarii, nu numai pe cel al cetatenilor simpli. Vrincenii vor avea greutati nu numai la umplerea frigiderului cu produsele de baza (carnea, lactatele, dar si fructele si legumele urmind a fi scumpite), dar si la plecarile in vacanta (pretul carburantilor la pompa va fi si el majorat) ori achitarea facturilor la utilitati. Efectul de domino determinat de scumpirea benzinei, dar si de cresterea cursului leu-euro ii va face pe cei mai multi dintre noi sa renunte la anumite "extravagante", obisnuite pina acum. Si facturile la electricitate ar putea sa creasca, dar mai ales cele la intretinere. Caldura din decembrie va scoate din buzunarul focsanenilor, in ianuarie, cu 30% mai mult decit factura din noiembrie.


Mincarea se va scumpi de la 1 ianuarie 2010, incepind de la legume si fructe, care vor fi cu pina la 10% mai scumpe, in special din cauza faptului ca rafturile sint umplute in special cu produse din afara. Cresterea pretului la carburanti va pune un plus la pretul rosiilor, ardeilor sau portocalelor. "Carnivorii" vor avea si ei de suferit, pretul la carnea de pui urmind a fi majorat cu pina la 30%, asta pentru a compensa si anularea subventiilor in sectorul cresterii animalelor, ca de altfel in aproape tot sectorul agricol. De marirea preturilor nu vor scapa nici produsele lactate. Laptele si brinzeturile ar putea costa cu pina la 8% mai mult, dupa cum au anuntat reprezentantii din domeniu. Totusi, o majorare de pret se va face dupa o analiza amanuntita, dupa cum spun oficialii Vranlact SA ,principalul producator de lapte si produse lactate din Focsani. "Daca vor scumpi in urmatoarele trei "" patru luni, producatorii nu vor mai avea cui sa vinda. Noi chiar am redus preturile acum 30-40 de zile pentru ca este criza si in industria alimentara. In aceste vremuri, nu-si prea isi permite nimeni sa faca stocuri si sa ia credite bancare. Mai prudent este, poate, o chibzuire a cheltuielilor, in conditiile in care puterea de cumparare este scazuta", ne-a declarat Toma Iancu, directorul de la Vranlact SA, care lucreaza in bransa din 1977. Totusi, daca se vor elimina subventiile din sector, o scumpire este inevitabila. Producatorii spun ca pe timpul iernii creste consumul de brinza, urmind ca in primavara sa fie relansate si preturile de achizitie la lapte. Si piinea noastra cea de toate zilele se va scumpi din noul an. Pretul unei franzele va creste cu 5-10%. Majorarile de pret in sectorul panificatiei nu au fost excluse nici de producatorii locali, care insa vorbesc si despre o concurenta acerba pentru piata piinii din Vrancea. Oferta variata a facut ca in ultimul timp unele societati sa scada pretul celui mai vindut produs de panificatie. "Noi acum am micsorat pretul, din cauza concurentei si a ofertei de pe piata. Preturile se regleaza in functie de piata. Au venit in judet producatori si de la Braila sau Covasna si am fost nevoiti sa scadem pretul. Pentru 2010, daca vin mai multe oferte si producatori, pretul va scadea. In schimb, daca se va simti o usoara criza, determinata de scumpirea carburantilor si a cerealelor, pretul piinii va creste. Noi avem rezerva de cereale pina in vara, asa ca in aceasta privinta nu vom face majorari", ne-a spus Nicusor Epure, adminstratorul afacerii Moripan.


Vinars de Vincon, mai scump in 2010


Din ianuarie vor fi mai scumpe si tigarile, dar si bauturile spirtoase. De la 1 ianuarie, pachetul de tigari va costa 10 lei. Placerile cu multe grade vor goli si ele portofelul. Preturile urca cu pina la 10 procente pentru coniac si vinars, dupa cum ne-a spus si Georgel Costache, de la Vincon Vrancea SA. "Din 4 ianuarie se va face o majorare de pret la coniac si vinars de 10%, din cauza accizelor care au crescut. La produsele premium se poate sa se mai aplice si alte majorari in decursul anului 2010 si se prea poate ca nivelul vinzarilor sa scada, tinind cont si de puterea de cumparare. Dar ne bazam pe clientii fideli. La celelalte produse ale noastre analizam si ne mai gindim daca vom aplica scumpiri", ne-a spus Georgel Costache, reprezentantul Vincon. Acesta a completat ca anul 2009 a fost unul "delicat" din punct de vedere al vinzarilor la vin. Perioada Sarbatorilor de iarna insa a insemnat o crestere cu 20% a vinzarilor de bauturi alcoolice in comparatie cu lunile de toamna. Georgel Costache completeaza ca anul 2008 ramine de referinta pentru nivelul vinzarilor, pentru cantitati si valori, pentru firma pe care o manageriaza.


Benzina arde la buzunar, caloriferul, la fel


2010 vine cu preturi majorate si in domeniul carburantilor, care vor cunoaste o scumpire cu pina la 7 procente, ceea ce va face ca pe placuta de la pompa sa fie afisat un pret mediu de 4,2 lei/litru. Plimbarile cu masina ii vor face pe vrinceni sa plateasca mai mult nu doar pentru plinul de benzina, dar si pentru politele de raspundere civila auto obligatorie, RCA. Si energia electrica se va scumpi cu pina la 30%, din cauza cresterii cursului leu-euro, fapt care va genera scumpiri in lant.

Si facturile la intretinere vor cunoaste o crestere. Directorul SC ENET SA Focsani atentioneaza ca factura care va veni in ianuarie pentru luna decembrie va fi cu 30% mai mare decit cea corespunzatoare lunii noiembrie. "Pentru ca vorbim de luna decembrie ca fiind una foarte geroasa, factura aferenta va fi cu 30% mai mare decit in noiembrie", spune Valter Popescu, directorul societatii de termoficare. Acesta nu se asteapta la un "boom" de incasari in primele luni ale anului. "In aceasta perioada am avut incasari mai mari, dar in continuare stam destul de prost la colectarea banilor pentru ca lumea nu dispune de fonduri. In dreptul populatiei figureaza o restanta de 7,5-8 milioane lei", a completat acesta.


Cit vor creste taxele si impozitele din 2010?


Consiliul Local Focsani a stabilit anul acesta ca taxele si impozitele care vor fi platite anul viitor sa fie corelate doar cu indicele inflatiei, fara alte majorari. Chiar si asa, cuantumul taxelor si impozitelor va fi cu 20% mai mare decit in 2009. Astfel, pentru un apartament de 2 camere, de 50 mp, din zona A a municipiului, impozitul va creste de la 97 lei cit este in prezent, la 111 lei in 2010. Pentru un apartament de 3 camere, de 70 mp, situat tot in zona A, un focsanean care a platit anul 135 lei, la anul va scoate in plus din buzunar sume cuprinse intre 21 si 156 lei. Cit priveste terenurile, pentru o suprafata de 600 mp teren intravilan, aflat in zona A a orasului, impozitul va fi in 2010 de 390 lei, spre deosebire de cei 385 lei platiti in acest an. De asemenea, in cazul unui teren extravilan de 5.000 mp, pentru care in anul 2009 s-au platit 43 de lei, de la 1 ianuarie 2010 Primaria Focsani va percepe un impozit local de 52 de lei. Persoanele fizice vor beneficia in continuare de bonificatia de reducere cu 10% a impozitului pe case si terenuri daca acesta este achitat in perioada de gratie, adica pina la 15 martie 2010. Totodata, societatile comerciale vor primi in continuare un bonus de 5% daca isi vor achita impozitul aferent anului 2010 in primele trei luni ale anului.

Impozite mai mari vor fi platite si pentru mijloacele de transport, majorarile fiind cuprinse, in medie, intre 8 si 50 de lei. Pentru corpuri de publicitate stradala sau montarea de chioscuri, doritorii vor trebui sa plateasca o autorizatie de construire de pina la 7 lei/mp ocupat. Autorizatia de functionare va costa in 2010 pina la 17 lei, in timp ce pentru eliberarea unui certificat de producator se poate plati pina la 69 de lei. In cazul in care in 2010 va expira buletinul sau cartea de identitate, se va percepe o taxa de 4 lei. Statul percepe anul viitor si o taxa de 13 lei pentru cei care solicita eliberarea titlurilor de proprietate pentru terenurile dobindite in baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicata.


Salariile ingheata, la fel si pensiile


Venirea noului an anunta deja disponibilizari in sectorul bugetar, dar si inghetarea salariilor si stoparea cresterii punctului de pensie. In plus, statul nu va mai oferi angajatilor din institutiile publice bonuri cadou, de masa sau de vacanta, asa cum s-a mai intimplat pe alocuri anul acesta. Drepturile salariale cistigate in instanta de bugetari vor fi achitate beneficiarilor abia din luna iulie 2010, dupa cum anunta oficiali de la Bucuresti. Disponibilizarile vor ingrosa rindurile somerilor, in conditiile in care peste 150 s-au facut numai in ultima luna. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea anunta deja un numar de peste 10.000 de someri. In negocierile cu patronatele din Capitala s-a propus ca salariul minim in 2010 sa fie de 650 lei, cu inghetarea grilei din Contractul Colectiv de Munca, sau 705 lei daca se elimina grila. Nu doar salariatii se tem de prognozele economice negative ale lui 2010, ci si pensionarii. Pe linga anuntul privitor la neaplicarea nici unei majorari la punctul de pensie, acestora nu li se va mai deconta nici contravaloarea tichetelor CFR. Totusi, potrivit un raport al BCR publicat in presa centrala, salariul real ar putea creste anul viitor cu 3,2%, mai mare decit cel de anul acesta, respectiv decit 2,5%. Cum insa prezicatorii au "citit in stele" ca de la finele lui 2010 se vor risipi efectele crizei economice in Romania, nu strica sa fim si un pic optimisti. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 12 ore, 51 minute, 53 secunde
Pot sa zica guvernantii ce vor dar scumpirile astea nu au nicio legatura cu realitatea economica. Dobanda in zona Euro este cea mai mica din toate timpurile, de 1% (Banca centrala europeana), inflatia citeste integral
, acum 739371 zile, 12 ore, 51 minute, 53 secunde
la ce a scris db mai sus. aici are dreptate...in romanica competenta guvernantilor se vede clar in cresterea nivelului de trai... al lor nu al nostru. de 20 de ani nu fac altceva decat sa ne omoare citeste integral
, acum 739371 zile, 12 ore, 51 minute, 53 secunde
Imi pare rau de ceea ce o sa spun, dar incep sa ma gandesc tot mai serios ca noua ne mai trebuie inca o iesire nationala in strada, ca in regretatul funerar '89. Lucrurile o iau rau de tot la vale si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.