Ultima oră

Polita RCA isi cere dreptul de la 1 ianuarie

Daniel Garleanu
28 dec 2009 2172 vizualizări
Noutatea anului 2010 in materie este emiterea politelor RCA in format electronic u polita RCA despagubeste atit avarierea sau distrugerea bunului cit si vatamarile corporale suferite sau cheltuielile de judecata

Inceputul de an nou atrage si innoirea politelor RCA pentru posesorii de masini. Pentru companiile de asigurari inceputul de an reprezinta o lupta acerba pentru atragerea de clienti prin diferite oferte de preturi, preluari de riscuri sau discounturi. Daca la unele companii pretul se va majora cu pina la 30% in unele cazuri, altele au preferat sa stagneze tariful pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila. Oferta pietei de asigurari RCA este din ce in ce mai diversificata si din acest motiv este bine ca inainte de a incheia o polita sa sondati piata pentru a gasi cel mai bun raport calitate-pret. Anul care tocmai se incheie a adus un nou nume pe piata de profil, respectiv Groupama Insurances. Noul brand a strins la un loc BT Asigurari si Asiban si doreste ca din anul care vine sa vinda un pachet de Casco si RCA inclus. Noutatea anului 2010 in materie este emiterea politelor RCA in format electronic pentru a se evita inselaciunea. Sistemul este in curs de implementare si va fi activ de la 1 ianuarie. "Politele se vor emite obligatoriu numai in format electronic, pentru ca in acest mod polita ofera siguranta de a fi eliberata in mod corect si nu retroactiv, dar si din punct de vedere al tarifarii ofera avantaje", ne-a declarat directorul sucursalei Groupama Focsani, Ionut Constantinescu. De aceeasi parere este si directorul sucursalei BCR Asigurari, Dan Iacob. "Conform normelor CSA, politele se vor emite de la anul obligat in format electronic", ne-a spus Dan Iacob. In timp ce Groupama anunta scumpiri de pina la 30%, BCR sustine ca in anul care vine politele nu se vor scumpi din mai multe motive. "Rata daunei in Vrancea a fost mai mica in acest an decit media pe tara. Intram intr-o alta zona de risc si astfel coeficientul scade si implicit tariful politei RCA cu pina la 10%", explica Dan Iacob.


Pretul politei RCA este personalizat


Conform unei simulari realizate de Groupama pentru RCA, pentru un autovehicul Dacia Logan un vrincean ar trebui sa scoata din buzunar aproximativ 455 de lei pentru ca un an de zile sa nu mai treaca pe la asigurari. Daca pe autoturismul dumneavoastra scrie Opel Astra atunci veti fi nevoiti sa achitati 623 de lei contravaloarea politei RCA, iar daca detineti in garaj sau in fata blocului un Volkswagen Golf 5 trebuie sa platiti pentru intreg anul 2010 aproximativ 804 lei. La Asirom Vienna Insurance Group tara se imparte in trei locatii, iar Vrancea se incadreaza in prima locatie. Conform graficului publicat pe site-ul companiei, o persoana care detine un auto cu o capacitate de pina la 1.200 cmc trebuie sa plateasca pentru anul 2010 contravaloarea RCA 432 de lei peste 28 de ani si 540 de lei sub acesta virsta. Cei care detin masini care se incadreaza intre 1.201 si 1.400 cmc vor plati 492 de lei respectiv 612 lei sub 28 de ani. Intre 1.401 "" 1.600 cmc se plateste 648 respectiv 816, 1.601 "" 1.800 cmc polita RCA costa 732 de lei si 912 lei sub 28 de ani, intre 1.801 si 2.000 cmc clintii vor plati intre 780 lei si 972 de lei, iar cei care au masini peste 2.000 de cmc vor plati de la 864 de lei peste 28 de ani pina la 1.068 de lei sub 28 de ani. Factura politei RCA este influentata in mod direct de virsta dumneavoastra (±28 ani), de tipul si capacitatea cilindrica a motorului masinii, de statutul proprietarului (pers. fizica/juridica), de judetul in care este inregistrata masina si de mediul (rural/urban) in care circulati. De asemenea, valoarea asigurarii este data si de modul in care utilizati auto (ex. taxi, rent-a-car, etc.), dar si de hotarirea dumneavoastra de a plati integral sau partial polita. Pensionarii dar si persoanele care sufera de un handicap beneficiaza de reduceri de la 20% pina la 50%. Reduceri se mai practica si pentru fidelitate, iar parcurile de masini care hotarasc sa incheie mai multe polite pot primi discount. Si Generali Asigurari S.A. acorda reduceri de 10% pentru politele reinoite in luna decembrie, 5% pentru clientii care au si alte polite la Generali, dar si pentru polita pe 12 luni platita integral. "Pentru asigurarile care intra in valabilitate dupa 1 ianuarie 2010 vom avea tarife segmentate in functie de virsta si cu reducere pentru pensionari, parintii cu copii minori (reducere 15 %), detinatorii de polite CASCO, la Generali ( reducere de 10%), alte polite, inclusiv pensii Pilonul II si plata integrala (5%)", ne-au transmis oficialii sucursalei Focsani. Polita RCA ii ofera celui pagubit despagubiri banesti pentru avarierea sau distrugerea de bunuri apartinind acestuia, dar si pentru vatamarile corporale suferite sau cheltuielile de judecata pe care le-a facut. Inainte de a merge la o companie pentru a incheia asigurarea obligatorie este bine sa accesati paginile de internet ale societatilor unde, de multe ori, va puteti calcula on-line pretul politei. (Daniel GIRLEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.