Ultima oră

AFACERI: Daniel Daianu: Hiba bugetului pe 2010 e ca nu reusim sa facem din absorbtia de bani europeni, pistonul cel mai puternic al executiei bugetare

Ziarul de Vrancea
28 dec 2009 482 vizualizări
Fara atragerea masiva de fonduri nerambursabile europene, bugetul public nu poate avea o functie de stimulare a economiei in ansamblu. Iar datele nu arata ca ar fi prevazuta o crestere puternica a fondurilor UE atrase , explica pentru cititorii HotNews profesorul de economie Daniel Daianu

". Rugat de HotNews.ro sa analizeze plusurile si minusurile actualului buget, fostul ministru de finante si europarlamentar a mai declarat ca pentru a trece cu bine prin criza, "este esential ca Guvernul sa intre intr-un parteneriat cu bancile comerciale pentru ca acestea din urma sa accepte sa co-finanteze firmele din sectorul privat care au primit finantari europene".


In opinia lui Daianu, sunt cateva lucruri pozitive in constructia bugetului, care trebuie subliniate ca atare: stagnarea nivelului principalelor taxe si impozite, inghetarea veniturilor personalului bugetar si miza pe exporturi, care sa aduca o crestere economica in 2010. Daniel Daianu vede insa si riscuri asociate anului viitor. "Vom avea un puseu inflationist din cauza accizelor, dar trebuie sa privim in perspectiva.


-atragerea de fonduri europene -reducerea dobanzii cheie a BNR - ieftinirea creditului in lei

-intrarea Guvernului intr-un parteneriat cu bancile comerciale



Sugestiile lui Daianu


Cu o executie bugetara disciplinata nu ar trebui sa avem presiuni inflationiste mari in economie. Iar un credit in lei mai ieftin ar incuraja economia autohtona", crede profesorul Daianu. Acesta admite ca scaderea resurselor alocate pentru ministerul Transporturilor si cel al Dezvoltarii arata ca 2010 va fi si mai vitreg cu cheltuieilile de investitii publice", dar scaderile de cheltuieli ar putea fi compensate prin atragerea de fonduri europene, crede Daianu.


Fostul ministru de Finante sugereaza conducerii BNR sa reduca dobanda cheie, "valorificand momentul bun al lunii ianuarie". Explicatiile sunt simple: ajustarea exceptionala (fie ea fortata) a deficitului de cont curent --probabil la in jur de 5% din PIB in 2009, ceea ce a redus din vulnerabilitatea externa, rezerve valutare considerabile, la care se vor adauga si cele doua transe de la FMI+ bani de la CE, cele doua transe de la FMI ar avea rol de veritabil fond de descurajare a unor atacuri speculative, semnalul pozitiv pentru economie dat de reducerea dobanzii cheie, care ar obliga bancile sa fie mai receptive la nevoia de scadere a dobanzilor efective" .


Anul 2010 va fi extrem de complicat, mai spune Daianu. "Daca vom fi ajutati de revenirea economiilor mari din UE, daca vom reusi sa combinam consolidarea bugetara cu o absorbtie masiv crescuta de fonduri europene (care sa permita cheltuieli bugetare totale peste cele din 2009 concomitent cu un deficit al bugetului inferior celui din 2009) ; daca bancile comerciale vor diminua dobanzile la lei si vor da drumul la creditare perspectivele economiei romensti se vor ameliora considerabil", conchide fostul ministru de Finante.




de Dan Popa HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.