Ultima oră

Politicieni care mai cred inca in Mos Craciun

Iulia Nicolaie
28 dec 2009 1827 vizualizări
Mosul a ramas intiparit in memoria tuturor, multe persoane publice amintindu-si cu drag de clipele fermecate din copilarie, cind asteptau cu emotie sa-si desfaca darurile de sub bradut u unii dintre ei si-au amintit pentru Ziarul de Vrancea cite ceva din noaptea de Ajun, despre Mos Craciun si despre cadourile pe care nu le-au uitat nici pina azi u primarul Focsanilor, Decebal Bacinschi, spune ca inca mai crede in Mos Craciun, in timp ce fostul prefect Dragos Mircea l-a prins in flagrant pe impostorul mosului, nimeni altul decit tatal sau u in copilarie, Raluca Dan mergea cu gasca de fete la colindat, dar isi aminteste si ca ii era frica de Mos u seful pompierilor si-a cerut iubita de sotie chiar in ziua de 25 decembrie u seful Directiei de Sanatate Publica vrea ca sotia sa-i ofere un Craciunel la anul, in vreme ce mos Nicolae Moise vrea un nepot

Sfintele Sarbatori au adus bucurie si amintiri de neuitat in inimile tuturor vrincenilor. Mai toti avem amintiri de neuitat legate de cea mai frumoasa sarbatoare din an, Craciunul, si de iernile geroase ale copilariei. Orele petrecute pe derdelus, desfacerea cadourilor in dimineata de Craciun, dezamagirea de a descoperi ca Mosul este de fapt unul dintre parinti, toate fac parte din tabloul amintirilor care dainuie peste ani. In acest an, cele mai cunoscute persoane publice din judet au stat "la taclale" si au povestit pentru "Ziarul de Vrancea" cele mai frumoase momente din copilarie, cum au descoperit ca parintii le strecurau cadouri sub brad, cum asteptau cu sufletul la gura venirea zapezii, dar si ce cadouri au primit, daruri care le-au ramas intiparite in memorie pina acum.


Primarul municipiului Focsani crede ca una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa stii sa oferi si sa primesti cadourile de la cei dragi. Decebal Bacinschi si-a amintit emotionat ca unul dintre cele mai apreciate daruri a fost un buchet de flori pe care i l-a oferit sotiei. La rindul sau, edilul a recunoscut ca nu are cadouri preferate si ca pretuieste in egala masura toate darurile primite. Si, desi a trecut de mult de virsta copilariei, Decebal Bacinschi a spus ca inca mai crede in Mos Craciun. "Si acum cred! Este un lucru deosebit cind stam linga brad si desfacem cadourile. Sentimentul acesta ne face pe toti sa ne simtim bine", ne-a spus primarul municipiului. Inspectorul guvernamental Dragos Mircea vorbeste de aceeasi senzatie placuta produsa de surpriza primirii cadourilor sau a oferirii lor. Fostul prefect spune insa ca cel mai drag dar primit sint copiii lui, Andra si Vladut. Mai ales ca Vladut s-a nascut pe 27 decembrie, in zilele Craciunului. Dragos Mircea isi aminteste si de episodul cind l-a surprins pe Mos Craciun fara barba, undeva prin clasa a IV-a, cind il pindea de sub masa din sufragerie. "Am fost foarte dezamagit cind am aflat ca Mos Craciun nu exista cu adevarat. L-am prins pe tata, eu fiind ascuns pe undeva, si atunci i-am si spus: «m-ai mintit!». In schimb, am jucat pe Mos Craciun de vreo citeva ori, pentru alti copii, nu pentru ai mei, pentru ca probabil m-ar fi recunoscut", ne-a spus si Dragos Mircea. Acesta, impreuna cu sotia sa, Nausica, si cei doi copii, au petrecut Craciunul la bunicii sotiei, la Tulnici, urmind ca numaratoarea inversa din acest an sa-i prinda pe sotii Mircea la Sinaia. Secretarul judetului, Raluca Dan, ne-a marturisit ca pretuieste in mod special ziua de Ajun, care a fost in acest an "extraordinar de frumoasa", pentru ca pentru prima oara Mosul a venit "pe viu" la fiul sau, Rares, care are doi anisori. Raluca Dan isi aminteste cu placere si de momentele copilariei, cind mergea cu colindul sau cind primea cadourile de la Mos Craciun. "Imi amintesc ca si eu si sora mea, impreuna cu verisoarele noastre, faceam o gasca de fete si mergeam cu colindul pe la rude. Am crezut in Mos Craciun pina in clasa a VI-a, probabil si din lipsa informatiilor din acea vreme. Cum am descoperit? La scoala, colegii mi-au spus sa caut cadourile prin casa si le-am gasit. O alta amintire este ca ne era frica de Mos. Parintii, in dimineata de Craciun, dupa ce primeam cadourile sub brad, ne puneau sa spunem poezii, zicindu-ne ca Mosul ne aude din camera alaturata. Luna decembrie este luna mea preferata din an, as vrea sa pastrez magia Craciunului si pentru fiul meu, Rares, cu miros de scortisoara, vin fiert, mere"¦", ne-a destainuit Raluca Dan.


Cartile si zapada, cea mai mare bucurie


Pentru seful Transportului Local, Ion Diaconu, Mos Craciun a existat pina la 10 ani, cind si-a dat seama ca locul lui a fost luat de parinti. Fiu de tarani, Ion Diaconu a primit cu bucurie in fiecare an sosirea zapezii si pachetul cu carti de sub brad. Cartile il mai bucura si acum. Zapada, insa nu! "Cred ca pina in clasa a II-a sau a III-a am crezut in Mos Craciun. Eu sint fiu de taran, din Sascut, judetul Bacau, si noua nu ne prisoseau jucariile. Primeam in schimb carti, fiindca parintii mei stiau ca acestea reprezinta singurul meu viitor. Le citeam cu placere pentru ca pe vremea aia nu prea aveai ce sa faci. Fara telelvizor, fara net"¦. Cea mai mare bucurie a mea de sarbatori insa era venirea zapezii. Cind am venit la Transportul Public venirea zapezii nu m-a mai bucurat", ne-a declarat directorul SC Transport Public Local SA Focsani, Ion Diaconu.

Vicepresedintele Consiliului Judetean, Mircea Diaconu, ne-a spus ca el a crezut dintotodeauna in Mos Craciun si nu l-a bagat niciodata in seama pe comunistul Mos Gerila. Numai ca intr-o iarna geroasa l-a surprins pe tatal sau substituindu-se Mosului. Intimplarea nu l-a dezamagit, insa nu i-a spus niciodata tatalui sau. "Eu intotdeauna am crezut in Mos Craciun, chiar si atunci cind i se spunea Mos Gerila. Cind eram copil noi primeam mai cu seama ceva de imbracat, decit jucarii sau dulciuri. Eram copil, la mine la tara, la Padureni, comuna Jaristea. In noaptea de Ajun nu stiu cum s-a facut ca am adormit devreme, fiindca asa ne culcau parintii, dar m-am trezit peste noapte. Atunci l-am vazut pe tata ca agata ceva intr-un cui la chepengul din casa de la pod. N-am dat importanta si am adormit la loc. Dimineata, mama se duce acolo la cui si ia un pachet pe care mi-a zis ca l-ar fi lasat Mos Craciun. Atunci am stiut ca e tata, dar niciodata n-am indraznit sa-i spun. Mi-a fost rusine. De fapt acesta intimplare am povestit-o doar la 3-4 persoane pina acum", ni s-a confesat vicepresedintele Consiliului Judetean, decanul de virsta, Mircea Diaconu.

Subprefectul Sorin Hornea si-a dat seama de la o virsta frageda ca Mosul nu era ceea ce parea a fi. "Dintotdeauna m-a atras spiritul sarbatorilor, cu colinde, plugusorul si cu zapada, parca nici nu sint sarbatori fara zapada si anul asta am avut parte. Pot sa spun ca am fost un tip precoce, mi-am dat seama de mic ca Mosul era de fapt mama si tata. Si fetita mea, care are acum 6 ani si jumatate, si-a pus semne de intrebare inca de anul trecut ca era cam tinar Mosul, ca avea barba artificiala...", si-a amintit Sorin Hornea.

Democrat liberala Sorina Placinta spune ca cele mai reusite sarbatori sint cele petrecute in sinul familiei, acolo unde se simte cel mai bine. Si in acest an Nasterea Domnului a gasit-o pe acesta linga cei dragi. "E greu de spus care este cel mai frumos cadou, cadoul de la fiul meu, Andrei. Cel mai frumos Craciun a fost cel de anul acesta pe care l-am petrecut cu toata familia intr-o atmosfera calda", ne-a spus senatorul.


Dr. Nicolae Moise vrea nepoti


Mos Craciun cu barba alba si costum rosu a venit de nenumarate ori cu cadouri la doctorul Nicolae Moise, managerul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon". Cind era mic il primea cu bucurie acasa pe Mosul pentru a fi cadorisit, insa visul frumos s-a spulberat cind a intrat in clasa I. "Am crezut in Mos Craciun pina in clasa I. Cel mai frumos cadou pe care l-am primit a fost copilul. Sotia mi-a oferit cel mai minunat cadou, o fetita. Acum imi doresc sanatate multa si sa am nepoti, sa avem grija de ei", ni s-a confesat dr. Nicolae Moise. Nici dr. Catalin Graur, directorul Directiei de Sanatate Publica, nu a crezut in Mos Craciun prea mult timp. Acesta povesteste ca pe la virsta de cinci anisori, impreuna cu ceilalti copii, si-a dat seama ca Mosul nu exista si ca de fapt cadourile sint facute de parinti. "Noi intre noi copiii ne-am dat seama ca Mos Craciun nu exista. Nu imi aduc aminte de cel mai frumos cadou pe care l-am primit. In copilarie mi-am dorit o bicicleta Pegas si am primit-o de Craciun. Anul acesta mi-as dori sa aflu ca sotia mea este insarcinata. Sarbatorile sint foarte importante pentru ca este perioada anului in care ne schimbam total si in bine", a spus dr. Catalin Graur.


Seful pompierilor si-a cerut iubita de sotie de Craciun


Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta are dublu prilej de sarbatoare in fiecare an de Craciun. Lt. col. Flaviu Chiscop si-a cerut iubita de sotie chiar in ziua de 25 decembrie 1997. "Sarbatorim in fiecare an si casatoria noastra, dar si Craciunul, care ne aduce multa bucurie. Este cel mai frumos moment. Ca si copil imi aduc aminte ca am fost foarte bucuros la 6 sau 7 ani cind Mos Craciun a venit la mine cu un trenulet. Cred ca si acum un asemenea cadou si-l doresc toti copiii, dar si cei mari! Copilaria mi-am petrecut-o la tara, iar obiceiurile de Craciun erau respectate. Mergeam cu colindul, venea Mos Craciun, iar noi recitam poezii. Oricum, Mos Craciun si-a jucat foarte bine rolul pentru ca abia pe la 5-6 ani am inceput sa banuiesc ceva, iar adevarul l-am aflat abia pe la zece ani", ne-a spus Flaviu Chiscop. Si seful Politiei vrincene si-a trait copilaria la tara, in comuna Gura Calitei. "Nu pot spune exact care a fost cel mai frumos cadou de Craciun. Dar toate darurile de la mos sint speciale. La tara mergeam cu steaua sau colindul, iar oamenii te primeau cu bratele deschise. Iernile erau bogate, iar noi mergeam la sanius pe dealurile din zona. Pina in clasa intii am crezut in Mos Craciun, dar apoi am aflat de la colegi. Era o alta lume, o alta viata, dar poate ca acestea se intimplau si pentru ca nu erau grijile vietii", ne-a povestit inspectorul sef al Politiei. Seful Directiei pentru Sport nu uita de politica nici cind e vorba de Craciun. "Cel mai frumos cadou de Craciun este Guvernul Boc si nu numai pentru mine ci pentru toata tara", crede Gongu. "In tinerete, cel mai frumos cadou l-am primit in Italia, cind mi s-a marit ziua de munca de la 4 la 8 ore. Eu venisem in Italia sa muncesc si sa cistig citi mai multi bani. Pina m-am maturizat am crezut in Mos Craciun, dar eu cred in el si acum", a continuat Daniel Gongu.


"Pentru mine inca mai exista Mos Craciun"


Liderul de sindicat al Postei vrincene, Gigi Mihalache, isi aminteste cu nostalgie de Craciun si de faptul ca, atunci cind era mic, nu primea prea multe cadouri. "Craciunul este sarbatoarea cea mai importanta, dupa parerea mea. Cind eram mic am fost crescut doar de mama si nu prea primeam cadouri. Pentru mine cel mai frumos dar a fost revolutia din 89, pentru ca atunci trebuia sa plec la mina, de la 1 ianuarie. Atunci am plins de bucurie, nu mi-a venit sa cred. Pentru mine inca mai exista Mos Craciun. Cel mai trist Craciun a fost atunci cind am stat departe de familie, in America, dar si acesta, pentru ca a iesit Basescu presedinte", ne-a destainuit Gigi Mihalache. Si inspectorul scolar general adjunct Stan Rogoz isi aduce aminte cu bucurie de sarbatorile de iarna si spune cu mina pe inima ca darurile pe care le pretuieste cel mai mult sint cele facute de copiii sai. "Cadourile pe care le-am primit de la copiii mei au fost cele mai frumoase. Imi gaseau cartea pe care mi-o doream si CD-uri cu filmele preferate. Din copilaria mea nu imi vine in minte nimic deosebit, de faptul ca Mos Craciun nu exista am aflat pur si simplu. Auzind atitea povesti, mi-am dat seama ca e fictiune", a spus Rogoz.


Craciun de criza pentru Ion Roman


"Craciunul l-am petrecut in familie. Cunoscuta criza a determinat romanii sa ramina acasa cu cei dragi si sa renunte la iesirile scumpe din anii anteriori. Aceasta sarbatoare ne-a facut sa ne gindim mai mult la Dumnezeu si daca ne-a dat omat mare inseamna ca anul viitor are semne bune. Cel mai frumos cadou a fost din partea copiilor mei, care mi-au adus doi nepoti, Mateo si Maria si carora le-am dat cele mai frumoase cadouri. Cele mai frumoase sarbatori le petreceam cind eram la Prahuda, in Muntii Vrancei, si mergeam cu colinda la toate casele pentru citiva banuti, mere si colaci", ne-a spus Ion Roman, presedintele Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii Vrancea. Adrian Juravle, de la Casa de Pensii, isi aminteste cu drag de zilele in care isi colinda rudele. "Am petrecut Craciunul in familie, pe la nasi, pe la fini, in rest in familie. A primit un cadou frumos din partea sotiei si a fiicei mele. In copilarie mergeam la bunici, la Namoloasa, judetul Galati, unde iernile erau mai bogate in ninsori. Mergem cu colindul pe la rude impreuna cu verisorii mei si primeam mere, nuci, bani si ciocolata", ne-a declarat Adrian Juravle, seful revenit de la Casa de Pensii.

Povestiti si voi pe site-ul Ziarului de Vrancea care au fost cele mai apreciate cadouri primite sau oferite de Craciun, dar si daca mai credeti inca in mosul darnic cu barba alba.

(Grupaj coordonat de Iulia NICOLAIE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 10 ore, 41 minute, 46 secunde
Uite vezi dom\'le cum s-a chinuit ZdV si a reusit sa afle exact ce-i doare pe vranceni de Craciun, respectiv cate mii de hectare de padure a mai primit Diaconu sau cate camioane de Dom Perignon a mai citeste integral
, acum 739392 zile, 10 ore, 41 minute, 46 secunde
ce sa-ti povestesc te-ai gasit tu sa comentezi despre Craciun si actiunile,trairile unora...tu,politicianul a toate stiutor care stai 365 zile din an numai pe net la carcoteala. Sunt convinsa ca tu citeste integral
, acum 739392 zile, 10 ore, 41 minute, 46 secunde
Chiar mi se pare simpatic articolul si potrivit pentru o perioada de sarbatoare. Ne-am saturat de negativismul din presa, chiar si in aceste zile. Mai e nevoie si de materiale de genul acestuia, mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.