Ultima oră

LIFE:Nicoleta Zagura: aromele Craciunului in Nordul Bucovinei - craciuneii , levantica de catrinta

Ziarul de Vrancea
26 dec 2009 668 vizualizări
Nicoleta Zagura aduce aromele si ademenirile unui Craciun in Nordul Bucovinei. Traditiile, felul in care se imbraca lumea de Sarbatori, Craciuneii apetisanti, mirosul de levantica al catrintei. Craciun fericit, uichendistilor! Voi cum petreceti Craciunul?

Mosul cel Barba lunga


"¢Craciunul este o sarbatoare a sperantei. Infruntand frigul si vremea urata, separarea cauzata de nameti, Craciunul este vazut de Romani ca un ritual de trecere spre o lume a sperantei, una in care va fi totul mai bine, evident, dupa ce" Mosul cel Barba lunga" (adica Dumnezeu Tatal) trimite in aceasta lume pe fiul sau, "Lumina", sa ne incalzeasca sufletele spre o lume mai buna si sa ne calauzeasca inimile spre piosenie si darul dragostei fratesti.

"¢In Nordul Bucovinei (regiunea Cernauti) Sarbatoarea Craciunului se tine de unii in 25 decembrie, de altii in 6 ianuarie. Ambele date reprezinta repere astronomice mult mai vechi decat crestinismul, in data de 25 decembrie sarbatorindu-se mai multe zeitati a Luminii in culturile antice, precum si in data de 6 ianuarie, o data destinata sarbatoririi zeilor belsugului si fertilitatii. Traditional, la munte, Craciunul e sarbatorit in data de 6 ianuarie, data de 25 decembrie este cea sarbatorita cu precadere de cei din orase.


Mirosul de "craciunei"- niste colaci mai mici, unsi cu miere si plimbati prin miez de nuca si zahar


"¢Insa Sarbatoarea Caciunului incepe pentru copii cu 3-4 zile inainte, cand mirosuri diverse incep sa se reverse prin aerul rece de afara: mirosul de "craciunei"- niste colaci mai mici, unsi cu miere si plimbati prin miez de nuca si zahar, turte cu miere, nuca si scortisoara si multe alte bunatati sunt scoase din cuptoarele incinse"¦Acestea toate sunt preparate "de dulce", astfel incat nu are voie nimeni sa le guste decat in ziua de Craciun, dupa Liturghia Nasterii Domnului. Doar cu o zi inainte de sarbatorirea Craciunului, incep marile incercari si pentru cei adulti"¦ mirosul de piftie de porc (numita racitura), sarmale (galuci, galushi) pluteste in aer ca o prevestire a marilor evenimente ce vor urma.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Eugen Istodor.



de Eugen Istodor uichendist.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.