Ultima oră

INTERNATIONAL:Liderul disidentei chineze, Liu Xiaobo, a fost condamnat la 11 ani de inchisoare

Ziarul de Vrancea
26 dec 2009 529 vizualizări
Liderul disidentei chineze, Liu Xiaobo, a fost condamnat vineri la 11 ani de inchisoare, la un an dupa ce a facut apel la democratizarea Chinei. In varsta de 53 de ani, Liu a mai fost inchis, pentru doi ani, dupa inabusirea miscarii de la Tiananmen. "Nu suntem de acord cu acest verdict, pentru ca am pledat nevinovat", a declarat pentru AFP Mo Shaoping, unul dintre avocatii sai.

Liu Xiaobo a fost acuzat de "subminarea puterii de stat", dupa ce a semnat, alaturi de alti disidenti chinezi, documentul "Carta 08" prin care cerea liberalizarea politica a Chinei, garantarea respectarii drepturilor omului, alegeri deschise si libertate de exprimare. Petitia a obtinut 10.000 de semnaturi intr-o perioada foarte scurta, dupa ce a fost postata pe Internet. In plus, Liu este acuzat si pentru ca a scris sase articole care au fost publicate pe site-uri de peste hotare.


Tribunalul care l-a judecat pe disidentul chinez a anuntat printr-un comunicat ca "procesul a fost deschis, doi avocati l-au aparat pe Liu, iar familia sa a fost prezenta". Jurnalistii si diplomatii straini nu au putut asista, insa, la proces, informeaza AFP.


Asociatiile pentru drepturile omului au reactionat dupa pronuntarea verdictului si au avertizat ca pedeapsa este mult prea grea. "Este o pedeapsa foarte, foarte severa, care reflecta severitatea politica pe care am observat-o inca de la pregatirea Jocurilor Olimpice", a declarat Nicholas Bequelin, reprezentant al organizatiei Human Rights Watch, din Hong Kong. "Partidul comunist nu putea lasa fara raspuns provocarea reprezentata de Carta 08; este un raspuns extrem de puternic. Liu Xiaobo este sacrificat pentru a trimite un mesaj", a explicat Bequelin.


O reactie a venit si din partea cancelarului german Angela Merkel, care s-a declarat "consternata" de aceasta condamnare. "Regret ca guvernul chinez limiteaza masiv libertatea de expresie si libertatea presei, in ciuda marilor progrese inregistrate in alte domenii", sustine Merkel, intr-o scurta declaratie scrisa publicata in ziua Craciunului.


Pe 28 decembrie, Liu Xiaobo implineste 54 de ani. Este un intelectual chinez de renume, cunoscut ca un sustinator proeminent al reformei democratice in China. In luna iunie, Liu Xiaobo a fost arestat de autoritatile chineze, anunt care a dinamitat sperantele intr-o relaxare a politicii Partidului Comunist Chinez.


de R.P. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.