Ultima oră

INTERNATIONAL:BBC: Prin executarea lui Nicolae Ceausescu a fost evitat linsajul in strada

Ziarul de Vrancea
26 dec 2009 593 vizualizări
In decembrie 1989, Romania a trecut printr-o revolutie care a rasturnat dictatura lui Nicolae Ceausescu. La 20 de ani de la Revolutie, televiziunea BBC World Service difuzeaza o serie de emisiuni dedicate Romaniei. Vineri, BBC publica un interviu acordat jurnalistului Nick Thorpe de catre "una dintre figurile cheie ale acelor timpuri - generalul Victor Stanculescu".


"Imbracat intr-o camasa cadrilata si cu un sacou maro inchis, generalul Victor Stanculescu arata firav, dar cu alura pe care o astepti de la un soldat in retragere. Ne-am intalnit in spitalul inchisorii Jilava, la nord de Bucuresti, unde anul trecut a fost intemnitat pentru 15 ani", incepe materialul jurnalistului britanic.


"A fost gasit vinovat pentru ca le-a ordonat trupelor sa deschida focul asupra multimii, in Timisoara, pe 17 si 18 decembrie - o acuza pe care el a negat-o intotdeauna", precizeaza BBC. "Afara, in gradina inchisorii, este frig, sunt minus 7 grade Celsius. Imprejur sunt turnuri de supraveghere, sarma ghimpata si caini vagabonzi". "Spitalul inchisorii in care Stanculescu este detinut este usor mai prietenos - o cladire de trei etaje cu aspect modern, vopsita galben si alb".


"Pe rever, generalul poarta cu mandrie o insigna. Privesc de aproape. Este scris in limba engleza: Romanian Snooker Association. «Sunt presedintele ei», spune generalul, cu mandrie". Un amanunt pe care jurnalistul britanic il aminteste scurt, pentru a trece apoi imediat la subiectul executarii dictatorului. "Ca ministru al Apararii pe 25 decembrie 1989, Stanculescu a supravegheat procesul si executia lui Nicolae si Elena Ceausescu, presedintele si prima doamna a Romaniei, comandantul sau sef".


"Au fost procesul foarte scurt si verdictul corecte, necesare sau ambele?", intreaba jurnalistul. "Nu a fost corect, dar a fost necesar. Daca i-am fi lasat in mainile oamenilor din Bucuresti, i-ar fi linsat in strada", raspunde Stanculescu. Dupa proces si executie, cand urcau corpurile intr-un vehicul blindat, s-a tras in ei si 3 soldati au murit, isi aminteste generalul. "Asta dovedeste ca erau generali de armata care inca il sustineau pe Ceausescu", explica el.


Stanculescu a trecut de partea Revolutiei si a fost ministru al Apararii, apoi ministru al Economiei, in noul guvern. Primul sau proces i s-a deschis in 1997, dupa ce aliatul sau, presedintele Ion Iliescu, a pierdut puterea, noteaza publicatia. Stanculescu a fost condamnat, dar au urmat 10 ani de audieri si apeluri. A fost condamnat definitiv si trimis la inchisoare in noiembrie 2008.


"Nu am dat ordine nimanui. Si nu am ordonat niciunei unitati aflate sub comanda mea in Timisoara sa desfasoare acte de represiune", sustine Stanculescu. "Toti actorii principali acum sunt morti. (...) Ar trebui sa fie de ajuns sa recunoastem sacrificiul celor care au luptat la Revolutie - si sa ne asiguram ca familiile lor pot trai decent", spune acesta.


"Douazeci de ani mai tarziu, romanii care au trait Revolutia incearca in continuare sa-i gaseasca sensul", puncteaza BBC.


de R.P. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.