Ultima oră

Sarbatori de iarna in cabanele Directiei Silvice

Iulia Crețu
23 dec 2009 1930 vizualizări
In Vrancea, Directia Silvica face turism cu sase cabane si cantoane silvice u pentru o noapte, cabanele se pot inchiria cu preturi cuprinse intre 220 lei la Vintileasca si 1.200 la Lepsulet u daca sperati sa mai gasiti ceva liber pentru Revelion, luati-va gindul, sint inchiriate din septembrie u cabanele ofera numai cazare, de restul pregatirilor ocupindu-se strict turistii u oficialii Directiei Silvice spun ca nu fac afaceri considerabile de pe urma cabanelor, dar se gindesc ca pe viitor sa extinda serviciile puse la dispozitie oaspetilor u la Dragomira, Soveja, in trecut, a innoptat si dictatorul Nicolae Ceausescu, venit la vinatoare in muntii Vrancei

Directia Silvica Focsani este, de citiva ani de zile, un agent de turism ieftin pentru turistii atrasi de frumusetile salbatice ale Vrancei si mai putin preocupati de bucatica de ciocolata de pe perna din complexurile de lux din statiunile de fite. Cele sase cabane aflate in administrarea Directiei au fost "arvunite" pentru acest Craciun si An Nou, la preturi cuprinse intre 220 si 1.200 lei. In acest moment, dupa cum sustin oficialii Directiei Silvice, nu mai este nici un loc liber. Ieri, la cabana Lepsulet, angajatii faceau ultimele pregatiri inainte de sosirea oaspetilor. Camerele erau incalzite, mesele pregatite, iar pe pridvor astepta bradul pentru a fi impodobit. Intreaga cabana, care poate gazdui pina la 16 persoane, beneficiind de 8 dormitoare, fusese inchiriata inca din luna septembrie. Turistii care il vor astepta pe Mos Craciun aici au achitat 1.200 lei/noapte.


Revelion prin Directia Silvica! Daca pina acum nu v-ati gindit la o astfel de oferta sau ati strimbat din nas avind prejudecati ca poate conditiile nu ar fi unele deosebite, speram sa va schimbati parerea. Toate cele sase cabane si cantoane silvice apartinind Directiei Silvice au fost inchiriate de turistii dornici de a petrece Sarbatorile de iarna la preturi ceva mai decente decit cele practicate in renumitele statiuni romanesti de pe Valea Prahovei. Directia a arvunit camerele cabanelor cu preturi cuprinse intre 220 si 1.200 lei, in functie de conditii si locatie, inca din toamna. Este vorba de 6 cabane, de la Dragomira "" Soveja, Lepsulet, Slobozia Bradului, Panciu, Vintileasca si Misina, primele patru fiind postate chiar pe un site de promovare turistica gestionat de Regia Nationala a Padurilor. "Locurile de la Dragomira si Lepsulet s-au dat inca din luna septembrie, apoi s-au inchiriat si cele de la Slobozia Bradului, Vintileasca sau Misina. Pentru aceste Sarbatori nu mai avem locuri disponibile. Preturile de inchiriat au suferit o majorare de 20% pentru perioada Craciunului si Anului Nou. In mod normal, cabana Dragomira de la Soveja costa o noapte 600 lei, Lepsulet "" 1.000 lei, Panciu - 600 lei, Vintileasca - 200 lei si Misina - 300 lei. Pentru Revelion a fost propus un pachet de 4 nopti de cazare. Avem turisti atit de la noi din judet, dar si din altele", ne-a declarat Titi Olteanu, purtatorul de cuvint al Directiei Silvice.


Lepsulet - aer ca la Brasov, Dragomira - locul unde a dormit Ceausescu


Ieri, in cabana de la Lepsulet, din satul turistic Lepsa, se faceau ultimele pregatiri. Administratorii cabanei incalzisera camerele, iar in spate stateau stive de lemne de foc, pentru ca turistii care trebuie sa ajunga de Craciun sa gaseasca totul pregatit. Lepsulet beneficiaza de 8 dormitoare, majoritatea cu baie proprie, si doua sufragerii, compartimentate in doua corpuri de cladire. Potrivit lui Gabriel Burghelea, de la Directia Silvica, cabana Lepsulet a fost ridicata in doua etape pe vremea regimului comunist, lucrarile incepind intre anii 1967-1968 si continuate in 1978. Turistii interesati beneficiaza numai de cazare, de mincare si distractie ocupindu-se singuri. La dispozitie au si un gratar in aer liber, dar si un foisor pentru cei tentati sa soarba vinul fiert si aromat in gerul serii. Cei de la Directia Silvica se lauda ca turistii care calca pragul Lepsuletului se vor bucura de acelasi aer tare ca la Brasov, cabana fiind amplasata de 680 de metri altitudine. Cei care vin aici pot face vizite la Schitul Lepsa, Pastravarie sau Cheile Tisitei. Din punct de vedere al distractiei sau sporturilor de sezon, Lepsa puncteaza numai cu bile negre, in zona nefiind dezvoltat mai nimic in afara de citeva localuri. Pe viitor, institutia Directiei Silvice se gindeste sa ofere turistilor si alte servicii, in prezent investitiile fiind limitate. Conditiile de cazare insa sint asemanatoare unui hotel de 2-3 stele. "Anul 2008 a fost unul potrivit din punct de vedere al inchirierii cabanelor. Insa acestea nu sint solicitate pe toata perioada unui an. Poate de acum incolo sa ne pregatim si cu alte servicii. Cabanele Dragomira si Lepsulet sint solicitate in special de vinatori. Dar in acest an, solicitarile au fost mai putine. Vinatorii pe care-i gazduim vin pentru partide de vinatoare la cerb, capra neagra, urs sau mistret", ne-a mai spus Titi Olteanu, reprezentantul Directiei Silvice. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.