Ultima oră

Luminari si flori, in amintirea eroilor Revolutiei

Ziarul de Vrancea
23 dec 2009 1175 vizualizări
In ciuda gerului, toti cei prezenti la manifestarile comemorative din Focsani si-au amintit clipele de groaza de acum 20 de ani

Eroii cazuti la Revolutie au fost omagiati ieri, departe de ochii focsanenilor, in Cimitirul Nordic. Pe un ger cumplit, militarii si autoritatile locale au organizat un ceremonial militar si religios cu depunere de coroane in cinstea celor care si-au dat viata pentru libertate si democratie in decembrie 1989. La ora 10.00, militarii, oamenii politici dar si cei care ne conduc destinele s-au adunat la Cimitir, unde un sobor de preoti a oficiat o slujba in memoria celor cazuti la Revolutie. La monument au fost prezenti si unii dintre cei care s-au aflat in mijlocul evenimentelor din decembrie 1989. In ciuda frigului de afara, toti si-au amintit clipele de groaza de acum 20 de ani, fiind aprinse si luminari in amintirea acelor zile. Cu aceasta ocazie, prefectul Ion Oprea a tinut sa le aminteasca celor prezenti ca trebuie sa purtam vesnic amintirea eroilor martiri de la revolutie si sa "ii cinstim asa cum se cuvine pentru ca datorita lor sintem liberi". "22 decembrie 1989 este ziua in care Romania a scris o pagina nepieritoare, pagina democratiei din Romania. Iata ca desi parca ieri pornita de la Timisoara, multiplicata cu mare repeziciune in toata tara, fie ca vorbim de Brasov, Sibiu, Cluj, dar si in Muntenia, Tirgoviste, Bucuresti, si in orasele din Moldova si la Focsani, revolta populara s-a extins cu mare repeziciune si vointa poporului, dorinta pentru libertate, democratie, a triumfat pentru totdeauna. Pretul platit pentru democratie a fost foarte mare. Jertfa suprema data de peste 1000 de oameni a ramas si va ramine vesnic in memoria noastra. Drumul spre democratie a fost greu", a spus Ion Oprea. Dupa acest moment, rind pe rind, s-au depus coroane. Primarul Decebal Bacinschi a depus de doua ori, din partea Primariei si a doua oara impreuna cu colegii din PSD.


Gerul a grabit ceremonialul


Alaturi de eroii comemorati ieri la Cimitirul Nordic de catre oficialitati au mai fost mentionati si Paraschiv Usturoi, Dumitru Pricop, Gheorghe Iorga, Gheorghe Lepadatu, Petre Georgescu si Stefan Olaru. Toti sint trecuti in nefiinta, ulterior evenimentelor din decembrie 1989, dar numele lor au fost puternic legate de implicarea pe care au avut-o fata de comunitate in anii care eu trecut. In memoria lor a avut loc si slujba de pomenire la care oficialii au depus 14 coroane de flori. Printre revolutionarii cu carnet aflati ieri la comemorare s-a aflat prim-vicepresedintele Asociatiei Ranitilor si Urmasilor Eroilor Martiri si Luptatorilor din Decembrie 1989, Constantin Mindroiu, Victor Popescu, cel care a avut in grija fostul sediu al UTC, ce urma sa fie devastat, Puiu Cornel sau Constantin Craciun. Acesta din urma a impartit crestineste la sfirsitul ceremonialului covrigi, luminari si cite un paharel de tuica fiarta celor prezenti. Manifestarile de ieri de la Cimitirul Nordic au subliniat si simpatiile politice, coroana de flori din partea Consiliului Judetean fiind insotita deopotriva de consilierii PNL si PSD, dar mai putin de cei democrat liberali. Dupa defilarea Garzii de Onoare care a incheiat activitatea organizata in memoria eroilor Revolutiei, cei prezenti s-au retras grabiti spre masini. (Doina GANEA, Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.