Ultima oră

Momentele Revolutiei, in presa vremii

Doina Ganea
22 dec 2009 1158 vizualizări
Ce s-a intimplat acum 20 de ani si cum era reflectata Revolutia in presa locala ne spun cele citeva marturii timide iesite din tiparnitele acelor zile

Milcovul, ziarul de propaganda comunista de atunci, a intors in 22 decembrie "armele" si a devenit "Milcovul Liber". In paginile lui gasim articolul "Ziua Renasterii" despre evenimentele din 22 decembrie semnat de editorialistul Ovidiu Butuc, acum primar PSD la Biliesti. "Zavoarele grele ale istoriei sub care dictatura familiei Ceausescu a ferecat mai bine de doua decenii democratie, libertatea de opinie au fost sfarimate", scria cu prudenta Ovidiu Butuc. Tot in primul numar liber a fost publicata si o poezie a cunoscutului personaj Mircea Dinescu, intitulata "Griu pazit de maci". Ziarul gazduia citeva ginduri ale unor "oameni ai muncii", in timp ce profesorul Victor Benea surprinsese foarte putin din atmosfera evenimentelor din centrul Focsaniului. Pe strazi se striga "Libertate!", Jos Ceausescu!" sau "Vrem pedepsirea calailor!". Veneau in flux continuu de muncitoare si muncitori de la Intreprinderea de confectii, ISEH, de la cele doua Filaturi, de la Fabrica de Tricotaje, CPL, intr-un cuvint intreaga muncitorime de pe platforma industriala a municipiului. "¦ In balconul sediului comitetului judetean de partid, ocupat de mase, apar membrii Comitetului de Initiativa al Democratiei Socialiste", se mai arata in articol. Un alt ziar nascut insa atunci la Revolutie, intitulat "Viitorul", editat de "Organizatia Tineretului Revolutionar" din judetul Vrancea titra pe prima pagina in 23 decembrie 1989: "Am fost si vom fi alaturi de cei care au creat Marea Romanie Libera". Foaia de atunci tiparita in graba, scria: "In orasul de pe Milcov, in intreaga Vrance soarele libertatii straluceste pentru noi!". "Tribuna Tineretului Democrat" din Vrancea, o alta foaie volanta anunta in 29 decembrie 1989 "Programul-Platforma" (provizoriu) al Organizatiei Tineretului Democratic din Vrancea si citeva profunzimi, usor naive, despre libertate primite de la unii membri ai Cenaclului Literar. (D. GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.