Ultima oră

TOP STIRI:Valentin Ceausescu: Nu a fost o revolutie sau un puci - as descrie-o ca pe o mizerie

Ziarul de Vrancea
21 dec 2009 616 vizualizări
Am privit la televizor executia

Valentin Ceausescu povesteste pentru Irish Times ca in zilele revolutiei el insusi dorea ca lucrurile sa se schimbe si i-a spus tatalui sau acest lucru. Fiul lui Ceausescu crede ca un grup care se opunea tatalui si dorea sa obtina castiguri personale a conspirat pentru a lua puterea, sub acoperirea protestelor: "Nu a fost o revolutie sau un puci - as descrie-o ca pe o mizerie". Valentin Ceausescu considera ca schimbarea pasnica era posibila:\'\' Dar restul lumii a crezut altceva. Si de aceea am ajuns acolo", incheie el.


In ziua de Craciun, in urma cu 20 de ani, domnia despotica a lui Nicolae Ceausescu asupra Romaniei s-a incheiat cu o executie sumara - de atunci, fiul sau este cel care a ramas sa poarte povara trecutului familiei.


Valentin Ceausescu nu are limuzina, nu are garda de corp si traieste departe de centrul Bucurestiului, intr-o suburbie linistita. Soarbe din cafea, fumeaza si isi povesteste istoria remarcabila, scrie Irish Times.


Sunt 20 de ani de cand Ceausescu a fost rasturnat de la putere, judecat rapid pentru crime impotriva poporului si executat alaturi de sotia sa, Elena, chiar in ziua de Craciun. Fiul unui cizmar a devenit in scurt timp cel mai brutal dictator din fostul bloc comunist, facand numele Ceausescu un sinonim pentru reprimare, cruzime si cultul personalitatii.


In timp ce Romania, tara cu 23 de milioane de locuitori, se adancea in saracie, Ceausescu a inceput sa demoleze vechiul Bucuresti si sa construiasca blocuri gri si monumente inchinate egoului sau, cel mai cunoscut fiind Casa Poporului, o cladire uriasa, pe locul in doi in lume ca marime.


In urma cu 20 de ani, a face parte din familia Ceausescu inseamna sa te bucuri de putere nelimitata si de privilegii. Cei trei copii ai cuplului Ceausescu - Valentin, Nicu si Zoia - erau printii natiunii, priviti de departe de un popor furios, dar fara nici o putere. Nicu si Zoia sunt acum morti, Valentin fiind cel care trebuie sa poarte povara trecutului lor. El ofera foarte rar inteviuri. Are cativa prieteni apropiati si a lucrat la acelasi institut de fizica atomica de circa 40 de ani.


Valentin Ceausescu: Am privit la televizor procesul si executia


Stand in cafeneaua sa favorita din Bucuresti, Valentin Ceausescu isi aminteste de valul de proteste din Romania si de discursul al tatalui sau de la balconul sediului Partidului Comunist. "Doream ca lucrurile sa se schimbe", spune Valentin, amintindu-si despre o discutie avuta cu tatal sau in acea noapte. "I-am spus ca lucrurile ar trebui sa se schimbe chiar de a doua zi, daca urma sa mai fie o a doua zi".


Valentin Ceausescu crede acum ca tatal sau a minimalizat amenintarea la adresa regimului, crezand ca era ceva similar cu o tentativa orchestrata de URSS in 1968 pentru a-l face sa urmeze exact ordinele Kremlinului. "Dar nu erau numai rusii. Lucrurile erau complet diferite. Tatal meu nu mai impunea aceeasi autoritate si nu mai inspira aceeasi incredere poporului ca in 1968", explica Valentin.


La 22 decembrie, Valentin a fugit din Bucuresti, dar a fost arestat la 25 decembrie.


"In seara aceea am fost dus la o baza militara si am privit la televizor procesul si executia.


Eram acolo cu ofiterul la comanda si cu inca unul. Nu m-am uitat la ei. Eram rusinat, rusinat ca sunt roman. Nu este vorba cum iti tratezi liderii... Este greu de descris, dar am simtit, in timp ce priveam, ca era un lucru cumva murdar....ca era rusinos sa privesc asa ceva", povesteste Valentin.


Valentin Ceausescu: Nu a fost o revolutie sau un puci - as descrie-o ca pe o mizerie


Ca multi alti romani, Valentin Ceausescu crede ca un grup care se opunea tatalui sau si dorea sa obtina castiguri personale a conspirat pentru a lua puterea sub acoperirea protestelor, folosind unitati ale armatei pentru a semana haos in tara, inainte de a se prezenta drept "Frontul salvarii nationale".


"Nu a fost o revolutie sau un puci - as descrie-o ca pe o mizerie", spune Valentin Ceausescu, care este convins ca reformisti din regimul lui Mihail Gorbaciov si din alte guverne din Est si din Vest au sustinut planurile de eliminare a tatalui sau.


"A fost orchestrata de oamenii care mai apoi au preluat conducerea," continua el. "Am aflat mai tarziu ca rusii au avut un numar mare de oameni din tara, care nu aveau nevoie sa ia masuri. . . Ei nu puteau crede ca totul s-a prabusit in cateva secunde - ca au dezorganizat totul iar persoanele responsabile au fost nevoite sa vina cu un plan. Nu au existat oameni loiali, nici forte cu care sa se confrunte. Ei au dat arme la toata lumea in strada, oamenii erau gata oricand sa traga. Asta e ceea ce s-a intamplat. "


Traind intr-o tara inca bantuita de regimul tatalui sau, de secretele revolutiei si de umbrele celor aproape1.500 de victime, Valentin Ceausescu crede ca schimbarea pasnica era posibila in Romania si ea ar fi creat o natiune mai putin marcata de coruptie, suspiciune si acuzatii. "Asta cred. Dar restul lumii a crezut altceva. Si de aceea am ajuns acolo", incheie el.



de Dumitrina Galantonu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.