Ultima oră

Armata pe senile, ultima speranta!

Ziarul de Vrancea
19 dec 2009 4485 vizualizări
Zeci de oameni blocati intre nameti, gerul va cobori la - 20 de grade C! Drumuri judetene si nationale impracticabile din cauza viscolului, peste 100 de oameni blocati in masinile impietrite in mijlocul troienelor, sute de gospodarii in bezna si frig, din cauza deranjamentelor electrice, acesta este bilantul unei zile dramatice in Vrancea, a treia de iarna grea u militarii au iesit invingatori in lupta cu viscolul si au reusit sa salveze zeci de persoane u drumul E85 a fost ieri un calvar pentru soferi u premierul a amenintat prefectii cu demiterea daca cineva moare in nameti u Viscoleste si este ger si utilajele nu fac fata, fiindca zapada se aseaza la loc , spune primarul Focsaniului despre deszapezire u ninsorile vor reincepe simbata si duminica noapte, cind va fi si un ger de vor crapa pietrele, meteorologii anuntind -20 grade Celsius pentru luni noapte u colac peste pupaza, aseara a luat foc Primaria din comuna Obrejita

Haosul alb in Vrancea a continuat si ieri, cu drumuri blocate sau inchise din cauza viscolului si a nametilor, cu zeci de oameni blocati in masini. Situatia a fost dramatica in judet, peste 100 de persoane fiind paralizate ore intregi in masinile acoperite de zapada. Conform celor mai recente date transmise de Politie, raportate ieri la ora 16.00, erau blocate sau inchise drumurile: DN 2N Caiata "" Martinesti, DJ 204 B Tataranu ""Maicanesti, DJ 204 P Gugesti "" DN 2 E 85, DN 23 B Maicanesti "" Ciorasti "" limita jud. Buzau, km 0 "" km 21A300m. De asemenea, in zapada au ramas blocate 5 autoturisme cu 12 persoane pe DJ 202 E, intre Obrejita si Gara Sihlea, care au fost scoase din zapada la ora 16.15; 15 autoturisme cu 31 persoane, pe DN 23 B Gologanu "" la 6 km de Bordeasca; 2 autoturisme, o autoutilitara si un tir blocate pe DN 23 B Maicanesti "" Olaneasca (Braila), la cca 1 km iesire din Maicanesti. La ora 17.30, alte autoturisme si persoane erau blocate in trafic: intre Petresti si Mircesti circa 20 de masini, cu 50 de oameni, iar intre Bizighesti si Batinesti 10 autoturisme, cu 20 de persoane. "Sotul meu este blocat cu masina in nameti de 4 ore, la 1 km de la iesirea din Mihalceni, si nu a vazut nici un utilaj intervenind in zona. Este singur, cu atit mai mult e ingrijorator", ne-a spus disperata o persoana care a sunat la redactie, interesindu-se daca in zona respectiva intervine vreun utilaj. Comandamentul de Iarna de la Consiliul Judetean a anuntat aseara ca se circula in conditii de iarna pe toate drumurile judetene, iar pe citeva sosele se actiona cu utilaje pentru scoaterea de masini blocate intre nameti, pe DJ 204 E Focsani - Mircesti, Balta Ratei "" Ciuslea, DJ 205 E Batinesti, DJ 204 D Focsani "" Suraia si la Slobozia Ciorasti, unde se intervenea cu o lama. Blocate au fost si DN 2 R Vintileasca - Bahnele si DJ 202 F Balesti "" Mihalceni, care au fost ulterior deblocate, circulatia reluindu-se cu greu pe un singur fir.


"Primul examen al deszapezirii a fost ratat"


Din cauza situatiei grele, ieri la prinz s-a intrunit Comitetul national pentru situatii de urgenta, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii, la care au participat si membrii Comitetului pentru situatii de urgenta Vrancea. Seful Executivului a cerut prefectilor sa actioneze pentru impiedicarea aparitiei blocajelor de trafic si sa dispuna mutarea utilajelor in zonele unde ninge mai mult. Premierul a solicitat si Politiei sa faca verificari in trafic si sa intoarca din drum soferii nepregatiti de iarna. "Primul examen in ceea ce priveste gestionarea masurilor pentru deszapezire a fost ratat, am constatat deficiente grave. Domnilor prefecti, aveti misiunea de a avea grija de oamenii blocati in trafic. E frig, e nevoie de interventia urgenta. Raspundeti direct de aceasta activitate. Prioritatea zero sint oamenii", le-a spus prefectilor Emil Boc. Premierul a insistat ca prefectii si subprefectii sa fie permanent la datorie si de sarbatori. Boc a amenintat ca, din cauza proastei gestionari a situatiei din ultimele zile, vor urma si demiteri. "Acolo unde exista indolenta, greseala si incapacitate profesionala va trebui sa continuam schimbarile din mers pentru ca lucrurile sa mearga bine. De aceea, va atrag atentia ca ceea ce am spus se va monitoriza in perioada urmatoare si cine rezista provocarilor acestei functii publice ramine. Cine nu, pleaca", a afirmat premierul. Prefectul Ion Oprea a asigurat ca sint stocuri suficiente de materiale antiderapante. De asemenea, a solicitat primariilor din judet o lista cu persoanele fara adapost, care nu trebuie lasate in frig.


-20 de grade luni noapte


Ieri, la ora 14.00, judetul Vrancea iesise de sub avertizarea meteo de cod galben, insa zilele urmatoare nu se anunta prea bune. Simbata, ninsorile vor inceta, dar se vor relua in noptile de simbata spre duminica si, respectiv, de duminica spre luni, iar Autoritatea Nationala de Meteorologie (ANM) ar putea emite simbata dimineata o noua atentionare pentru aceleasi judete din sud-estul tarii, printre care si Vrancea. Caderi importante de zapada vor avea loc, cel mai probabil, pina luni dimineata, la ora 9.00. în noaptea de luni temperatura va atinge -20 grade Celsius, dar de marti vremea va reveni la normal pentru aceasta perioada, iar pina la Revelion nu se vor mai inregistra probleme in ceea ce priveste precipitatiile, a spus ieri directorul ANM, Ion Sandu, in cadrul videoconferintei cu prefectii. Autoritatile recomanda soferilor ca inainte de a pleca la drum sa se informeze despre situatia traseului pe care urmeaza sa se deplaseze, apelind numarul de telefon 021/9360 de la Comandamentul Central de Iarna si la numarul 0237/614170 de la Comandamentul de iarna al CJ Vrancea.


Zeci de case fara curent electric din cauza viscolului


Din cauza ninsorilor abundente, ieri au fost inregistrate deranjamente in alimentarea cu energie electrica a utilizatorilor din localitatile: Pavalari, Popesti, Tataru "" Maicanesti, Cindesti "" Dumbraveni, Vulturu de Sus, Suraia, Poiana Cristei, Mesteacanu "" Vizantea, Sihlea, Dumbraveni, Lepsa,Tulnici, Fundatura "" Paulesti, Marasesti, Calimanesti, Doaga "" Garoafa, Focsani, Valea Beciului, Chitcani, Nereju Mare. "Pentru remedierea operativa a deficientelor, 14 echipe de interventie ale SDEE Focsani si 8 echipe de interventie ale AISE Focsani s-au deplasat in zonele afectate. Speram ca in cel mai scurt timp toti consumatorii vor fi realimentati cu energie electrica", a transmis Maria Matei, purtatorul de cuvint al Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice Focsani.

(Mihaela BESLEAGA)


  • Tirurile au facut coada pe E85


  • Drumul 85 a fost ieri pentru soferii de masini de mare tonaj un calvar. Dupa ce au sosit avertizari ca la Rimnicu Sarat si Urziceni nu se poate circula, agentii de circulatie au hotarit sa opreasca in trafic toate tirurile la intrarea in Focsani. Sirul de masini se intindea ieri la prinz pe citiva kilometri. Soferii erau nemultumiti, sustinind ca sint pregatiti pentru intemperii si ca pierd timpul fara rost. "Stau de mai bine de doua ore. Am de toate la masina, lanturi, nisip, lopata, daca vreti vi le arat. Vin de la Vaslui si trebuie sa ajung la Constanta si ne obliga sa mergem si in week-end. Nu mi-ar fi si mie bine sa stau cu familia?", se intreba un sofer din Botosani. Nici pentru rutieristi aceste zile nu au fost o placere. Acestia se plingeau ca au fost nevoiti sa stea in frig, in bataia vintului si chiar sa impinga masini blocate in zapada. (Daniel GIRLEANU)


  • Pe strazile principale din Focsani se poate circula


  • Cel putin asa sustine primarul Decebal Bacinschi, cu toate ca realitatea il contrazice. Este adevarat ca pe unele strazi se circula, numai ca se deplaseaza inclusiv pietonii, care sint astfel obligati sa imparta carosabilul cu masinile. Aceasta fiindca trotuarele sint inca necuratate. Ieri, edilul sef ne-a declarat ca in general noaptea sint scoase utilajele de deszapezire, dat fiind ca sint putini angajati. "Din pacate viscoleste, este ger si utilajele nu fac fata. Avem 18 utilaje care din pacate nu sint folosite la capacitate. Asta pentru faptul ca pe unele strazi nu putem intra fiindca sint prea mici si sint parcate si masini de o parte si de alta a drumului. In plus nu avem schimburi pe masinile de deszapezire. Avem oameni care trebuie si ei sa se odihneasca. Nu pot lucra non-stop la minus 6-7 grade. Din pacate nici nu putem angaja buldozeristi sau excavatoristi deoarece acum nu ne permite legea", s-a plins Bacinschi. Acesta spune ca s-au curatat bulevardele Bucuresti, Unirii, Republicii, Garii, Independentei si strazile Cuza-Voda, Bucegi, Brailei, 1 Decembrie, Gh. Pastia, Anghel Saligny, Tabacari si Longinescu. Acestea au fost urmate de strazile: Piata Moldovei Duiliu Zamfirescu, Miron Costin, Ana Ipatescu, Marasesti, Oituz, Dornisoarei, ANL. "Utilajele lucreaza noaptea, dimineata le retragem si pe la prinz chemam iar oamenii la munca. La Mindresti trebuie sa intram pe strazile laterale cu o fadroma, in rest microbuzele circula in cartier. Intram periodic pe aceste strazi in asa fel incit in citeva zile sa intram in normalitate", a subliniat primarul. (Doina GANEA)


  • Nametii, invinsi de Armata


  • Genistii au scos pe drumuri masinile de lupta pe senile u unii dializati au refuzat sa ramina internati


  • Nu numai drumarii s-au luptat cu nametii ci si militarii. In judetul Vrancea armata a scos tehnica militara in strada si a sarit in ajutorul oamenilor blocati in nameti. Militarii Brigazii 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor" au mers cu "blindatele" in Ciorasti, Satu-Nou, Sihlea, Maicanesti, Rastoaca, Dumitresti, dar si in Vames, Tulucesti, Pechea, Schela din judetul Galati. Interventiile au avut ca scop fie degajarea cailor de acces, fie transportul persoanelor bolnave la punctele unde ambulantele au putut prelua bolnavii, fie evacuarea persoanelor inzapezite. "Aceste interventii au presupus participarea cu peste 100 de militari, autocamioane, autoateliere dar si a masinilor de lupta pe senile/MLI MEDEVAC pentru evacuarea personalului si acordarea primului ajutor, tratarea acestora, aceasta avind dotarile unei salvari de grad 0, MLI TECHEVAC pentru evacuarea tehnicii avariate dar si executarea unor reparatii partiale. Tehnica folosita, in totalitate de productie romaneasca, a raspuns interventiilor", a declarat mr. Toni Ene, purtatorul de cuvint al Brigazii. Militarii au iesit invingatori in lupta cu viscolul si au reusit sa salveze zeci de persoane. "Este un gest moral, normal care vine in ajutorul persoanelor fara posibilitati. Am incercat sa respectam cel mai de pret lucru, viata", a precizat lt. Danut Serban, comandantul companiei de genisti din cadrul Brigazii 282.


    Dializatii au fost evacuati


    Toti bolnavii dializati au fost ieri internati la Spitalul din Focsani astfel incit sanatatea lor sa nu fie pusa in pericol din lipsa tratamentului. La ordinul Ministerului Sanatatii, cei peste 110 pacienti, care provin in mare parte din zone indepartate ale judetului, ar fi trebuit sa ajunga in oras. Cu toate acestea, au existat si situatii in care bolnavii au refuzat sa se urce in ambulante. "Au semnat pe proprie raspundere ca nu vor sa fie internati", a precizat dr. Vasile Costin de la DSP. Dializatii, 30 la numar, au fost internati in paturile libere de la spital, unii fiind nevoiti sa stea cite doi in pat. Au existat si situatii in care militarii au trebuit sa intervina pentru aducerea dializatilor in oras. Pe patul de spital vor ramine si gravidele, dar si lehuzele cu micutii lor. Toti acesti pacienti vor trebui sa ramina internati, pentru siguranta lor, pina duminica. (Raluca MANOLACHE)


  • Oprisan acuza Sectia de Drumuri de neprofesionalism


  • Presedintele CJ a facut ieri un apel la primari ca sa se mobilizeze exemplar pentru ca toate drumurile sa fie redate cit mai repede circulatiei. Marian Oprisan a aratat cu degetul Sectia de Drumuri Nationale, acuzind conducerea de neprofesionalism. "Din pacate interventia utilajelor pe drumurile judetene a fost ingreunata ca urmare a faptului ca cei de la conducerea Sectiei de Drumuri Nationale, cea care gestioneaza drumurile naÃionale, nu au dat dovada de profesionalism in actiunea de deszapezire a cailor de acces. Or, drumurile nationale sint cele care asigura legatura cu drumurile gestionate de CJ", sustine Oprisan. (M. B.)


  • Bolnavii trebuie sa se fereasca de frig


  • In aceasta perioada cu temperaturi extrem de scazute, Ministerul Sanatatii face urmatoarele recomandari populatiei:

    - Sa evite expunerea la frig. în cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise dotati-va cu fulare si manusi.

    - Sa consume alimente bogate in proteine si grasimi nesaturate, fructe, legume.

    - Sa evite consumul de alcool.

    - Aveti grija de copii, nu-i lasati sa astepte in masinile parcate si nu ii luati in masini fara climatizare.

    - Persoanele virstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, trebuie sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii in conditii de temperaturi scazute.

    - încalzirea corespunzatoare a locuintelor si a spatiilor inchise de locuit si evitarea utilizarii instalatiilor improvizate, care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon.

    - Sa evite expunerea prelungita a miinilor si picioarelor la temperaturi scazute pentru a se feri de degeraturi (in acest caz, trebuie evitata automedicatia si este recomandata consultarea unui medic).



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 14

    Adaugă comentariu
    , acum 739370 zile, 20 ore, 9 minute, 23 secunde
    eu vreau sa merg acasa la suceava.as vrea sa stiu am posibilitatea sa ajung ,,,,va multumesc
    , acum 739370 zile, 20 ore, 9 minute, 23 secunde
    cred ca ai sanse sa ajungi, doar daca localitatea ar putea fi mutata in Austria sau Germania, unde intradevar este civilizatie si autoritatile isi fac datoria, fara drumuti inzapezite si lume care citeste integral
    , acum 739370 zile, 20 ore, 9 minute, 23 secunde
    Vad ca dati multe drumuri inzapezite printre care si Vintileasca -Bahnele dar de Jitia -VIntileasca nu spuneti nimic.Nu spuneti ca nu ajunge nimic acolo,nici sania dar masina,nu spuneti ca sunt oameni citeste integral
    , acum 739370 zile, 20 ore, 9 minute, 23 secunde
    In cazul in care doriti sa mergeti cu masina la Suceava, sunati la numarul de telefon 021/9360 al Comandamentul Central de Iarna pentru a va pune la curent cu starea drumurilor. Daca mergeti cu citeste integral
    , acum 739370 zile, 20 ore, 9 minute, 23 secunde
    ar fi bine ca toti marii patroni sa-si angajeze utilaje ptr. deszapezire si orasul ar fi mai usor de strabatut. este groaznic ce rau se circula pe strazile marginase:panduri, al.vlahuta, citeste integral
    , acum 739370 zile, 20 ore, 9 minute, 23 secunde
    Știți unde sunt cei de la ADP??? Sunt în șomaj tehnic. Oare cine este vinovat pentru acest lucru??? Până anul acesta, drumul judeţean care traversează comuna unde citeste integral
    , acum 739370 zile, 20 ore, 9 minute, 23 secunde
    e buna armata la deszapeziri,toata lumea striga pe ei cind au probleme, dar cind li se ia din salariu, nu mai zice nimeni nimic.apropo : la interventie au participat si militarii Brigazi 8 citeste integral
    , acum 739370 zile, 20 ore, 9 minute, 23 secunde
    Daca v-ar da afara pe toti din armata si v-ar taia si pensiile alea de sute de milioane ar fi bani sa deszapezeasca toata Europa. Sunteti niste paraziti nenorociti care frecati menta pe spatele citeste integral
    , acum 739370 zile, 20 ore, 9 minute, 23 secunde
    dar de tisita-soveja de ce nu scrieti ca nu s-a dat cu material antiderapand si este un adevarat pericol, mai ales la valea campului. s-a bagat doar o lama si atat. dl. prefect iunde sunteti?
    , acum 739370 zile, 20 ore, 9 minute, 23 secunde
    Stimate domn autointitulat dd. Daca tatal tau era castrat nu mai avea cine sa debiteze asemenea prostii! Cred ca era o fapta buna din partea mosei daca atunci cand ai tras primul urlet te scapa din citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.