Ultima oră

Carne de porc doar din Piata Moldovei

Ziarul de Vrancea
19 dec 2009 2488 vizualizări
Timp de cinci zile, focsanenii vor putea cumpara carne de porc din locurile amenajate in Piata Moldovei u nici anul acesta, taranii care nu vor sa apeleze la asomare nu vor fi amendati u examenul pentru trichineloza costa 7 lei

De astazi se vor da in folosinta tarabele amenajate special pentru vinzarea carnii de porc in Focsani. Potrivit oficialilor Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vrancea, spatiile vor functiona pina pe data de 24 decembrie si vor fi rezervate producatorilor particulari care doresc sa vinda carne de porc. Pina la acest moment, inspectorii veterinari au mers pe teren si i-au instruit pe viitorii vinzatori cu privire la documentatia necesara. "Printre documentele care ne intereseaza este documentul de miscare, care se elibereaza de medicul veterinar din localitate si care atesta ca porcul este sanatos. In aceasta perioada, supravegherea va fi intensificata, iar controalele vor fi facute si impreuna cu cei de la DSP, CJPC si cu Politia, in baza unui protocol incheiat intre institutii", ne-a declarat medicul veterinar Mirel Iordache, directorul DSVSA. Acesta a mai precizat ca, in cazul in care cumparatorii au indoieli cu privire la calitatea carnii achizitionate, pot face testare si la sediul DSVSA Vrancea, analizele efectuindu-se contra cost. Spre exemplu, examenul pentru trichineloza costa 7 lei. Primaria Focsani a anuntat la rindul ei ca va amenaja un sector special in Piata Moldovei pentru producatorii directi de carne de porc. «Am purtat corespondenta cu cei de la DSVSA si au fost de acord ca in perioada aceasta cetatenii particulari sa-si vinda carnea de porc pina pe 24 decembrie. Vom amplasa mese cu folie de plastic deasupra, vom organiza paza si ordinea cu cei de la Politia Comunitara. Cu cei de la Directia Sanitar Veterinara am convenit ca orice cantitate de carne care intra pe piata sa fie controlata si sa aiba analizele facute. Sper sa nu avem probleme nici anul acesta, asa cum, de altfel, n-am avut nici in alti ani", a precizat primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi.


Asomarea porcilor, recomandata dar nu obligatorie


Si in acest an, vrincenii care vor neaparat sa il taie pe "Ghita" prin metoda traditionala o pot face, fara frica de a fi amendati. Cu toate acestea, veterinarii recomanda asomarea porcilor, prin care animalul care urmeaza sa fie sacrificat intra intr-o stare de inconstienta, perioada care trebuie sa se mentina pina in momentul injunghierii. De ceva timp, toti medicii veterinari concesionari din judet "s-au inarmat" cu pistoale speciale pentru asomare, astfel incit vrincenii pot apela cu suces, contra cost, la serviciile profesionistilor. Chiar daca DSVSA Vrancea sustine ca asomarea este agreata ca metoda, cei care vor alege sa isi taie porcii ca si pina acum nu risca amenzi. Procedeul asomarii este in principiu unul simplu si isi propune ca porcii sa nu mai sufere cind sint taiati, potrivit regulilor instituite la nivelul Uniunii Europene. "Adormirea" se face contracost, deoarece trebuie platite gloantele si manopera. Metodele de asomare sint variate, de la electrocutare, pina la injectii sau impuscare cu pistolul cu glont captiv, aceasta ultima metoda fiind cea aplicata porcilor. Obiectivul principal al acestei metode este de a induce "insensibilitate imediata" prin administrarea unei lovituri puternice, penetrative, asupra craniului animalului, care trebuie sa ramina inconstient pina in momentul mortii. (Nicoleta CRISTEA, Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.