Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE:Subiectele Zilei 17.12.2009

Ziarul de Vrancea
17 dec 2009 662 vizualizări
Cine (nu) deszapezeste Capitala - lista firmelor si a banilor pe care ii iau; Stanculescu aduce KGB-ul in Revolutia romana; Decembrie `89 si comunismul prin ochii generatiei Google: "Romania era ca o gradina zoologica"

Babele si Sfinxul, disputate de judetele Prahova si Dambovita. Autoritatile locale din judetele Prahova si Dambovita isi revendica administrarea Sfinxului si a Babelor, doua dintre cele mai "profitabile" obiective turistice de pe Valea Prahovei. Documentul care a provocat litigiul este o schita de delimitare administrativa a comunei Moroieni, judetul Dambovita, datata in 1984 si executata de Institutul de Geodezie si Cartografie Bucuresti. Conform acestui document, cabana "Babele" si platoul Bucegilor, unde se afla Babele si Sfinxul, se afla pe teritoriul Dambovitei, scrie EvZ.


Cine (nu) deszapezeste Capitala "" lista firmelor si a banilor pe care ii iau. Autoritatile publice din Capitala au contracte de salubrizare si dezapezire cu cinci societati. In sectorul 1 aceste activitati sunt asigurate de firma Romprest, in sectorul 2 de Supercom, in sectorul 3 de Rosal, in sectorul 4 de REBU, iar in sectorul 6 de societatea Urban. In paralel cu aceste firme, ADP-rile de sector deszapezesc strazile secundare pe care exista obiective sociale (spitale, fabrici de lapte, paine etc). Sectorul 5 este singurul care a refuzat sa incheie contracte de salubrizare si deszapezire, aceste activitati fiind facute de angajatii Administratiei Domeniului Public (ADP), scrie Gandul.


Traficanti eliberati de "completul de aur". Lipsa unei practici unitare in justitie face ca hotarari ale unor instante sa fie subiective. Sunt "complete de aur", formate din judecatori indulgenti. Doi judecatori au pus in libertate membrii unui cartel al drogurilor care distribuia zeci de kilograme de heroina in zona Garii de Nord. Printre traficanti, multi sunt recidivisti, scrie Adevarul.


Stanculescu aduce KGB-ul in Revolutia romana. Epoca lui Nicolae Ceausescu s-a terminat printr-o lovitura militara clasica pusa la punct de serviciile secrete rusesti, KGB (serviciul secret sovietic) si GRU (serviciul de informatii militare), cu ajutorul ofiterilor romani, sustine generalul Victor Atanasie Stanculescu, personajul- cheie al evenimentelor din decembrie "â„¢89, intr-o carte care se lanseaza astazi: "In sfarsit, adevarul... Generalul Victor Atanasie Stanculescu in dialog cu Alex Mihai Stoenescu" (RAO). Volumul reuneste cinci interviuri pe care Stanculescu i le-a acordat istoricului, primul in 2004, celelalte patru in 2009, si ultimul chiar pe 30 noiembrie anul acesta, in Penitenciarul Jilava, scrie EvZ.


Mii de directori de deconcentrate, mentinuti ilegal in functii . De mai bine de doua luni, toti directorii de institutii deconcentrate din intreaga tara ocupa ilegal posturile in care au fost instalati de defuncta coalitie PDL-PSD. Curtea Constitutionala a decis pe 7 octombrie ca OUG 37/2009 in baza careia acestia au fost numiti in functii este neconstitutionala, iar senatorii au respins, la inceputul acestei saptamani, legea de aprobare a ordonantei respective. Decizia senatorilor a fost luata cu 81 de voturi "pentru", neinregistrandu-se nici un vot "impotriva" si nici o abtinere. Tot cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat, potrivit Deciziei 1257, ca legea este neconstitutionala in integralitatea ei, scrie Romania libera.


Un octogenar din Iasi a devenit milionar peste noapte. Nicolae Burdea a obligat statul sa-i plateasca 16,3 milioane de euro drept despagubiri pentru ca nu a putut folosi un teren. Octogenarul obtinuse in 2005 aproape zece hectare de teren in zona cea mai sic a Iasiului, prin hotarare judecatoreasca, dar nu si-a primit niciodata dreptul, scrie Adevarul.


De ce au stat soferii inzapeziti pe sosele: "Nu puteam trimite drumarii la moarte". Multe dintre drumurile importante din Romania au fost ieri blocate din cauza zapezii. Lucrarile de deszapezire s-au efectuat cu mare intarziere sau deloc. Conducerea Companiei Nationale de Drumuri sustine ca Autostrada Soarelui a fost inchisa deoarece firma care trebuia sa se ocupe de curatarea zapezii nu a putut interveni din cauza viscolului, scrie Romania libera.


In 2004, Dan Voinea a inceput urmarirea penala impotriva unor morti in dosarul "Revolutiei". Opt ofiteri de armata, ale caror nume sunt legate de evenimentele din decembrie 1989, si un politician se afla pe o lista a celor impotriva carora Sectia Parchetelor Militare a inceput urmarirea penala in anul 2004. Toate aceste noua persoane erau decedate cu cel putin doi ani inainte ca procurorul Dan Voinea, cel care instrumenta, incepand cu 1998, dosarul Revolutiei romane sa redacteze rezolutia de incepere a urmaririi penale. Printre cei acuzati de omor, omor deosebit de grav, genocid si tentative la aceste fapte se numara si generalul Stefan Gusa. Decesul acestuia fusese constatat de instanta, in 1997, cand Parchetul Militar il trimisese in judecata alaturi de Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, cu toate ca generalul decedase in anul 1994, scrie Gardianul.


Decembrie `89 si comunismul prin ochii generatiei Google: "Romania era ca o gradina zoologica". Cum se proiecteaza fostul regim in ochii tinerilor care acum 20 de ani inca nu se nascusera? Ce perceptie are o generatie formata intr-o lume atat de libera fata de cea a parintilor, incat poate accesa oricand si versiunea cealalta, care inca spala cu spor din pacatele regimului de trista amintire? Au acesti tineri dileme cat timp spatiul public e inca populat de VIP-uri ale vechiului sistem, aflate si azi in diverse pozitii-cheie ale ierarhiei politice si culturale? Citeste mai multe in Romania libera.


6.400 de angajati ai CFR Marfa raman pe drumuri, fara salarii compensatorii. De la inceputul anului viitor, Ministerul Transporturilor declanseaza "jihadul" la CFR Marfa. Conducerea MTI a aprobat proiectul de concediere colectiva, prin care aproape 6.400 de salariati vor ramane fara locuri de munca incepand cu februarie-martie 2010. Potrivit proiectului, disponibilizatii nu vor primi salarii compensatorii. Pentru reducerea pierderilor de zeci de milioane de euro, conducerea CFR Marfa se pregateste sa vanda unele active din patrimoniul sau, scrie Gardianul.



de R.B. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.