Ultima oră

POLITICA: Politic Show 17.12.2009

Ziarul de Vrancea
17 dec 2009 595 vizualizări
Liberalii de la baza se impaca greu cu opozitia; Emil Boc, premier 99%; Basescu il roaga pe Crin sa-i securizeze Guvernul; De ce l-a creat Dumnezeu pe Ion Iliescu

Traian Basescu vorbeste despre Guvern de uniune nationala. Numele noului premier desemnat va fi anuntat astazi de presedintele Traian Basescu, dupa ce ieri au avut loc consultarile cu grupurile parlamentare. Seful statului a invocat in discutiile de la Cotroceni "nevoia unui guvern care sa aiba majoritate in Parlament, nu doar unul care sa treaca". Liderul liberal, Crin Antonescu, a mers pe linia intransigentei din campania electorala, solicitand concesii dificile de la PDL, scrie Romania libera.


Basescu il roaga pe Crin sa-i "securizeze" Guvernul. "Eu nu mai am obiective politice. Sunt la capat de cursa". Cu acest mesaj i-a intampinat Traian Basescu pe toti liderii politici care i-au trecut, ieri, pragul. Presedintele a bifat, ieri, momentul consultarii cu partidele politice, in vederea desemnarii unui nou premier, dupa ce Liviu Negoita - propunerea de sacrificiu de dinainte de alegerile prezidentiale - si-a depus, in cursul diminetii, mandatul. Spre deosebire de consultarile trecute, toate partidele au dat curs invitatiei, plus armata de stransura a generalului ex-PSD Gabriel Oprea, scrie Gandul.


Emil Boc, premier 99%. Dupa consultarile cu Traian Basescu, democrat-liberalii erau optimisti ca seful partidului va fi desemnat astazi premier, dar nu excludeau nici "o surpriza". Consultarile de ieri de la Cotroceni n-au adus nimic nou pe harta pe care partidele s-au pozitionat in ultima perioada. Fiecare tabara - noua majoritate din jurul PDL-UDMR si opozitia PSD-PNL - si-a revendicat premierul si s-a ales doar cu promisiunea lui Traian Basescu de a anunta un nume in cursul diminetii de astazi. Un nume pentru o echipa care sa-i puna in practica si promisiunile facute in campanie si care sa se instaleze la Palatul Victoria pana la Craciun. Calendarul lui Basescu presupune desemnarea premierului astazi, doua zile pentru negocieri, depunerea cel tarziu sambata a listei de ministri la parlament si inceperea audierilor luni, astfel incat, pana la mijlocul saptamanii viitoare, Cabinetul sa fie votat in parlament, scrie EvZ.


Liberalii de la baza se impaca greu cu opozitia. Unii liberali par sa se fi consolat deja cu decizia conducerii de a ramane in opozitie, refuzand ideea intrarii la guvernare alaturi de PDL. Dar alti parlamentari liberali au lasat sa se inteleaga ca vor parasi partidul, continuand seria migratiilor politice din PNL, altii sunt speriati ca vor ramane fara primari in colegiile lor. Deputatul PNL Viorel Buda a declarat ca se va consulta "acasa" in colegiu cu primarii si consilierii liberali privind statutul de opozitie al partidului. "Deocamdata nu pot sa ma exprim daca voi pleca sau nu din PNL, scrie Romania libera.


Sabina Fati, in "De ce are nevoie presedintele de liberali", afirma ca "Traian Basescu are nevoie de o majoritate solida in Parlament pentru a-si putea pune in aplicare reformele, pentru a depasi criza economica in care se afunda tara si chiar pentru a-si asigura propria supravietuire ca presedinte in urmatorii cinci ani. Cu o majoritate carpita prin racolarea marginalilor, traseistilor, santajabililor din PSD si PDL, care sa se adauge aliantei sigure dintre PDL si UDMR, presedintele nu-si va putea intari pozitia. Traian Basescu are nevoie de o majoritate la care sa participe si liberalii pentru a iesi din zodia echilibrului instabil in care a zabovit in ultima vreme". Integral in Romania libera.


In "De ce l-a creat Dumnezeu pe Ion Iliescu", Vlad Stoicescu sustine ca "eroii din 1989 nu au nevoie de coroane de flori si lumanari. Martirii ar avea insa nevoie de adevar. Si, e sigur, ei nu mai pot iesi in strada sa-l ceara. "Luminita Botoc, copilul-martir a carui poveste infernala ati putut-o citi ieri in paginile «Evenimentului zilei», nu-i spune probabil nimic lui Ion Iliescu. E doar un nume pe lista eroilor tragici ai unei Revolutii care si-a pierdut dreptul la adevar, pentru a-l castiga pe cel la comemorare falsa. Cand fidelii regimului Ceausescu au patruns in parohia lui Laszlo Tokes, cuvintele acestea au rasunat sub apasarea ritmica a unui baston de cauciuc lovindu-se intermitent intr-o palma: "Roaga-te, ca o faci pentru ultima oara". Era 17 decembrie 1989, iar noaptea sangera la Timisoara ca o rana deschisa". Integral in EvZ.


de R.B. HotNews.ro



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.